logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wybór telewizora 100 Hz czy 50 Hz do kina domowego - czy warto dopłacić?

coolbizon 23 Lis 2003 22:27 6919 16
REKLAMA
  • #1 411526
    coolbizon
    Poziom 15  
    Ocena: 3
    witam chciałbym was prosić o rade, ponieważ jutro zamierzam kupic kino domowe i mam do wyboru 2 telewizoty 100 i 50 Hz - jeden kosztuje 1300 a ten 100Hz jest o 300 złotych droższy, moje pytanie to czy oplaca mi sie kupic droższy - i w ogole jaka to ejst różnica, prosze o jakies informacje, dziękuje
  • REKLAMA
  • #2 411601
    marian-48
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    podaj jaka jest przekątna kineskopu
  • REKLAMA
  • #3 411731
    Zenek
    Poziom 30  
    Ocena: 134
    odpowiedź jest prosta- jeśli chodzi o kasę, to stuhercowy nie opłaca się, jeżeli chodzi o jakość obrazu- stuhercowy opłaca się.
  • #4 411764
    coolbizon
    Poziom 15  
    telewizory ma 28 cali
  • #5 411780
    marian-48
    Poziom 21  
    Ocena: 31
    :arrow: coolbizon przy przekątnej 28cali to wszystko przemawia za 100Hz chodzi przede wszystkim o jakość odtwarzanego obrazu.
  • REKLAMA
  • #6 412219
    numi
    Poziom 11  
    Witam jeżeli jest to tv 28" w cenie około 1700zł to radziłbym 50Hz bo możesz być zawiedzony zwłaszcza oglądając sceny z szybkim ruchem kamery
  • #7 412242
    coolbizon
    Poziom 15  
    czyli jak bym kupil 50 Hz to lepiej bedzie sie oglądać filmy jak numi pisze ze radzil by 50 Hz? a czy to ma jakis zwiazek z niszczeniem wzroku lub cos?
  • #8 412391
    numi
    Poziom 11  
    Witam ponownie, co do wpływu na wzrok to oczywiście 100Hz można
    oglądać bez tak dużego zmęczenia wzroku po prostu obraz nie mruga
    tylko musisz osobiście stwierdzić co bardziej ci odpowiada mrugający
    obraz lecz wyrazny czy podstawowy układ (tani) 100Hz oczywiście nie mruga ale poza tym mało wyrazny, sceny akcji, piłkarze na boisku itp
    koszmar smużenie brak płynności ruchu napisy biegnące np u dołu ekranu
    nie do odczytania itd odwrotnie ma się rzecz z zaawansowanym układem 100Hz np natural motion, digital motion ale tu niestety trzeba
    dołożyć grosza lecz się opłaca
  • #9 412977
    teodor
    Poziom 16  
    Ocena: 13
    numi
    A może poradź aby kupił czarno-biały, bo od tych kolorów to tylko oczy bolą. Znam "fachowców", którzy radzom (nie radzą) klientom, aby nie kupowali 100Hz, bo nasza TV nadaje analogowo i w 50Hz, a i najważniejsze aby kineskop był jak najbardziej wypukły.
    Ja radzę dopłacić i kupić 100Hz.
  • #10 413202
    numi
    Poziom 11  
    teodor
    naprawdę śmieszne tą wypowiedzią napewno mu pomogłeś przeczytaj
    uważnie co przedmówca powiedział zanim go skrytykujesz
    oczywiście że wybrałbym 100Hz lecz bardziej zaawansowane dałem kilka
    przykładów na nie a może podałbyś kilka na tak za obcją taniego 100Hz
    a nie robił z kogoś "fachowca" pozdrawiam
  • #11 413230
    coolbizon
    Poziom 15  
    witam kupilem wczoraj elewizor daewoo 29 cali 50Hz z plaskim kineskopem za 1350 zł jestem bardzo zadowolony, kupilem tez kino domowe i jest cacy dvd extra odtwarza glosniczki piekny efekt, teraz moje pytanie nie wiem jak to wszystko popodlaczac zeby miec efekt na glosnikach od dvd gdy ogladam zwykla tv. mam podlaczone euro-euro - do tv i dvd i tylko nie wiem jak robic zeby byl na tv efekt glosnikow z dvd moze ktos pomoze?

dvd - Ciatronic DVD 586 HC
    TV - DAEWOO DTF-29U7K
  • #12 413265
    TadeuszZ
    Poziom 21  
    Ocena: 38
    Mogę powiedzieć tak, że 100Hz telewizor to nowoczesność i polecałbym go nie dla tego, że ma lepszy obraz tylko dla nowszej technologii. Mogę powiedzieć z praktyki, że 28 calowy telewizor oglądany z odległości np. 5 metrów ma prawie taki sam obraz czy jest 50 czy 100 Hz oglądając oczywiście programy z telewizji naziemnej. A jeśli ma lepszy to nie współmierny do różnicy ceny. Jeśli natomiast oglądamy telewizję cyfrową lub DVD to dopiero wtedy widać różnicę pomiędzy 50 a 100 Hz.
    Pozdrawiam
    TadeuszZ
  • #13 413344
    marek29
    Poziom 15  
    Ocena: 32
    Rzecz gustu.Pracuję w serwisie i doświadczenia wiem że są klijenci którzy bardzo żałują zakupu 100hz,takie jest też moje zdanie.Wszystko zależy od upodobań,tak samo jak np. z nasycenie kolorów jedni lubią stonowane drudzy "jak obraz krew zalewa"-piękne kolory :oops: .Jeżeli ktoś stoi przed dylematem co kupić proponuję porównać stojące obok siebie 50i100Hz (oczywiście w podobnej cenie).Obraz w 100ce jest tylko pozornie ładny ponieważ jest "wygładzony" (plastyczny-mało naturalny),tragedia występuje po włączenu redukcji szumu ,obraz wygląda jak "przez zasłonkę"(najczęstrze stwierdzene klijentów)Taka sama sytuacja jak z tv-sat.Wszyscy są pod wrażeniem DVB-czysty obraz,jasne ale sytuacja jw.Nie jestem konserwatystą ,postęp jest oczywisty i naturalny ale jak narazie to wszystko reklamy.100-tka jest droższa od 50-tki,DVB jest droższe od analogu,a koszty produkcji cyfrówki ok. 30% mniejsze :!:
    Dociekliwym proponuję porównanie obrazu w zestawach:
    Tv 50Hz + Tv-sat analog(firmówka! nie chińszczyzna!)
    Tv 100 Hz + DVB
    ,oraz jakiś program nadawany dualnie tzn. w analogu i cyfrze np TVN.RTL
    Proponuje oglądać wieczorem szczególnie starsze produkcje filmowe.
    Drugi zestaw jest conajmniej nie do przyjęcia.
    Niechcę krytykować nikogo kto cieszy się ogladając swoją "setke"jak wspomniałem to indywidualne upodobania,ale naprawiając 12lat tv i wysłuchując szukających "dziury w całym" klijentów można dotać zboczenia (zawodowego oczywiście :D )
    Pozdrawiam.
  • #14 413393
    numi
    Poziom 11  
    witam nareszcie uczciwe podejście do sprawy niech każdy sam dokona
    wyboru jaki tv wybrać a przechwalanie 100Hz za wszelką cenę ????
    sam od 4-rech lat korzystam z cyfry i nie jestem pewien czy 100Hz tv tak
    pięknie odbiera te programy wyjątek to filmy animowane ale spójrzcie na
    koncerty itp poza tym to mój 3 tv 100Hz i mogę coś na ten temat powiedzieć pozdrawiam
  • #15 3234340
    gibon19866
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    bez zastanawiania kupiłbym 100Hz a ludzie którzy się tu wypowiadali są naprawdę śmieszni szkodliwość oczu zależna od wypukłości kineskopu

Dodano po 1 [minuty]:

takich bzdur to ja w życiu nie słyszałem pozdrawiam wszystkich psudofachowców:D
  • REKLAMA
  • #16 3234881
    tomko25
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    coolbizon napisał:
    witam kupilem wczoraj elewizor daewoo 29 cali 50Hz z plaskim kineskopem za 1350 zł jestem bardzo zadowolony

i życzę ci obyś był nadal tak zadowolony szczególnie po okresie gwarancyjnym. Mam nadzieję, że nie skończysz jak inni użytkownicy DAEWOO:
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic550491.html

A jeżeli chodzi o wybór 50Hz czy 100Hz? to ja nie widzę pomiędzy czym tu wybierać? Chyba, że ktoś się zastanawia czy kupić TV kolorowy czy może poszukać jeszcze czarno-biały! Nie oszukujmy się panowie 50Hz umiera jak i wszystkie inne technologie z epoki Gierka i poprzedników. Nie wiem czy wiecie ale telewizja analogowa też się powoli kończy.:cry:

Pozdrowionka
    Tomko
  • #17 3235465
    Pablo1964
    Moderator
    Ocena: 640
    Koledzy, ten temat został utworzony 3 lata temu. Trochę inny jeszcze był wtedy rynek. Dziś jest jasne, że przy tej przekątnej tylko 100 Hz - inna rzecz, że dzisiejsze systemy 100 Hz są sprawniejsze niż 3 lata temu.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy wyboru telewizora 50 Hz lub 100 Hz do kina domowego przy przekątnej ekranu około 28-29 cali i różnicy cenowej około 300 zł. Opinie są podzielone: 100 Hz oferuje lepszą płynność obrazu i mniejsze migotanie, co zmniejsza zmęczenie wzroku, jednak tańsze modele 100 Hz mogą mieć mniej wyraźny obraz i problemy z rozmyciem ruchu, szczególnie przy scenach akcji i napisach. Telewizory 50 Hz są tańsze i mogą być wystarczające przy oglądaniu telewizji naziemnej z większej odległości, ale mogą powodować większe zmęczenie oczu przy dynamicznych scenach. Zaawansowane technologie 100 Hz (np. natural motion, digital motion) poprawiają jakość obrazu, lecz podnoszą cenę. Wskazano, że przy oglądaniu telewizji cyfrowej i DVD różnica między 50 a 100 Hz jest bardziej zauważalna. Wspomniano również o końcu ery telewizji analogowej i przewadze nowoczesnych technologii 100 Hz. Jeden z użytkowników potwierdził zadowolenie z telewizora Daewoo 29 cali 50 Hz oraz kina domowego Ciatronic DVD 586 HC, pytając o podłączenie systemu audio. Podsumowując, wybór zależy od indywidualnych preferencji, budżetu oraz rodzaju oglądanych materiałów, przy czym 100 Hz jest rekomendowane dla lepszej jakości obrazu i mniejszego zmęczenia wzroku, zwłaszcza przy nowoczesnych źródłach sygnału.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA