logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dobór wyłącznika różnicowoprądowego do płyty elektrycznej i sprzętów kuchennych

mavi 11 Paź 2007 20:41 2918 19
  • #1 4369720
    mavi
    Poziom 19  
    Ocena: 41
    Witam

Mam pytanie odnośnie doboru mocy wył róznicowoprądowego do obwodu elektrycznego w kuchni.

W kuchni będę miał podłaczony następujący sprzęt
    - Płyta elektryczna o mocy
    2 palniki po 1200 W
    1 palnik 1500/2400 W
    1 palnik 750/2200 W
    - kuchenka elektryczna o łącznej mocy
    moc mikrofali 900W
    moc grilla 1300 W
    moc termoobiegu 1700 W
    - czajnik bezzprzewodowy 2200 W

Chciałbym się dowiedzieć jakich parametrów powinienem dobrać wyłącznik różnicowoproądowy.
    Mam taki wyłącznik Legranda P302 B16 A ale rozumiem, że on sie nie nadaje.

Zważywszy, że ze wszytskich palników płyty grzewczej nie korzysta się naraz oraz same palniki właczają sie jedynie co jakiś czas to prawie nigdy nie będzie tak, że pełna moc będzie wykorzystywana.
    Czy w takim razie musze kupić róznicówkę B30A czy wytarczy B25 A ??
    proszę o radę.
  • #2 4369997
    waldekel
    Poziom 28  
    Ocena: 476
    Ta kuchenka powinna byc podłączona pod trzy fazy.
  • #3 4370002
    zdzislaw111
    Poziom 26  
    Ocena: 45
    Witam.
    Zasilanie rozumiem 3 -fazowe przy zabezpieczeniu 25A daje 17250W ,
    Zasilanie rozumiem 3 -fazowe przy zabezpieczeniu 16A daje 11040W
    , a suma wszystkich odbiorników nie przekracza 13200 W. Wybór należy do Ciebie , ja wybrałbym 25A.
  • #4 4370076
    mavi
    Poziom 19  
    powinna ale nigdy nie będzie. wiec chodzi o podłączenie do jednej fazy.

Wiadomo, że wszystkiego na raz sie nie będie właczać. Przynajmniej będe o tym pamietać. Ale jakis palnik plus kuchenka czy czajnik moze sie zdarzyc. Warto inwestować w róznicówkę 40 lub 30 czy 25 starczy mi ?
  • #5 4370152
    waldekel
    Poziom 28  
    Wyłącznik różnicowoproądowy Legranda P302 jest wyłącznikiem jednofazowym. Kuchenka powinna byc zasilona z osobnego obwodu z własnym zabezpieczeniem.
  • #6 4370162
    gelo 1
    Poziom 12  
    Witam
    Różnica w cenie między 25A a 40A przy jednej fazie ni przekracza 10 PLN a będziesz pewny że nie wygrzeją się styki . Ja osobiście kupił bym 40A.

Pozdrawiam.
  • #7 4370191
    mavi
    Poziom 19  
    do kuchni poprowadziłem dwa przewody 3 x 2.5. Na jednym będzie podzłaczona kuchenka + dwa palniki z płyty grzewczej, a na drugim kablu bedzie czajnik + kolejne dwa palniki. Na końcu będą te kable zakończone bezpiecznikami B16. A przed nimi chcialem załozyć jedną róznicówke. Wiec chyba 30A lub 40A.
  • #8 4370219
    macha
    Poziom 19  
    Ocena: 79
    A jakie masz zabezpieczenie przed licznikiem?
    Typowe na dom jest 25A, więc za licznikiem nie możesz mieć więcej. Musi być zachowane tzw.stopniowane zabezpieczenie.
  • #9 4370279
    gelo 1
    Poziom 12  
    macha napisał:
    A jakie masz zabezpieczenie przed licznikiem?
    Typowe na dom jest 25A, więc za licznikiem nie możesz mieć więcej. Musi być zachowane tzw.stopniowane zabezpieczenie.

mylisz zabezpieczenie nadmiarowoprądowe z wyłącznikiem różnicowoprądowym .Nadmiarowoprądowy jest od zwarć i przeciążeń a różnicowoprądowy jest wyłącznikiem przeciwporażeniowym i może być z większym amperażem
  • #10 4370340
    waldekel
    Poziom 28  
    Zasilanie płyty z jednej fazy to nieporozumienie. Pobór mocy takiej płyty to około 7,5 kW. Istnieje co prawda taka możliwość, ale jest to bez sensu.
  • #11 4370342
    zibilodz
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Cytat:

Mam taki wyłącznik Legranda P302 B16 A ale rozumiem, że on sie nie nadaje.

Niema takiej różnicówki. ( proszę zajrzeć do katalogu)
    Co do obciążenia to przyjmując współczynnik jednoczesności 0,6
    to i tak prąd wynosi 34A
    Więc powinno się założyć wył p-p P302 40A
    dodatkowo szeregowo w obwód powinien być włożony wył typu S301b40A

Jest tylko jedno ale, jakie bezpieczniki są na pionie.
    Kolejna kwestia przy takich prądach to przewody 2.5 mm to są trochę za cienkie. " przyjmuje sie gęstość prądu 10A na milimetr kwardat" . do prądów do 40 A można tak przyjąć. Wyżej to się nie sprawdza.
    Nie raz widziałem jak ludzie podłączają coś i się dziwią że przewody się świecą.

Poszedł bym za sugestią kolegi WALDEKEL i pomyślał o podłączeniu do obwodu 3faz.
    Inaczej czarno to widzę
    Pozdrawiam Zibi
  • #12 4370396
    gelo 1
    Poziom 12  
    [quote="zibilodz"][quote]

Nie raz widziałem jak ludzie podłączają coś i się dziwią że przewody się świecą.

przewody z reguły wytrzymują ,gorzej z izolacją :D
  • #13 4370440
    mavi
    Poziom 19  
    Przedlicznikowe zabezpieczenie to 30A. Jedna faza będzie i musi być. probowałem załatwić 3 fazy ale nie dostałem pozwolenia. Mam pozwolenie do obciązenia fazy do 7KW. Kabel doprowadzający prąd do mieszkania do 3x4 a ja do kuchni poprowadzilem 2 przewody 3x2,5 wiec wiecej.
    Nie rozumiem czemu miałybybyć za cienkie skoro maksymalne obciązenie przy takim podłączeniu jaki podałem to chwilowe 3500 W do max 4000 W. A jak do tej pory to słyszalem ze do 4 KW przewód o przekroju 2.5 mial wystarczyć.
  • #14 4370916
    gelo 1
    Poziom 12  
    mavi napisał:
    do kuchni poprowadziłem dwa przewody 3 x 2.5. Na jednym będzie podzłaczona kDajuchenka + dwa palniki z płyty grzewczej, a na drugim kablu bedzie czajnik + kolejne dwa palniki. Na końcu będą te kable zakończone bezpiecznikami B16. A przed nimi chcialem załozyć jedną róznicówke. Wiec chyba 30A lub 40A.

Zaproponuję Ci inne rozwiązanie .Skoro masz puszczone 2x3x2,5 to masz sześć przewodów . Daj w kuchni jakąś puszkę POH czy coś takiego z listą
    i połącz to tak 1 przewód to zero 2-uziemienie 3-piekarnik 4-dwa palniki
    5-następne dwa palniki 6- czajnik i reszta gniazdek .Zabezpiecz to bezpiecznikami S191-B16A cztery sztuki i jednym wyłącznikiem różnicowoprądowym 40A .
  • #15 4372155
    stangyms
    Poziom 13  
    Ocena: 31
    gelo 1 napisał:
    mavi napisał:
    do kuchni poprowadziłem dwa przewody 3 x 2.5. Na jednym będzie podzłaczona kDajuchenka + dwa palniki z płyty grzewczej, a na drugim kablu bedzie czajnik + kolejne dwa palniki. Na końcu będą te kable zakończone bezpiecznikami B16. A przed nimi chcialem załozyć jedną róznicówke. Wiec chyba 30A lub 40A.

Zaproponuję Ci inne rozwiązanie .Skoro masz puszczone 2x3x2,5 to masz sześć przewodów . Daj w kuchni jakąś puszkę POH czy coś takiego z listą
    i połącz to tak 1 przewód to zero 2-uziemienie 3-piekarnik 4-dwa palniki
    5-następne dwa palniki 6- czajnik i reszta gniazdek .Zabezpiecz to bezpiecznikami S191-B16A cztery sztuki i jednym wyłącznikiem różnicowoprądowym 40A .

Witam

Kolego gelo 1 całe szczęście że przed licznikiem mamy 30A bo przy twoim podłączeniu N rzeczywiście by "zaświeciła" obciążenie 4 x 16A nie wolno zrobić czegoś takiego w danym obwodzie przekroje; L=N .

Kolego "mavi" jeżeli masz miejsce w tablicy to proponuje zostawić RCD 16A na jednym obwodzie i dokupić drugi RCD16A na drugi obwód, jeśli miejsca nie ma wystarczy RCD 30A i tak przed licznikiem masz 30A.

Pozdrawiam
  • #16 4372259
    gelo 1
    Poziom 12  
    stangyms napisał:
    całe szczęście że przed licznikiem mamy 30A bo przy twoim podłączeniu N rzeczywiście by "zaświeciła" obciążenie 4 x 16A nie wolno zrobić czegoś takiego w danym obwodzie przekroje; L=N .

wytłumacz mi łopatologicznie dlaczego bo nie rozumiem,tzn jak kupujesz przewód np.5x2,5 to on ma przewód do zera o większej średnicy :wink:
    poza tym z takimi przekrojami i tak trzeba się pilnować żeby nie chodziło wszystko na raz .pozdrawiam
  • #17 4372423
    stomat
    Poziom 39  
    Ocena: 1967
    Przewód 5 x 2,5 jest przeznaczony do zastosowania w obwodach trójfazowych, a tam przewodem zerowym płynie tylko różnica geometryczna prądów fazowych. W każdym przypadku mniejsza lub równa prądowi fazowemu. Ty zaproponowałeś przepuszczenie przez jedną żyłę SUMY czterech prądów płynących oddzielnymi przewodami !
    Uważam że podłączanie takich obciążeń na jedną fazę jest conajmniej niewskazane.
  • #18 4373788
    bonanza
    Spec od Falowników
    Ocena: 421
    Widzę jeszcze możliwość "zrównoleglenia" tych dwóch przewodów i rozdziału w kuchni. Rzadko oba będą pracowały na 100%. Przy włączeniu jednej płyty albo dwóch wypadkowa gęstość prądu będzie w przewodach mniejsza.
  • #19 4374168
    Elmont
    Poziom 26  
    Ocena: 220
    mavi nie wiem gdzie Mieszkasz i dlaczego Nie otrzymałeś pozwolenia na
    instalację 3 fazową ,myślę że chodzi o blok mieszkalny wielorodzinny.Ja
    osobiście wykonywałem znajomemu takową instalację w bloku 11
    piętrowym i niemiał on żadnego problemu z energetyką w uzyskaniu
    warunków technicznych.Zrobiłem zasilanie 3 fazowe do kuchni elektrycznej
    z płytą ceramiczną o mocy /max 10 kW/ i obok kuchenki zmywarka do
    naczyń,wszystko to było z oddzielnymi zabezpieczeniami nadmiarowymi i
    różnicowymi.Chodzi to wszystko już 12 lat bezawaryjnie.Wykonałem to
    w rzeszowie.
  • #20 4432559
    mavi
    Poziom 19  
    Witam

Powód braku pozwolenie nie leży po stronie eletkrowni, a takiego dziadostwa jak wspólnota mieszkaniowa. Przyłącze do sieci trójfazowej mogłby dokonać piętro niżej ale nie dostałem pozwolenia na wiercenie i przeciągniecie przewodów przez korytarz.

A co do opcji na jaką się zdecydowałem to dwa przewody, które idą do kuchni są podpięte pod eski B16A a te dwie eski pod jedną róznicówkę 40A.

Na jednym kablu będą gniazdka w kuchni i kuchenka mikrofalowa pochłaniacz i dwa palniki z płyty elektrycznej. A na drugim kablu kolejne dwa palniki z płyty i czajnik bezprzewodowy. Podłączenia palników robie tak by dwa najczęściej używane palniki były podłączone na osobnych przewodach. Myśle, że to pozwoli róznomiernie rozłozyć obciążenia.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy doboru wyłącznika różnicowoprądowego (RCD) do obwodu kuchennego zasilającego płytę elektryczną i sprzęty kuchenne o łącznej mocy około 13 kW. Płyta elektryczna posiada palniki o mocach od 750 W do 2400 W, kuchenka elektryczna z mikrofalą, grillem i termoobiegiem oraz czajnik bezprzewodowy 2200 W. Zasilanie jest jednofazowe z zabezpieczeniem przedlicznikowym 30 A i przewodami 3x2,5 mm². Zalecenia wskazują, że przy takim obciążeniu i współczynniku jednoczesności (ok. 0,6) prąd może sięgać około 34 A, co sugeruje stosowanie wyłącznika różnicowoprądowego o prądzie znamionowym 40 A, aby uniknąć przegrzewania styków. Wyłącznik Legrand P302 B16 A jest niewystarczający, gdyż jest jednofazowy i o zbyt niskim prądzie znamionowym. Proponuje się stosowanie wyłącznika różnicowoprądowego 40 A przed kilkoma zabezpieczeniami B16 A na poszczególne obwody (np. dwa przewody 3x2,5 mm² z osobnymi bezpiecznikami dla różnych grup palników i urządzeń). Podkreślono, że zasilanie płyty jednofazowo jest możliwe, ale nieoptymalne, a lepszym rozwiązaniem byłoby zasilanie trójfazowe, choć w tym przypadku nie uzyskano zgody wspólnoty mieszkaniowej. Zwrócono uwagę na konieczność zachowania stopniowania zabezpieczeń oraz na odpowiedni dobór przekroju przewodów względem prądu obciążenia. Różnicówka powinna być dobrana pod kątem prądu znamionowego, a nie zabezpieczenia nadmiarowego, gdyż pełni funkcję ochrony przeciwporażeniowej. Proponowano także rozdzielenie obwodów w kuchni z osobnymi bezpiecznikami i jednym wyłącznikiem różnicowoprądowym 40 A.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA