logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

SE K750i - Joy nie działa po lutowaniu, zwarcie do masy, spadek napięcia

gule 07 Paź 2007 21:11 2746 14
REKLAMA
  • #1 4357677
    gule
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Witam,
    mam taki problem że po zmianie joya odpadł mi jeden ze styków na płytce przytrzymujących obudowę joya, wszystko było by ok gdyby nie to że postanowiłem dla usztywnienia przylutować obudowę działającego joya do obudowy gniazda pamięci. Po włączeniu telefonu joy oczywiście nie działał, po odlutowaniu obudowy joya od obudowy gniazda pamięci dalej nie działał. Warto dodać że przed zlutowaniem tych obudów mierzyłem spadek napięcia pomiędzy nimi miernikiem ustawiony na test diody, wynik był 650mV, a teraz wykonując tak samo test wynik waha się pomiędzy 750-1130mV. Z moich przemyśleń wynika że coś się stało z elementem (pewnie tranzystorem) zaznaczonym na schemacie i na zdjęciu czerwonym prostokątem. A w punkcie zaznaczonym jako "A" na pierwszym rysunku po zmierzeniu miernikiem do obudowy gniazda kart pamięci jest zwarcie (czyli jest podłączone do masy telefonu).
    Proszę o pomoc i podpowiedzi co dalej robić ? ? ?

Z góry dziękuje i pozdrawiam ! ! !
  • REKLAMA
  • #3 4359522
    gule
    Poziom 12  
    A w jaki sposób można go sprawdzić ? ?
  • REKLAMA
  • #4 4359776
    lolus54
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    Najpierw możesz wygrzać jak to nie pomoże to podmień na drugi sprawny. A mam pytanie czy górny styk mocujący tak jakby joy do płyty masz ok?
  • #5 4360374
    gule
    Poziom 12  
    Sprawa ma się tak: styk dolny styk mocujący joystik jest urwany, dlatego chciałem przylutować obudowę joya do obudowy gniazda kart pamięci (czerwone pola pokazują jak szła cyna)SE K750i - Joy nie działa po lutowaniu, zwarcie do masy, spadek napięcia
    A górny pad mocujący joystki ze ścieżka idącą do tego tranzystora i glasa jest OK. Co do glasa to myślicie że mogłem go uszkodzić przylutowywując (zwierając) obudowę joya do obudowy gniazda kart pamięci (masa telefonu) ? ? ? A jeśli już to nie sądzę żeby grzanie mu coś pomogło, na wymianę chyba nie ma co liczyć bo nie mam jak za bardzo tego zrobić :( Jedyne nadzieje jak na razie wiąże z wymianą tego tranzystora (łączy on masę telefonu, masę joya, a trzeci idzie do gniazda tak jak na schemacieSE K750i - Joy nie działa po lutowaniu, zwarcie do masy, spadek napięcia, bo jego jestem w stanie wymienić).
    Tak a propos wszystkie klawisze i przyciski na obudowie działają w 100%
  • #6 4360402
    lolus54
    Poziom 21  
    Ocena: 29
    Raczej wątpie żeby to był ten tranzystor a wygrzanie hotem z topnikiem bardzo często pomaga.
  • #7 4360405
    QguAr
    Poziom 22  
    Ocena: 2
    Obudowa joya nie może mieć galawanicznego połączenia z masą telefonu.
  • #8 4362629
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    .. i z ekranem karty pamięci, górny pad joya to główne połaczenie wspólnej linii switchy joya. Połącz ekran joya z odpowiednia kulką filtra. Ten 'tranzystor' a raczej podwójna dioda to zabezpieczenie przepięciowe.
  • #9 4370158
    gule
    Poziom 12  
    Sprawa ma się tak, pomierzyłem parę rzeczy:
    -pomiędzy obudową joya a odpowiednią kulką glasa jest przejście
    -mierząc względem masy na włączonym telefonie, na wszystkich pinach joya jest napięcie 2,56V (oczywiście poza tym który jest połączony do jego obudowy), na obudowie joya gdy nie jest wciśnięty lub przechylony nie ma napięcia, gdy się go przechyli w którąś stronę lub wciśnie pojawia się na obudowie joya to napięcie 2,56V. Więc myślę że tu wszystko jest OK, ale nie wiem jak to w rzeczywistości powinno działać :(
  • REKLAMA
  • #10 4370936
    Robgie
    Poziom 27  
    Ocena: 16
    czy joy nie dziala ci wogole? jesli tak , a wydaje mi sie ze tak wlasnie masz wymien szklo to do ktorego idzie klawa i joy.
  • #11 4385834
    gule
    Poziom 12  
    Witam wszystkich,
    joystik dostał cudownego uzdrowienia, może dlatego że poprawiłem luty na stykach joya (prawdopodobnie nie łączył środkowy styk z lewej strony).
    Teraz mam inny problem (prawdopodobnie z oprogramowaniem) joystik działa tylko w odtwarzaczu muzycznym i video (chodzi idealnie, bez żadnego zacięcia) co innego jest w menu, czy będąc na "pulpicie" telefonu bo reaguję prawidłowo on tam tylko w górę i w prawo, natomiast w dół i w lewo nie reaguje prawie w ogóle bo pojawia się tylko dźwięk wciśnięcia klawisza, ale nie spełnia on swojej roli :cry:

Co radzicie z tym robić ? ?
  • #12 4385839
    Robgie
    Poziom 27  
    Ocena: 16
    masz zwarte linie i daje ci na ukos zamiast w jednym, kierunku.Mam wrazenie ze troche narzezbiles dlatego teraz sie msci
  • REKLAMA
  • #13 4386499
    Fyszo
    Poziom 37  
    Ocena: 115
    To że nie działa w menu a w grach działa to jest taki myk: Java udostepnia tylko klawisze kierunkowe w obsłudze klawiatury, natomiast system telefonu sprawdza jednoczesne wciśnięcie kierunku i 'ok' - stad te różnice.
  • #14 4394055
    gule
    Poziom 12  
    No racja, w grach i programach wykorzystujących Javę joystik też działa prawidłowo (tak jak i w odtwarzaczu). Tylko co zrobić żeby joystik działał prawidłowo w menu itd. ?? A nie tak jak teraz, tylko w prawo i w górę :cry:

Pomóżcie bo już ręce mi opadają :[
  • #15 4407712
    gule
    Poziom 12  
    Hej, ludzie co z wami ? ? Nikt mi nie pomoże ? ?

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problem dotyczy telefonu Sony Ericsson K750i, w którym po wymianie joysticka i przylutowaniu obudowy joya do obudowy gniazda pamięci pojawiły się problemy z działaniem joysticka. Uszkodzony był dolny styk mocujący joystick, co skłoniło do lutowania obudów razem, jednak spowodowało to zwarcie do masy i wzrost spadku napięcia między obudowami (z 650mV do 750-1130mV). Podejrzewano uszkodzenie elementu zabezpieczającego (tranzystora lub podwójnej diody) łączącego masę telefonu, masę joysticka i gniazdo pamięci. Zalecano sprawdzenie i ewentualne wygrzanie tego elementu, choć niektórzy wątpią, czy to on jest przyczyną. Podkreślono, że obudowa joysticka nie powinna mieć galwanicznego połączenia z masą telefonu ani z ekranem karty pamięci, gdyż górny pad joysticka jest głównym połączeniem wspólnej linii przełączników joya. Po poprawieniu lutów joystick zaczął działać, ale tylko częściowo – w odtwarzaczu muzyki i wideo działał poprawnie, natomiast w menu telefonu reagował tylko na ruchy w górę i prawo, a w dół i lewo nie działał prawidłowo, mimo że sygnał dźwiękowy był słyszalny. Wyjaśniono, że różnice w działaniu joysticka wynikają z obsługi klawiszy kierunkowych przez system telefonu i środowisko Java, które inaczej interpretują sygnały. Problem z pełną funkcjonalnością joysticka w menu pozostaje nierozwiązany, a użytkownik prosi o dalszą pomoc.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA