logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat wzmacniacza szerokopasmowego 40-800MHz, 20-32dB, 2-4 tranzystory

smyku22 10 Paź 2007 18:36 4910 7
REKLAMA
  • #1 4366212
    smyku22
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Szukam schematu wzmacniacza szerokopasmowego o paśmie 40-800MHz. Wzmocnienie 20-32dB. Na dwóch lub czterech tranzystorach z regulacją bądź bez. Może być jakiś z istniejących na rynku. W razie czego na pw.
    Z góry dziękuje.
  • REKLAMA
  • #2 4366536
    kasprzyk
    Specjalista elektryk
    Ocena: 669
    Odrabiasz jakieś zadanie czy coś innego?
  • REKLAMA
  • #3 4368097
    smyku22
    Poziom 16  
    Tak i owszem. Mam do zrobienia analize układu wzmacniacza szerokopasmowego na projekt. Tzn schemat moge mieć gotowy. Cała zabawa polega na zrobieniu analizy w pspice i wykonaniu go ręcznie i porównaniu wyników.
  • REKLAMA
  • #4 4369914
    olador
    Poziom 37  
    Ocena: 1442
    witam
    Wzmacniacz szerokopasmowy VHF+UHF na 2 tranzystorach BFR91
    schemat ideowy,wzór płytki ,elementy-jeśli nadal aktualne.
  • #5 4371035
    smyku22
    Poziom 16  
    Najbardziej mi zależy na samym schemacie ideowym. Płytke i tak musze rysować w protelu. Temat jest cały czas aktualny.
  • #6 4375831
    smyku22
    Poziom 16  
    Dziękuje koledze oladorowi za schemat ale zależało by mi na takim rozwiązaniu w którym nie było by cewek, tak jak na gotowych wzmacniaczach antenowych.
  • #7 4729521
    smyku22
    Poziom 16  
    Po długiej walce z pspice udało mi się w końcu zaprojektować i wykonać wzmacniacz. Bazowałem na konstrukcji z EdW 4/97. Po wprowadzeniu schematu do w/w symulatora okazało się że nie spełnia żadnego z wymienionych przez prowadzącego założeń. Trzeba było policzyć wartość elementów w filtrze wejściowym żeby charakterystyka mieściła się w założeniach. Ponadto na wejściu dodałem układ złożony z 3 rezystorów w celu dopasowania impedancyjnego. Poniżej zamieszczam zdjęcie wykonanego przeze mnie wzmacniacza szerokopasmowego.
    Załączniki:
    • Schemat wzmacniacza szerokopasmowego 40-800MHz, 20-32dB, 2-4 tranzystory wzmacniacz_zdj.JPG (79.43 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 5757115
    krzysiokm777
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam również potrzebowałbym taki schemacik , więc ponawiam prośbe. :)
    Mile widzany schemat bez cewek.

Poprawiłem [SP5ANJ]
    Czy Hańbą jest, pisać poprawnie po Polsku ?.
    Regulamin elektrody pkt. 15.

Podsumowanie tematu

✨ Poszukiwano schematu wzmacniacza szerokopasmowego o paśmie 40-800 MHz, z wzmocnieniem 20-32 dB, wykorzystującego 2 lub 4 tranzystory, z możliwością regulacji lub bez. W dyskusji zaproponowano wzmacniacz VHF+UHF na dwóch tranzystorach BFR91 wraz ze schematem ideowym i wzorem płytki. Autor preferował schemat bez cewek, podobny do gotowych wzmacniaczy antenowych. Po próbach symulacji w PSpice na bazie konstrukcji z EdW 4/97, konieczne było dostosowanie wartości elementów filtru wejściowego oraz dodanie układu trzech rezystorów do dopasowania impedancji na wejściu. Wzmacniacz został wykonany i przetestowany, a zdjęcie konstrukcji udostępniono. Wątek pozostaje aktualny, z prośbą o schematy bez cewek.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA