logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak skopiować KeyCard do Blaupunkt Dallas RMD 169 w Łodzi?

JarekAR 11 Paź 2007 17:42 4415 7
REKLAMA
  • #1 4369091
    JarekAR
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Witam.
    Mam Blaupunkta.
    Radio jest kodowane kartą KeyCard z chipem.
    Czy jest możliwość zrobienia kopii tej karty - lekko jest już nadwerężona?
    Mam z radiem drugą kartę, z tym, że ona ma chyba inny kod, bo po włożeniu radio nie startuje.
    I zastanawiam się, czy można by tą druga kartę zakodować poprawną kartą.
    Jeżeli tak, czy możecie podpowiedzieć gdzie w Łodzi lub okolicy można to zrobić.
    Google na hasła keycard,blaupunkt,kopia niestety nic nie mówi.
    może powinienem inaczej google pytać?
    Dzięki za info.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4369762
    serv112
    Poziom 13  
    Ocena: 10
    oczywiście że możesz zrobić kopie karty chociaż słowo "kopia" jest tu nie na miejscu, po prostu trzeba nową lub używaną kartę przyuczyć do radia, ale do tego jest ci potrzebny mastercod do radia, jeżeli masz papiery do radia to tam powinieneś znaleźć kod i procedurę uczenia karty. Nie podałeś modelu radia dlatego nie powiem czy akurat do twojego radia będzie można przyuczyć używaną kartę czy tyko nową. Jak masz zamiar nabyć, to na allegro jest najtaniej, ostatnio widziałem po 29zł

Wojtek
  • REKLAMA
  • #3 4370758
    JarekAR
    Poziom 11  
    Mam wszystkie dokumenty i wydaje mi się, że jest tam też kod, sprawdzę, to sie pochwalę.
    Modelu w tej chwili nie pamiętam. Radio ma wejście na minidyski i kolorowy dość duży wyświetlacz. Podam model później.
  • REKLAMA
  • #4 4370922
    marmat
    Poziom 20  
    Ocena: 48
    Nie wiem jak co masz na uwadze nadwyrężona ale elektronikę to masz tylko pod blaszkami reszta to plastik więc mozna nawet wyciąć jak sima i wsadzić - wkleić do innej (startowa karta sim) .
    Jeżeli nie chce Ci sie kombinować to jak padnie bez problemu kupisz za 30 pln inna i jak kolega napisał przyuczysz ją (mając Master Cod) .
  • REKLAMA
  • #5 4370954
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Wszystko się zgadza oprócz tego że nie douczysz używanej karty od innego radia. W sumie nie ma teraz sensu nawet wyciąganie ciągłe karty, jak mają ukraść radio to nie będą patrzeć czy karta jest. A kartę można nieco skrócić by nie wystawała z radia. Słyszałem nawet o takim co przewody przylutował i wmontował taką rzeźbę do radia ale to już przesada.

SławeK
  • #6 4371150
    JarekAR
    Poziom 11  
    model radia to dallas rmd 169

nie mniej mam jakąś kartę i chętnie spróbuję ją nauczyć współpracy
    mam też kod

Dodano po 4 [godziny] 46 [minuty]:

Rozwiązanie.

Radio można potraktowac w dwojaki sposób.
    Przynajmniej w moim przypadku.
    Ja miałem dwie karty, przy czym jak się okazało Obie miały różne klucze.
    karty z nadanym kluczem nie można 'przeprogramować' przy pomocy radia i należy radio nauczyć współpracy z kartą.
    Można to uczynić, gdy się ma fabryczny kod, który jest wraz z instrukcją, na osobnej karcie.
    Włączamy radio, naciskamy klawisz TU i klawisz ST1 na kilka sekund, na wyświetlaczu pojawią sie 0000. Strzałkami 'góra' 'dół' zmieniamy wartośc na kod, który mamy. Zatwierdzeniu kodu na danej pozycji odbywa się za pomoca podświetlonego przycisku ENT.
    Oczywiście wcześniej karta musi być włożona do odbiornika.
    Po wklepaniu oststniej cyfry kodu nowa karta jest aktywna.
    Stara karta, o ile miała inny klucz, jest tym samym nieaktywna.
    To wszystko.
  • #7 4372987
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    No nie tak do końca, karta nie ma jakiegoś tam kodu, po prostu ma zapis którego trzeba nauczyć radio. Czy ten model obsługuje dwie nie mam pewności ale większość radii Blaupunkta można było nauczyć dwóch róznych kart. Byle karta była odpowiednio zaprogramowana i nie zablokowana. Teoretycznie można skasować kartę ale trzeba znać jej kod wejścia a tego najczęściej nie znany i rejestr blokujący na jej wejściu nie pozwoli na zmianę jej zawartości. A kod radia jest przypisany do radia a nie do karty. Blaupunkt do większości radii dawał dwie karty, które zapamiętywały jak radio jest ustawione (oczywiście to radio pamiętało stacje a nie karta) a odpowiednia karta uruchamiała ulubione ustawienia danego użytkownika. A jak to się dzieje w tym konkretnie modelu to odsyłam do instrukcji użytkownika na stronie producenta, napewno jest i możliwe że po polsku też.

SławeK
  • #8 4380188
    JarekAR
    Poziom 11  
    Nie rozumiem 'nie do końca tak'. Wyraźnie napisałem, że w moim przypadku karty miały różne 'swoje' kody i w moim przypadku należało 'nauczyć' radio współpracy z inną kartą, a nie 'programować' kartę. Nie interesowały mnie teoretyczne rozważania, co można zrobić. Interesowała mnie konkretna sytuacja i jej rozwiązanie. A podałem je tylko z tego powodu, że może ktoś kiedyś mieć analogiczną sytuację. To wszystko.

Podsumowanie tematu

✨ Blaupunkt Dallas RMD 169 wykorzystuje system zabezpieczeń oparty na kartach KeyCard z chipem, które kodują dostęp do radia. Kopiowanie karty w tradycyjnym sensie nie jest możliwe; zamiast tego radio należy „nauczyć” współpracy z nową lub używaną kartą, co wymaga posiadania fabrycznego mastercodu (kodu serwisowego) znajdującego się w dokumentacji radia. Procedura programowania polega na włożeniu karty do radia, włączeniu urządzenia, a następnie wprowadzeniu kodu za pomocą przycisków TU i ST1 oraz potwierdzeniu go klawiszem ENT. Po tym procesie nowa karta staje się aktywna, a poprzednia z innym kluczem jest dezaktywowana. Używane karty z innych urządzeń nie mogą być bezpośrednio przeprogramowane, gdyż kod jest przypisany do radia, a nie do karty. W przypadku uszkodzenia karty można ją fizycznie naprawić lub zakupić nową, np. na aukcjach internetowych. Model Dallas RMD 169 obsługuje co najmniej jedną kartę, a możliwość obsługi dwóch kart zależy od konkretnej wersji radia. Szczegółowe informacje i instrukcje znajdują się w dokumentacji producenta Blaupunkt.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA