logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elemis 5550 - brak foni i problemy z synchronizacją obrazu, jak naprawić?

grzegorz dob. 09 Paź 2007 22:24 1464 6
REKLAMA
  • #1 4363993
    grzegorz dob.
    Poziom 20  
    Ocena: 126
    Załączam tv pokazuje się logo że brak sygnału tv, brak foni. Sygnał jest widać obraz, foni brak i niekiedy jest brak synchronizacji V jest pas na ekranie ale nie zawsze. Czego szukać w tym Tv.
  • REKLAMA
  • #2 4364274
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    Co do pionu - pewnie luzy. Pas to chyba brak odchylania (lub niepełne), a nie brak synchro.
    Brak fonii i napis - pewnie brak sygnału identyfikacji z p.cz./synchro (TDA) na procesor. Możliwe też, że przyczyną obu objawów jest złe ARW (elki) lub inna usterka (przy) TDA.
    Jeśli pas to faktycznie złe synchro, to tym bardziej ARW.
  • REKLAMA
  • #3 4364423
    grzegorz dob.
    Poziom 20  
    Mam pas braku synchro V na poszczególnych kanałach stoi w innym miejscu. Na ARW jest 9V, odchylanie jest, kondensator 47µ wymieniłem(c132) przekopie jutro co się da. jeżeli śą jakieś sugestie to dzięki za wszystkie.
  • REKLAMA
  • #4 4364515
    Mirek Z.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 531
    9V przy dobrym sygnale to chyba zbyt dużo. Sprawdź, ile jest bez anteny, powinna być różnica. Od ARW jest jeszcze (przede wszystkim) C148 z n.48 TDA.
  • REKLAMA
  • #5 4365251
    grzegorz dob.
    Poziom 20  
    Wymieniłem c 145, c143, c148, c132, i nic bez zmian na arw jest 9V nie zmienia się od anteny, podstawiłem inną głowicę. Brakuje mi koncepcji albo zostaje TDA 8362. Przejrzałem wszystkie elementy w AGC. Identyfikacji też nie ma. Może ma jeszcze ktoś jakieś sugestie.
  • #6 4367758
    zurtex
    Poziom 15  
    Ocena: 28
    Jeżeli jest brak sygnału to może być głowica lub coś z nią związane.Nie opisujesz czy "gdześ" przy strojeniu w niektórych miejsca widać zalążek obrazu.Sprawdź to.Może jednak głowica lub jej obwody.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W telewizorze Elemis 5550 występuje problem z brakiem fonii oraz synchronizacji pionowej obrazu, mimo obecności widocznego sygnału i obrazu. Na ekranie pojawia się niebieska plansza z informacją o braku sygnału telewizyjnego. Objawy sugerują uszkodzenie układu synchronizacji pionowej (odchylania) lub problem z sygnałem identyfikacji z p.cz./synchro (TDA 8362) do procesora. Wskazywano na możliwe luzy mechaniczne lub uszkodzenia elementów ARW (Automatyczna Regulacja Wzmocnienia) oraz kondensatorów filtrujących (m.in. C132, C143, C145, C148). Pomimo wymiany kondensatorów i podmiany głowicy problem nie ustąpił, a napięcie ARW utrzymuje się na stałym poziomie 9V niezależnie od obecności anteny, co jest nieprawidłowe. Brak sygnału identyfikacji i fonii może wskazywać na uszkodzenie układu TDA 8362 lub powiązanych obwodów AGC. Zalecane jest dalsze sprawdzenie elementów związanych z synchronizacją pionową oraz ewentualna wymiana układu TDA 8362.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA