logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zakłócenia obrazu na monitorze iiyama po podłączeniu anteny pokojowej DMP/DPM

inarusbox 13 Paź 2007 11:51 1868 3
REKLAMA
  • #1 4374245
    inarusbox
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    witam
    mam problem gdyż zakupiłem ostatnio do tv antene pokojowa o ile sie nie myle firmy dmp czy dpm i chyba przez nią dzieje się coś złego z moim monitorem lcd firmy iyama... cały obraz jest w zielona kratke tak jak na zdjeciu http://fotoplik.pl/53j4ck2.html
    wszystko działa normalnie windows, programy, gry itp ale nie da sie tego pozbyc... :/ istalowałem od nowa stery do grafy i monitora ale to nic nie daje, bo tak już jest od poczatku nawet w biosie;/ w pokoju mam dostep tylko do jednego gniazdka i wyglada to tak: gniazdko-> listwa do której podłączony jest komputer plus do jednego gniazdka na listwie przedłużacz-> drugi przedłużacz z 3 wyjściami -> telewizor i antena. może problem leży w tym że komputer nie może być podłączony razem z anteta? może anteta robi jakieś zakłucenia dla sygnału monitora? dodam że gdy przeniosłem komputer do drugiego pokoju monitor znowu zaczał normalnie działać... może anteta robi jakieś spięcia albo któryś z przedłużaczy ? prosze o pomoc....
  • REKLAMA
  • #2 4374399
    zdzislaw111
    Poziom 26  
    Ocena: 45
    Witam.
    Sprawdź jak działa cały zestaw ( komputer monitor) z anteną podłączoną ,bądź bez. Prawdopodobnie antena odbiera "zakłócenia z komputera lub z monitora" to znaczy monitor i komputer posiadają w sobie elementy przełączające cyfrowe , które "sieją" różnymi częstotliwościami, a te przenoszą się na antenę. W przypadku gdy bez anteny obraz będzie ładny to należy :
    1. poprawić połączenia przewodu ekranowanego anteny lub zmienić rodzaj kabla na lepszy jakościowo
    2. dać dłuższy przewód aby oddalić się od źródła zakłóceń jakim jest komputer lub monitor
  • REKLAMA
  • #3 4374426
    inarusbox
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    właśnie zamówiłem przed chwilą kabel DVI i spróbuje jak będzie jak podłącze zestaw na kable DVI a nie D-Sub. Obawiam się, że jednak kabel ten nie jest zbyt dobrej jakości, bo cena mówi sama za siebie... Sami zobaczcie i ocencie http://allegro.pl/item255043415_nowy_kabel_dvi_2m_z_dlawikami_firmy_dell_hq.html

co do odpowiedzi nr 2 to znaczy że pomorze tylko danie dłuższego przedłużacza czy zwiększenie odległości między zestawem komputerowym a antena ?
  • #4 4374519
    zdzislaw111
    Poziom 26  
    Ocena: 45
    Myślę ,że kabel DVI lub D-Sub nie ma większego wpływu.
    Chodzi o to by oddalić antenę od zestawu urządzeń , bo pomimo , że kabelek antenowy będzie sprawny to antena to przy małej odległości będzie odbierać sygnał zakłócający.
REKLAMA