logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy bezpieczne jest użycie Unitry PW9013 z jednym kanałem na imprezie?

slodkie_ciacho 12 Paź 2007 13:59 4837 4
REKLAMA
  • #1 4371603
    slodkie_ciacho
    Poziom 15  
    Ocena: 23
    Witam.
    Mam zepsuty wzmacniacz taki jak w tytule-nie gra jeden kanał jednak przyczyna tkwi gdzieś w przed wzmacniaczu, bo jak podam sygnał pod końcówkę mocy to gra...
    Potrzebuje go na jutro, jeśli nie załatwię innego. Moje pytanie brzmi: czy może on tak na tej jednej imprezie grać? Sprawny kanał z przed wzmacniacza podałem na oba wejścia które prowadzą do końcówek mocy.
    Z całkowitą naprawą nie dam sobie rady gdyż jestem początkujący... Sposób połączenia przedstawiam na schemacie:
    Czy bezpieczne jest użycie Unitry PW9013 z jednym kanałem na imprezie?
    Załączam schemat Unitry pw9010, ale wyczytałem że to to samo co pw9013.
    Pozdrawiam!
    Załączniki:
    • pw9013.pdf (278 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4371971
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 270
    Wzmacniacz może tak bez problemu pracować. Jedynie charakterystyka regulacji wzmocnienia zmieni się na "bardziej logarytmiczną".
  • REKLAMA
  • #3 4372213
    slodkie_ciacho
    Poziom 15  
    Ok a co masz na myśli pisząc "bardziej logarytmiczną"?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4372421
    Ptolek
    Poziom 36  
    Ocena: 270
    Jak by to wytłumaczyć. Normalny potencjometr typu A, ma charakterystykę liniową. Potencjometr do regulacji wzmocnienia ma charakterystykę logarytmiczną (a raczej wykładniczą ale zależy jak spojrzeć na wykres) która nie jest linią prostą (chodzi o wykres rezystancji w funkcji kąta obrotu potencjometru) tylko jest wygięta tak, aby bardziej to odpowiadało właściwościom ludzkiego słuchu. No i teraz tak, we wzmacniaczu potencjometr jest dobrany tak, aby ta charakterystyka była w miarę optymalna. Łącząc dwa kanały, zmniejszyłeś impedancję obciążenia potencjometru (którą można zobrazować rezystorem podłączonym między suwak potencjometru a masę). W wyniku tej modyfikacji, przy mniejszym kącie obrotu potencjometru (niższym poziomie głośności) sygnał będzie trochę mniejszy niż przed modyfikacją, natomiast na dalszym odcinku charakterystyki (przy dalszym zwiększaniu głośności) wzrost natężenia dźwięku będzie bardziej gwałtowny.
    Tyle teorii, w praktyce raczej tego nawet nie zauważysz.
  • #5 4373498
    slodkie_ciacho
    Poziom 15  
    Witam no nic nie zauważyłem...
    Jednak znalazł się inny wzmacniacz-Radmor.
    Koniec tematu. Dzięki za pomoc.
    Pozdrawiam!
REKLAMA