logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Daewoo DTY-28A8K - awarie kineskopu Samsung A66QEW13X50 po gwarancji

tomko25 21 Lip 2006 22:18 4038 15
REKLAMA
  • #1 2840700
    tomko25
    Poziom 19  
    Ocena: 17
    Już poraz trzeci spotykam się z uszkodzonym kineskopem w tym modelu telewizora. Objaw zawsze jest taki sam. Brak obrazu. Głos jest. Za pierwszym razem nie mogłem w to uwierzyć PRZERWA NA ŻARZENIU przecież takie rzeczy się nie zdażają! A jednak kiedyś musi być ten pierwszy raz (szkoda tylko że w telewizorze, który miał UWAGA: 13 miesięcy, czyli miesiąc po gwarancji! ). Po tym pierwszym był ten drugi, a dziś był ten trzeci. Dzisiejszy to "gigant" wytrzymał 2 lata bez awarii :D po czym umarł na przerwe na żarzeniu.
    To, że w dzisiejszych czasach produkuje się szybko i tanio to wiem, ale to już jest chyba lekka przesada i kpina.

:arrow: W telewizorach tych montowany jest kineskop SAMSUNG A66QEW13X50.

Temat ten poruszam w celu przestrogi przed tym modelem i może ktoś wyrazi też swoją opinię na ten temat.

Pozdrowionka
    Tomko
  • REKLAMA
  • #2 2840739
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2902
    Miałem ostatnio identyczny przypadek. TV w kwietniu skończyła się gwarancja a w lipcu przerwa w żarzeniu. Kinol Samsunga. Też nie mogłem uwierzyć . Pierwszy raz w życiu taka usterka.

Dodano po 4 [minuty]:

Klient powiedział,że jeszcze nie spłacił rat a kinol ten sam typ A66QEW13x50
  • REKLAMA
  • #3 2840753
    metal60
    Poziom 22  
    Ocena: 3
    Beznadziejne firmy,jakim jest m.innymi DAEWOO podnosi na full napiecie zarzenia - tv w sklepie chodzi pieknie w porownaniu z innymi .
    Ostatnio naprawialem telestara profilo w ktorym padl kineskop,napiecie zarzenia 7,16V !!!!!
  • #4 2840769
    Zbynio1
    Poziom 17  
    Ocena: 11
    Witam.Też to już przerabiałem. Te kineskopy, to totalna katastrofa, ale chyba producentom o to chodzi. Kilka miesięcy po gwarancji i trzeba kupić nowy telewizor. Pozdrawiam
  • #6 2841121
    tomko25
    Poziom 19  
    Być może, ale pod warunkiem, że posiada się jakiś dowód sprzedaży, który zaginął. :( To po pierwsze a po drugie to po upływie okresu gwarancji ludzie wyrzucają takie dokumenty (sam tak robie) bo po co składować w domu tyle papieru. Jeszcze się coś zapali :D.
    Ludzie nie przywiązują wagi to gwarancji, gdyż sądzą, że obecna technologia jest w takim stopniu rozwoju, iż awaryjność urządzenia jest znikoma. I tak by pewnie było gdyby nie tania siła robocza (czyt. Chiny, Taiwan itp.) i obcinanie kosztów. Jadąc na naprawę do Grundiga opartym na CUC2130 i temu podobne zaopatruje się w dodatkową porcję cyny, przecież przewracając tę płytę do góry nogami to elementy wypadają same, bez lutowania. :D Później okazuje się tak jak w pierwszym przypadku, że w miesiąc po....... stało się i......... klapa.
    Klient chciał abym mu załatwił do tego TV jakiś kineskop po regeneracji. Ale na to ja się nie zdecydowałem, ponieważ procesor wizji zrobiony jest na układzie SMD :(. Jeden niefortunny strzał i może znowu nie być obrazu. Ale tym razem z innej przyczyny, ale za to równie kosztownej.

:arrow: Pewne jest jedno oby tak dalej a pracy nam przybędzie :)

Pozdrowionka
    Tomko
  • #7 2841134
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #8 2841254
    tomko25
    Poziom 19  
    Przerwa całkowita.
    Nie ingerowałem wewnątrz kineskopu.

Za pierwszym razem można naprawdę dostać szoku.
    Klient zadzwonił do mnie i pyta "czy naprawie mu 13 miesięczne DAEWOO w którym nie ma obrazu. Kolega elektronik zaglądał do niego i stwierdził, że uszkodzony jest kineskop". Po tych słowach klienta uśmiech pojawił mi się na twarzy :D jeszcze żartobliwie dodałem, że pewnie jakby nie było głosu to uszkodzony byłby głośnik bo TV to takie proste dwu elementowe urządzenie.

Pozdrowionka
    Tomko
  • REKLAMA
  • #9 2841446
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 334
    tomko25 napisał:
    jakiś kineskop po regeneracji.
    Jest sporo kineskopów używanych w tym rozmiarze, które mają nawet kilkanaście lat, ale sprawiają wrażenie ochoty na następne... kilkanaście. zaproponowałbym wymianę klientowi na taki właśnie. W każdym serwisie chyba się takie poniewierają...(przynajmniej u mnie) i nic nie kosztują, poza robocizną wymiany.
  • #10 2842229
    LeDy
    Poziom 43  
    Ocena: 2902
    Nie wiem jak wygląda sprawa rękojmi.
  • Pomocny post
    #11 2842841
    Ryszard55
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    A może na ten temat badziwnych kineskopów A 66QEW13X50 w tv DAEWOO wypowie się na naszym FORUM Szef Serwisu DAEWOO ---zapraszamy. U mnie w zakładzie też mam trzeci przypadek w tym typie DAEWOO, że kineskop ma przerwę w żarzeniui to są telewizory dwu-letnie. Może Szef SERWISU odpowie nam,a my klientom co mają robić z tym srebrnym złomem.
  • #12 2843462
    tomko25
    Poziom 19  
    maryann napisał:
    Jest sporo kineskopów używanych ........ zaproponowałbym wymianę klientowi na taki właśnie. W każdym serwisie chyba się takie poniewierają...(przynajmniej u mnie) i nic nie kosztują, poza robocizną wymiany.

Również u mnie coś by się znalazło. Ale chyba każdy wie jak to jest z klientami. Naprawić! szybko!, tanio!, i dobrze (czyt. ma grać lepiej niż nowy)!. Więc "za darmo" to nie będę się brudził. Żona waciki jeszcze ma :D

Pozdrowionka
    Tomko
  • #13 2844787
    na kozlowce
    Spec od TV
    Ocena: 23
    a może tak ktoś zauważy że to nie kineskop firmy Daewoo, tylko SAMSUNG!!!, bo nie tylko w Daewoo są montowane, a padaja tak samo, tak ma być, takie czasy, masowa produkcja na zamówienie hiper, supermarketów (czytaj: złodziei!!!), gwarancja sie kończy, tv też się kończy a tak a propo to może włąściciel tv z roczną gwarancją zapozna się z przepisami jakie obowiązują w temacie rękojmi i gwarancji?, jest XXI wiek a Polska ratyfikowała przepisy Unii Europejskiej dotyczące gwarancji wchodząc do niej, 2 (słownie dwa lata) za towar odpowiada sprzedawca i producent, no ale to nie moja sprawa, nie znajomość przepisów szkodzi,pozdrawiam
  • #14 2846111
    maryann
    Poziom 37  
    Ocena: 334
    tomko25 napisał:
    [. Ale chyba każdy wie jak to jest z klientami. Naprawić! szybko!, tanio!, i dobrze (czyt. ma grać lepiej niż nowy)!.

Nie ma się co czapkować! A co to nasza(serwisu) wina? Wciąż zabija się posłów złych wieści? Ma wybór- przynajmniej kilku opcji...
  • #15 3166075
    elektro-dom
    Poziom 23  
    Ocena: 299
    A na których nóżkach w kineskopie jest żarzenie i jaka wartość napięcia żarzenia???
    Mam właśnie takie cudo i dokładnie ten sam problem: głos jest a brak wizji - szyjka kineskopu nie żarzy!
  • #16 3166489
    mch
    Poziom 23  
    Ocena: 43
    Po przystąpieniu Polski do Unii gwarancja została przedłużona do 2 lat mimo, że na drukach jest napisane inaczej, np:rok!!

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem awaryjności kineskopów Samsung A66QEW13X50 montowanych w telewizorach Daewoo DTY-28A8K, objawiający się przerwą w żarzeniu i brakiem obrazu przy zachowanym dźwięku. Usterka pojawia się zwykle tuż po upływie gwarancji (około 13 miesięcy) lub w ciągu dwóch lat użytkowania. Użytkownicy i serwisanci wskazują na podwyższone napięcie żarzenia jako potencjalną przyczynę uszkodzeń kineskopów, co może wynikać z oszczędności produkcyjnych i masowej produkcji. Wskazano, że problem dotyczy nie tylko Daewoo, gdyż kineskopy Samsung A66QEW13X50 są stosowane także w innych markach. Dyskusja porusza również kwestie praw konsumenckich, w tym rękojmi i gwarancji, które w Polsce po wejściu do UE wynoszą 2 lata, co może umożliwić reklamacje mimo upływu gwarancji producenta. Proponowane rozwiązania to wymiana kineskopu na używany, starszy model o lepszej trwałości, jednak regeneracja jest utrudniona ze względu na konstrukcję kineskopu i elementy SMD. Wątpliwości budzi także budowa wyrzutni i połączenia katod, które powinny być równoległe, a przerwa w żarzeniu całkowita. Dyskusja podkreśla ogólny problem niskiej jakości komponentów kineskopowych w telewizorach produkowanych masowo i krótkotrwałość ich działania.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA