logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Schemat układu przeciwzwarciowego dla zasilacza 0-30V 4,5A na L200

servgsm 12 Paź 2007 13:18 3911 4
REKLAMA
  • #1 4371482
    servgsm
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    Witam!

Poszukuję jakiegoś schematu do dobrego systemu przeciwzwarciowego do mojego zasilacza 0-30V 4,5A na L200. Chodzi mi o takie rozwiązanie aby przy wystąpieniu zwarcia układ "odciął" (na czas zwarcia) dopływ prądu z wyjścia zasilacza na styki wyjściowe.
    Będę wielce wdzięczny za schemat takowego zabezpieczenia.

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #2 4371557
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    "odciął", czy ograniczył? Przecież stabilizator L200 ma autonomiczne (i programowane rezystorem) ograniczenie prądowe, a co ...
    servgsm napisał:
    ... aby przy wystąpieniu zwarcia układ "odciął" (na czas zwarcia) dopływ prądu z wyjścia zasilacza na styki wyjściowe.

... po ustąpieniu zwarcia?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4371757
    servgsm
    Poziom 23  
    Ocena: 73
    Myślałem żeby zrobić coś za przekaźniku...
    Po ustąpieniu ma znów połynąć prąd :D

W takim razie mam pytanie... Czyli jak na tym l200 zrobie teraz zwarcie (na wyjściach zasilacza)... to co się stanie?

I przy okazji... nadal poszukuję schematu na takie zabezpieczenie... nawet na przyszłość żeby nie szukać :)

Pozdrawiam!
  • REKLAMA
  • #4 4371799
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 626
    Witam,
    servgsm napisał:
    Myślałem żeby zrobić coś za przekaźniku...
    Po ustąpieniu ma znów popłynąć prąd :D

tylko co (czy kto) ma poinformować układ, iż owo zwarcie ustąpiło?

servgsm napisał:
    W takim razie mam pytanie... Czyli jak na tym l200 zrobie teraz zwarcie (na wyjściach zasilacza)... to co się stanie?

A nie wiem, ponieważ nie widzę schematu Twojego układu zasilacza, nie wiem czy masz włączony pomiędzy pin-2 i pin-5 rezystor, a jeśli tak to o jakiej wartości?

servgsm napisał:
    I przy okazji... nadal poszukuję schematu na takie zabezpieczenie... nawet na przyszłość żeby nie szukać :)

To znaczy jakie?

Pozdrawiam
REKLAMA