logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Podłączenie Nokii N95 do radia Sony CDX-2500R przez wyjście słuchawkowe

anntek 13 Paź 2007 01:35 2424 8
REKLAMA
  • #1 4373626
    anntek
    Poziom 20  
    Ocena: 73
    Witam chciałem podłączyć Nokie N95 z wyjścia słuchawkowego do radia samochodowego (mam problem w radiu z czytaniem płyt CD) i nie wiem jak to zrobić za bardzo żeby nie uszkodzić radia a co najważniejsze telefonu. Radio samochodowe to Sony CDX-2500R
  • REKLAMA
  • #2 4373629
    SlaweK
    Poziom 43  
    Ocena: 913
    Przy takich kombinacjach zawsze jest ryzyko. Bezpośrednio nie da się. Trzeba przerobić radio lub dołozyć emulator zmieniarki by uzyskać wejście liniowe ale może się okazać że efekt będzie mało zadowalajacy.

SławeK
  • #3 4373634
    anntek
    Poziom 20  
    A gdybym chciał podpiąć się wewnątrz w radiu (kiedyś tak zrobiłem w domowej wieży podłączając sygnał od kompa).
  • REKLAMA
  • #4 4373637
    SlaweK
    Poziom 43  
    To jak to zrobisz żle to usadzisz telefon a to robota dla znających się na konstrukcji radia.

SławeK
  • #5 4373642
    anntek
    Poziom 20  
    a nie można jakiegoś zabezpieczenia wstawić na kablu od telefonu??? A gdybym się podłączył zamiast sygnału z CD który idzie do wzmacniacza w radiu (tak zrobiłem w domu i gra 3 lata już)
  • #6 4373746
    daras984
    Poziom 22  
    Ocena: 105
    podłączysz sygnał w miejsce gdzie jest tor audio od cd ale ten tor będzie otwarty tylko w momencie gdy procesor w radiu zobaczy płytę jak nią nie kręci i nie czyta to jest to martwe wejście, najlepiej poszuka układ który w radiu jest odpowiedzialny za przełączanie źródła sygnału i tam się spróbowac wpiąc
  • REKLAMA
  • #7 4374028
    anntek
    Poziom 20  
    daras984 ale w wieży domowej się podpiąłem pod sygnał z CD i wystarczyło włączyć opcje CD a płyty nie było i śmigał beż problemu. A można zrobić jakieś zabezpieczenie na przewodzie z telefonu np jakąś diodę kierunkową włożyć żeby nie było możliw0ści cofnięcia się sygnału lub jakiegoś napięcia zmiennego żeby nie uszkodził telefony
  • REKLAMA
  • #8 4374054
    SlaweK
    Poziom 43  
    Aleś wykombinował, nie zapomnij o zaworku zwrotnym i uszczelkach pod głowicę....

To co zrobiłeś to przewidział producent a tu musisz zrobić coś czego nie przewidziano a nawet nie ma takiej możliwości. Z taką znajomością sprzętu nie trać czasu, lepiej iść na piwo, przynajmniej nie uszkodzisz sprzętu, chyba że za dużo wypijesz. Ingerencję w sprzęt zostaw fachowcom.

SławeK
  • #9 4375043
    anntek
    Poziom 20  
    ok dzięki za pomoc

Podsumowanie tematu

✨ Podłączenie telefonu Nokia N95 do radia samochodowego Sony CDX-2500R przez wyjście słuchawkowe jest problematyczne i niesie ryzyko uszkodzenia zarówno radia, jak i telefonu. Bezpośrednie podłączenie nie jest zalecane. Możliwe jest zastosowanie emulatora zmieniarki lub modyfikacja radia w celu uzyskania wejścia liniowego, jednak efekt może być niezadowalający. Próba podłączenia sygnału audio zamiast toru CD wymaga znajomości konstrukcji radia, gdyż tor audio od CD jest aktywny tylko przy wykryciu płyty, co może uniemożliwić odtwarzanie z telefonu. Wskazane jest znalezienie układu odpowiedzialnego za przełączanie źródła sygnału i tam podpięcie sygnału z telefonu. Próby zabezpieczenia sygnału za pomocą diod kierunkowych lub innych elementów na kablu mogą nie wystarczyć i wymagają fachowej wiedzy. Ingerencja w sprzęt powinna być wykonywana przez specjalistów, aby uniknąć uszkodzeń.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA