logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

IRDA: Komunikacja PC z uC przez USB-IRDA i MCP2150+TFDT4500 - jak to zrobić?

bagger 12 Paź 2007 15:02 1247 1
REKLAMA
  • #1 4371798
    bagger
    Poziom 11  
    Witam,

chciałbym zastosować IRDĘ w komunikacji z PC oraz innym uC.
    Czy uda mi się to zrealizować w sposób przedstawiony poniżej??
    Mam gotowa aplikacje na PC która normalnie pracuje po rs232. Chce zastosować konwerter USB-IRDA i pracować na wirtualnym comie. Czy tak uda sie to zrealizować? Czy jest możliwość współpracy z dwoma urządzeniami z urządzenia po lewej stronie?? Proszę o sugestie. Byc moze lepszym rozwiązaniem byloby podłaczenie zestawu MCP2150+TFDT4500 do PC?? Jak wtedy wyglada nawiazywanie połącznia. Które jest primary??

IRDA: Komunikacja PC z uC przez USB-IRDA i MCP2150+TFDT4500 - jak to zrobić?

Pozdrawiam, Jarek
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4372059
    BoskiDialer
    Poziom 34  
    Ocena: 42
    Zgodnie z dokumentacją LAP'u układem podrzędnym jest ten układ, który przy skanowaniu otoczenia zgłosi swoją obecność (chyba, że układ skanujący wyśle RNRM).. W praktyce u mnie telefon z załączoną irdą nie skanuje otoczenia, ale odpowiada na zapytania XID (potem wiadomo, SNRM + UA) - przy łączeniu się z komputerem staje się on układem podrzędnym (formalnie w połączeniu LAP). Natomiast przy wysyłaniu pliku telefon zaczyna szukać układu, który był by w stanie przyjąć plik (OBEX).. Ogólnie każdy układ może być układem nadrzędnym jak i podrzędnym - zależy kto skanuje i kto odpowiada przy skanowaniu. W jednym z moich projektów we własnej implementacji napisałem tylko możliwość bycia układem podrzędnym (co wynika ze specyfikacji projektu). Cały projekt składa się z atmegi32 + tfds4500, diody, elektrolitu, 7 kondów blokujących i złącza idc10.. stos programowy, komputer widzi układ jako wirtualny port COM, telefon spokojnie może wysłać plik (jest on odbierany i przetwarzany) - więc da się napisać stos programowo (na dodatek całość idzie na generatorze RC i nawet działa). Jeśli zależy Ci po prostu na połączeniu się z układem przez wirtualny port COM, to nie ma problemu, mcp powinien załatwić sprawę, ale jeśli chcesz obsługiwać coś więcej, to już nie wyciągniesz..
REKLAMA