logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

R-107M - jednostajne chrapanie przy nadawaniu, szum w odbiorniku

krummelauf 11 Paź 2007 17:10 3806 14
REKLAMA
  • #1 4368986
    krummelauf
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Witam
    Po włączeniu nadawania słychać w słuchawce jednostajne "chrapanie", a w innym odbiorniku to samo. Czasami zaskoczy poprawnie (bez chrapania) i w słuchawce słychać samego siebie ale w odbiorniku słychać nadal szum. Odbiór jest super. Pracuje na zasilaczu 7V 5A.
  • REKLAMA
  • #2 4371700
    sp5wcx
    Poziom 33  
    Ocena: 312
    Cześć
    Mam pełną dokumentację do R-107M. Niestety, tylko w wersji papierowej. Mogę skopiować i Ci przesłać.
  • REKLAMA
  • #3 4372038
    krummelauf
    Poziom 11  
    Cześć
    Dziękuje Ci za oferowaną pomoc. Pomogłeś mi przy R-105d. Czekam na e-maila krummelauf(_at_)o2.pl

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 4372500
    darczar
    Poziom 25  
    Ocena: 75
    Miałem podobny problem. Przyczyną była zbyt mała wydajność zasilacza.
    Moja radiostacja pobierała przy nadawaniu pełną mocą nieco ponad 8A.
    Proponuję sprawdzić napięcie zasilania w czasie występowania tego objawu.
    Być może Twój zasilacz ogranicza prąd i stąd ten efekt.
  • #5 4372574
    krummelauf
    Poziom 11  
    Ja mam zasilacz PC i sprawdzony stabilizator na LM338.
    Może spróbować z akumulatora samochodowego?
    Radio nie było rozbierane (zaplombowane) i nie jest w ogóle zniszczone.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4372799
    darczar
    Poziom 25  
    Ocena: 75
    LM338 ma ograniczenie prądowe 5A. To za mało dla nadawania R-107M.
    Spróbuj zasilić radiostację z akumulatora samochodowego poprzez
    stabilizator. Np. taki:
    Załączniki:
    • R-107M - jednostajne chrapanie przy nadawaniu, szum w odbiorniku LM317_stab.jpg (35.68 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #7 4372831
    krummelauf
    Poziom 11  
    Dzięki za schemat, spróbuje zbudować stabilizator i dam znać czy działa.
  • #8 4380593
    sp5wcx
    Poziom 33  
    Przy małej mocy radio nie pobiera więcej niż 4A, przy dużej to i dwa razy więcej (szczególnie jak nie przeprowadziłeś strojenia CAU), jak napisał przedmówca. Zobacz jak zachowuje się przy pracy na małej mocy. Przełącznik masz w spodniej części radia - służy jednocześnie do załączania radia. Moc "połnaja" to około 5W, mac "małaja" to około 1W. Automatyczne strojenie CAU zawsze odbywa się na małej mocy, niezależnie od położenia przełącznika. Zasilanie możesz podać zamiast na zaciski akumulatorów - na zaciski zasilania zewnętrznego. Należy wtedy dać około 1V więcej niż z AKU, bo w szereg wpięta jest dioda.
    No i wreszcie można w rozsądnych cenach kupić oryginalne akumulatory:
    http://www.allegro.pl/item255396129_r105_r108_r107_r109_fabrycznie_nowy_akumulator.html
    A tu trochę schematów:
    http://hamradio.online.ru/ftp/dw.php?sch_r107m.zip
  • #9 4381487
    krummelauf
    Poziom 11  
    Na niskiej i wysokiej mocy, również podczas strojenia "chrapie". Odpalę na zaciskach zasilania zewnętrznego jest to samo.
  • #10 4424678
    krummelauf
    Poziom 11  
    Podłączyłem (wg instrukcji) 12V na zaciskach zasilania zewnętrznego z akumulatora samochodowego i nadal jest problem z nadawaniem. Otwarłem radiostację i na bloku nadawczym były już zerwane plomby papierowe.

Prawdopodobnie już mieli problem "specjaliści wojskowi" :D

Czy to może być uszkodzona końcówka mocy?
  • Pomocny post
    #11 4425638
    sp5wcx
    Poziom 33  
    krummelauf napisał:
    Podłączyłem (wg instrukcji) 12V na zaciskach zasilania zewnętrznego z akumulatora samochodowego i nadal jest problem z nadawaniem. Otwarłem radiostację i na bloku nadawczym były już zerwane plomby papierowe.

Prawdopodobnie już mieli problem "specjaliści wojskowi" :D

Czy to może być uszkodzona końcówka mocy?

Podłączenie 12V na zaciski zasilania zewnętrznego mogło spowodować uszkodzenie w bloku zasilania i nie tylko. Według dokumentacji napięcie podawane na te zaciski powinno zawierać się w granicach 7,6 do 8,8V.

Zgodnie z obietnicą zacząłem skanować w wolnych chwilach dokumentację do R-107M. Na razie zamieszczam tylko strony które oryginalnie były na kartkach A4. Jak znajdę dostęp do skanera gdzie będzie można zeskanoiwać A3, to też zamieszczę.
    Załączniki:
    • R107M_mods.pdf (1.48 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • R107M_5.pdf (2.48 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • R107M_4.pdf (3.1 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • R107M_3.pdf (4.1 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • R107M_2.pdf (4.75 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
    • R107M_1.pdf (4.82 MB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • #12 4426633
    krummelauf
    Poziom 11  
    Ale R-107M pracowały w UAZ-ach i były zasilane z instalacji wewnętrznej 12V.

"Stromversorgung 3 Akkus 2KNP20 oder 12V Fremdversorgung"
    Zasilane z 3 Akumulatorów albo 12V zasilania zewnętrznego

http://www.greenradio.de/r107m.htm
  • #13 4428965
    sp5wcx
    Poziom 33  
    Na stronie 58 zamieszczonej przeze mnie Instrukcji, punkt 3.1.1. wyraźnie jest napisane jakie wartości napięcia radiostacja toleruje. Autor opisu na stronie Greenradio użył pewnego skrótu myślowego.
    Zawsze sądziłem że zasilanie to odbywało się przez dodatkowy, zewnętrzny, tranzystorowy reduktor napięcia, umożliwiający pracę także z sieci pokładowej 24V. Reduktor ten nie wchodził w skład podstawowego kompletu fabrycznego.
    Ja taki reduktor wykonałem poprzez drobną przeróbkę typowego reduktora używanego w ciężarówkach do zasilania urządzeń na 12V. Wymiarami idealnie pasuje do przechowywania w przedziale akumulatorowym, wraz z okablowaniem.
  • #14 4430264
    krummelauf
    Poziom 11  
    Rzeczywiście mój błąd ale radiostacja działa dalej (odbiór).

Rozebrałem radiostacje i doszedłem do bloku zasilania, zacząłem mierzyć napięcia wyjściowe (Tabela ш1).

R-107M - jednostajne chrapanie przy nadawaniu, szum w odbiorniku

Napiszę jakie napięcia mi wychodzą.
  • #15 4432475
    sp5wcx
    Poziom 33  
    Idealnym rozwiązaniem byłoby dokonanie pomiaru napięć pod obciążeniem, podczas normalnej pracy. Popytaj, może w źródełku skąd masz radiostację, mają też takie wtyki i gniazda żeby zrobić sobie tzw. "kabel remontowy". Posłużył by Ci on do połączenia bloku zasilania z resztą radia jak wszystko będziesz miał rozebrane. Wtedy łatwiej jest wszystko mierzyć.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Problemem jest jednostajne "chrapanie" słyszalne w słuchawce podczas nadawania radiostacji R-107M oraz szum odbierany na innym odbiorniku, mimo że odbiór działa poprawnie. Radiostacja zasilana jest z zasilacza 7V 5A, co może być niewystarczające, gdyż R-107M podczas nadawania może pobierać prąd przekraczający 8A. Zalecane jest sprawdzenie napięcia zasilania pod obciążeniem oraz ewentualne zasilanie z akumulatora samochodowego przez stabilizator prądu, gdyż popularny stabilizator LM338 ma ograniczenie do 5A i może być niewystarczający. Radiostacja R-107M była stosowana w pojazdach UAZ i może być zasilana z instalacji 12V, jednak napięcie na zaciskach zasilania zewnętrznego powinno mieścić się w zakresie 7,6–8,8V, a do pracy z instalacją 12V często stosowano zewnętrzne reduktory napięcia, które nie są częścią fabrycznego zestawu. Uszkodzenia bloku nadawczego mogą wynikać z nieprawidłowego zasilania. Zaleca się pomiary napięć pod obciążeniem podczas pracy radia oraz ewentualne użycie oryginalnych akumulatorów lub odpowiednio dobranego zasilacza o odpowiedniej wydajności prądowej. Dostępna jest dokumentacja techniczna R-107M, która może pomóc w diagnozie i naprawie.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA