logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak poprawić chłodzenie Pentium 3 1GHz? Szukam większego radiatora i wentylatora

Netneo 13 Paź 2007 14:39 2802 16
REKLAMA
  • #1 4374712
    Netneo
    Poziom 12  
    Do załozenia tego posta zmusiła mnie syt z moim prockiem a raczej z jego chłodzeniem.
    Posiadam Pentium 3 1Ghz, nie jest to Tualatin a szkoda bo ochotę mam na zwiększenie mocy koma lecz kasy brak.
    Mój P3 ma radiator i wentylek jak sie nie mylę około 40x40 mm. czyli standardowe chłodzenie np takie jak tutaj : http://www.allegro.pl/item253553501_p_iii_650_mhz_radiator_i_wentylator.html

Najlepiej wymieniłbym to standardowe chłodzenie na inne np. większy i wydajniejszy radiatorek + wentylatorek około 80x80 mm lub najlepiej 120mmx120 mm z mniejsza prędkością obrotowa.
    Są taki "przejściówki" Revolteca http://www.allegro.pl/item255420184__revoltec_przejsciowka_wiatraka_6cm_8cm_gw_fv.html lecz to są z 6 cm na 8 cm, an z 4 cm na np 8 cm nie ma?? (a może jednak sprzedaj takie??)

Kiedyś kupiłem za około 8zł Titana specjalnie do P3 lecz nie mogę go jakoś zaczepić, ciężko wchodzi na procka i zaczepy, a szkoda mi zniszczyć P3.

Innym problemem jest to ż jeżeli bym takie chłodzenie znalazł i to wszystko zamontował, to moja obudowa jest tak niepomyślnie rozwiązana ze między prockiem a zasilaczem (zasilacz częściowo zasłania procek) jest około 5 cm wolnego miejsca, dlatego możliwości są ograniczone co do chłodzenia wymyślnego.

Czy ktokolwiek miął taki problem z wychłodzeniem procka i zamontowaniem większego i lepszego chłodzenia które by nie sprawiało problemu, mieściło sie w tych 5 cm wolnego miejsca.
    Hm ewentualnie jakieś tuby powietrzne zastosować by zamontować większy wentylatorek itp, tylko jak.?

czy ktoś ma jakies sensowne propozycje jak ochłodzić Pentium 3 1Ghz?? niech sie podzieli i pomoże.
  • REKLAMA
  • #2 4374846
    ZBIGNIEW GOGULSKI
    Poziom 21  
    Ocena: 43
    Po pierwsze napisz jaki wentylator masz w zasilaczu? Ja kiedyś walczyłem z temperaturą Atchlona 2800XP. Zmieniony został wentylatorek na procesorze z radiatorem miedzianym z regulacją prędkości obrotowej wentylatorka. Troszkę zmniejszyło to temperaturę ale bez wielkich cudów. Zmiana zasilacza na Neotec z wentylatorem 12 cm spowodowało od razu zmniejszenie temperatury o 10 stopni. Przyglądałem się teraz nowym obudowom gdzie wreszcie ktoś mądrze coś wymyślił mam na myśli z lewej strony obudowy duży otwór osłonięty tylko siateczką aby łapek nie włożyć do środka . Od tego otworu jest tuba która podaje powietrze prosto na wentylator procesora. Niedawno kupowałem dla siostry taki komputer z procesorem Pentium 3 GHz i powiem ci że procesor przy tym rozwiązaniu fajnie jest chłodzony nie ma problemu z temperaturami. W twoim przypadku można by było wyciąć z lewej strony duży otwór założyć ozdobną siateczkę( taka jak osłania głośniki) a w środku zrobić konstrukcję powiązaną z obudową do której zamocować wentylator 12 cm puszczony na niskich obrotach który dmuchał by prosto w oryginalnego wentylatora z radiatorem też oczywiście puszczonego na wolnych obrotach aby nie zrobić odrzutowca z komputera. Wentylator 12 centymetrowy chłodził by poza procesorem chipset i pamięci. Tył obudowy też zmodyfikować w tym układzie w zasilaczu jeżeli jest tradycyjny powiększyć otwory wyjściowe dla powietrza aby nie stanowiły oporu. Pozdrawiam Zbyszek
  • #3 4374863
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Dlaczego chcesz zmieniać chłodzenie? Za głośne? Za wysoka temperatura?

Jeśli masz problem z założeniem wspomnianego chłodzenia Titana, to po prostu je rozkręć i rozprostuj nieco zapinkę (pamiętaj tylko o założeniu jej we właściwej pozycji).

Z małą ilością miejsca pomiędzy wentylatorem a ścianką zasilacza można poradzić sobie na kilka sposobów.
    1) Jeśli zasilacz ma "klasyczną" budowę (jeden wentylator 80mm wydmuchujący ciepłe powietrze na zewnątrz), to można zdemontować jedną ściankę zasilacza. Najprawdopodobniej pogorszy się nieco chłodzenie samego zasilacza (bardziej "rozproszony" przepływ powietrza), lecz wejdą trochę większe konstrukcje do chłodzenia procesora - na dodatek ich wentylator będzie miał skąd zasysać powietrze.
    2) Jeśli zasilacz ma jeden, duży wentylator 120mm w "dolnej" części, to można odwrócić wentylator na radiatorze procesora - będzie usprawniony obieg powietrza (w jednym kierunku).
  • #4 4379905
    mitusm
    Poziom 20  
    Ocena: 23
    Zobacz wcześniej ile kosztują tualatiny zanim zdecydujesz się na wymianę chłodzenia.
    Nie musisz kupować pełnego pIII.
    Tualatin celeron jest dużo szybszy od zwykłego pIII.
  • REKLAMA
  • #5 4379990
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    mitusm napisał:
    Zobacz wcześniej ile kosztują tualatiny zanim zdecydujesz się na wymianę chłodzenia.
    Nie musisz kupować pełnego pIII.
    Tualatin celeron jest dużo szybszy od zwykłego pIII.

Jeśli oba będą pracować z tym samym zegarem i na FSB 100MHz, to wydajność będzie porównywalna (pomimo usprawnień w jądrze Tualatin, pamięć Cache Celerona ma nadal większe opóźnienia w stosunku do P3). Jeśli porównamy Celerona Tualatin do "pełnego" P3 Coppermine EB (FSB 133MHz), to Celeron zostanie z tyłu (przykład).

Jednak to, co jest wadą w jednym przypadku może okazać się zaletą w innym. P3 z FSB 133MHz nie podkręcimy zbyt mocno - FSB 150MHz to rozsądne maksimum (kulą u nogi jest brak dzielnika PCI/FSB 1/5 na płytach). Celerona zazwyczaj będziemy kręcić aż do kresu możliwości procesora/pamięci, nie płyty.
  • REKLAMA
  • #6 4380644
    Netneo
    Poziom 12  
    ZBIGNIEW GOGULSKI napisał:
    Po pierwsze napisz jaki wentylator masz w zasilaczu?

Moim Modecomie jest jeden wentyl 8 cm.
    wiezlak napisał:
    Dlaczego chcesz zmieniać chłodzenie? Za głośne? Za wysoka temperatura?

Za głośno i za gorąco jest.
    mitusm i wiezlak nietak dawno miałme P3 650 Mhz zmieniłem na 1000 Mhz lecz z problemami była ta zamiana, opis problemu: http://forum.msi-polska.pl/index.php?topic=1263.0

dla zobrazowania problemu kilka fotek sprzęcika:
    Buda:
    Jak poprawić chłodzenie Pentium 3 1GHz? Szukam większego radiatora i wentylatora Jak poprawić chłodzenie Pentium 3 1GHz? Szukam większego radiatora i wentylatora
    Wnętrze:
    Jak poprawić chłodzenie Pentium 3 1GHz? Szukam większego radiatora i wentylatora Jak poprawić chłodzenie Pentium 3 1GHz? Szukam większego radiatora i wentylatora Jak poprawić chłodzenie Pentium 3 1GHz? Szukam większego radiatora i wentylatora Jak poprawić chłodzenie Pentium 3 1GHz? Szukam większego radiatora i wentylatora
    widać jak jest usytuowany niefortunnie procek i miejsca na inne- lepsze- chłodzenie brak.

Może teraz ktoś coś wymyśli.

Pomyślałem ze ostatecznie można zmienić na inna obudowę do 50-60zł. Aukcje są tanie i wybór jest.
    Lub to obudowę wytłumić w środku jakimiś gąbkami tłumiącymi - tez na aukcji kupi można 50cmx30xm 3.3zł
    Ew jakieś tuby ala do Prescota dokupić wyciąć dziurę na obudowie ale z góry bo sprawdzałem najlepszy wariant. - tez na aukcjach poszukać takich tub lub w sklepach budowlanych rurki wentylacyjne dokupić i pokombinować.
    Rozwiązanie extremalne to chłodzenie wodne, tylko czy podpasuje do podstawki Socket 370?- cena około 100-300zł
    W ostateczności delikatnie wytłumić budę uzbiera kasę i zmienić sprzęt na inny.
    Ale by sie moderatorzy nie burzyli ze to co teraz pisze odbiega od temaciku to jednak jeśli ktoś ma inny pomysł jak z chłodzić P3, nawet z wyminą procka na mogel po 1.0 Ghz. , niech śle propozycje.
  • #7 4381948
    ZBIGNIEW GOGULSKI
    Poziom 21  
    Witam ta obudowa to tragedia jeśli chodzi o rozwiązanie chłodzenia procesora(powinni dać Nobla temu kto ją zaprojektował). Nie wiem czy dobrze widzę że zasilacz zasłania do połowy wiatrak od procesora. Oblachowania stanowiące przeszkodę dla powietrza wentylatora oprócz tego plątanina kabli tłumiących i przeszkadzających w cyrkulacji powietrza. Zastanawiam się czy warto bawić się w przeróbkę obudowy czy lepiej poszukać taką która od razu jest mądrze rozwiązana. Musisz sam popatrzeć czy części tych blaszysk które są na przeszkodzie dla większego radiatora z wentylatorem nie da się wyciąć. Pasowało by zrobić wolną przestrzeń z lewej strony aby można było wyciąć otwór w lewym boku na wysokości procesora ,wstawić w niego siatkę ochronną(ozdobną) i zamocować tam wentylatorek 12 cm który będzie dmuchał na ten oryginalny radiator z wentylatorkiem. Jeśli chodzi o zbędne przewody z zasilacza jeśli są niewykorzystane to albo pospinać albo wylutować z zasilacza. Zasilacz oryginalny też zmodyfikuj z tyłu otwory gdzie jest wydmuchiwane powietrze ciepłe z obudowy powieksz( można część blaszek osłonowych wentylatorka w zasilaczu pousuwać )
  • #8 4382407
    Netneo
    Poziom 12  
    No fakt obudowa kiepska jest, ale kupowana w 2000 r. i w tym czasie procek Pentium 3 800 MHz to było marzenie każdego<lol>

Co do obudowy to masz racje zasilacz trzeba udrożnić (powycinać metal przy wywiewie i ładnego grila zamontować)
    I troszkę dowietrzyć procka tj zrobić (patrząc na te fotki) dodatkowy przewód chłodząco-odprowadzajacy, z góry poprowadzić tubę z zamontowanym na górze wentylem (6, 8cm) który by wwiewał dodatkowe powietrze na radiator, a z lewej strony(w kierunku zasilacza) tubę odprowadzającą powietrze z wentylatorem wysysającym gorące, lub tą tubę jakoś podprowadzić pod zasilacz by on wysysał powietrze.

Ale chyba zmiana obudowy będzie najlepszym rozwiązaniem.
  • #9 4382829
    -cinek-
    Poziom 22  
    Ocena: 2
    mam podobną obudowę w drugim kompie, zasilacz umieszczony w tym samym miejscu,
    możesz spróbować dać zasilacz w prawym dolnym rogu obudowy, u mnie się nie da bo mega dźwiękówka creativ 'a na isa jest przerażająco długa :D
    :idea: jest też inna opcja :D zasilacz w miejsce 2 napędów 5,25
    przy jednym napędzie optycznym powinien pasować idealnie :D
  • #10 4382888
    Netneo
    Poziom 12  
    -cinek- napisał:
    (...)
    możesz spróbować dać zasilacz w prawym dolnym rogu obudowy,
    (...) zasilacz w miejsce 2 napędów 5,25
    przy jednym napędzie optycznym powinien pasować idealnie

pomysłowe lecz, mi blokuje sieciówka. ale ja zawsze można przełożyć slocik wyżej,
    z miejscem w zatoce 5;25 sprytny pomysł bo ciepłe powietrze w zimie może nas ogrzewać :) lecz mam 3 zatoki 5'25 z czego 2 zajęte, wiec odpada...
    jeszcze tylko kwesta długości kabli od zasilacza i można pokombinować z "przemiejscowieniem" go.
  • REKLAMA
  • #11 4382890
    theOne.zn
    Poziom 11  
    Myśle że jesli ma to być nisko budrzetowe to pan powinien napisać czym dysponuje..czyli czy ma jakies radiatory jakies wiatraczki...jakie i ile..oraz czy ma podstawy w lutowaniu-dospawywaniu..chociaż super glue też staje na wysokości zadania :)

jesli chodzi o hałas to podchodzacym pod ekstremalne ale i skuteczne rozwiazanie jest zostawic kompa z otwarta obudowa gdzies w przeciągu w innym pokoju niż sie przebywa..wystarczy przedłużyć kabel do monitora..i ewentualnie myszka klawiatura jak nie bezprzewodowe
  • #12 4382924
    ZBIGNIEW GOGULSKI
    Poziom 21  
    Jest jeszcze jedna możliwość podpowiedział mi przed chwilą syn można by wyprowadzić na zewnątrz zasilacz. Trzeba by było tylko na tyle obudowy zainstalować wentylator wyciągający ciepłe powietrze. Natomiast przewody od zasilacza zastosować o grubszym przekroju aby zminimalizować spadki napięć. Wtedy odsłonisz wentylatorek od procesora można by zastosować większy i z radiatorem miedzianym. Dodatkowo zrobić otwór zasysający powietrze na procesor to co pisałem w poprzednim poście( z wentylatorem lub tylko z tubą doprowadzającą powietrze z zewnątrz wprost na wentylator procesora.
  • #13 4382925
    Netneo
    Poziom 12  
    theOne.zn napisał:
    Myśle że jesli ma to być nisko budrzetowe to pan powinien napisać czym dysponuje (...)

2 wentylki Arctic fan TC 80x80 mm,(i prawdopodobnie jeszcze 2 małe ok. 40x40 mm)
    masę radiatorków z odzysku (aluminiowe, blaszane,miedziane itp.)
    Allegro, Świstak.
    kilka sklepów budowlanych ala Casto.. i Prac.. jak i Hipermarkety.
    lutownica,
    i sporo niezbędnych narzędzi,

w przeciągu odpada bo nie ma takiego miejsca w mieszkaniu, i pomysł jest wątpliwy.

ZBIGNIEW GOGULSKI tylko że mało na necie widzę radiatorów z wentylkiem pod socket 370. (albo w google źle szukam)

a kable przelutować i przedłużyć?? ??? o ile, i gdzie dać zasilacz??
    jak ma być bez zasilacza to obieg powietrza sie pogorszy, no chyba ze sie da wentyl jak sadze ze 12 cm byłby odpowiedni lub 2x8 cm??
  • #14 4382959
    theOne.zn
    Poziom 11  
    niechce sie krytycznie wypowiadać o tym radiatorze..ale z punktu widzenia mechaniki płynów to tworzą sie w nim marte punkty ze stojacym powietrzem...

Dodano po 21 [sekundy]:

martwe*

Dodano po 3 [minuty]:

a jak obudowa prezentuje sie z tyłu? jest tam miejsce zeby wstawić jakis wiatrak?
  • #15 4383073
    ZBIGNIEW GOGULSKI
    Poziom 21  
    Zobacz link na chłodzenie prcesora Titan TTC M1ab:
    http://www.proline.pl/shop.php?prodid=TITAN+TTC+M1AB
    Można po wyciągnięciu zasilacza na zewnątrz takie coś założyć cena jest atrakcyjna. Z boku zrobić wlot powietrza prosto na tego Titana, w miejscu zasilacza 1 wentylator 12 cm na niskich obrotach(wpięty na np.5V albo zastosowany regulator obrotów). Zasilacz wyrzucić na zewnątrz albo dać na górę obudowy (widziałem już taką przeróbkę że zamocowany był z tyłu obudowy ale to odsuwa komputer od ściany). Ważne tylko przy tym rozwiązaniu aby przekroje kabli najbardziej obciążonych prądowo pogrubić albo wykorzystać takie same tylko dać podwójnie(aby zmniejszyć spadki napięć)
  • #16 4383408
    theOne.zn
    Poziom 11  
    ja obstawiam ze pan chce zrobić jakaś zmiane w ramach majsterkowania..i zeby wkład dodatkowy nie przekroczył 10 zł :)
    sam tez tak miewałem :)
  • #17 4387875
    Netneo
    Poziom 12  
    zakupiłem na aukcji jednak obudowę:
    http://img520.imageshack.us/img520/9424/buda2qn5.jpg
    http://img520.imageshack.us/img520/1674/buda1ko6.jpg

za dużo majsterkowania i kombinowania było by z tamta obudowa,
    lecz prawdopodobnie jutro jak dojdzie paczka z nową buda;
    kilak rad danych w tym pościku wykorzystam,
    poprawie chłodzenie całych "flaków komputerowych" oraz poprawie "odgłosy ze środka" tłumiąc je odpowiednio.
    wiele porad można na tej stronce uzyskać: http://www.ilubek.republika.pl/index.html

theOne.zn kto myślał o mechanice płynów w czasach kiedy procki miły 400-700 mhz??
    z tyłu szczerze brak miejsca na jakiekolwiek dodawanie wentylatorów. no chyba ze przez sloty pci?? takie boczne wywiewy:
    http://www.allegro.pl/item254496108_eko_titan_ttc_003_rotorowe_chlodzenie_obudowy.html

ZBIGNIEW GOGULSKI właśnie ten titan sprawia mi problemy przy zamontowaniu, a zaczepów pod procka nie chce łamać;
    i z tego co pisałem poprzednio spróbuje zmontować coś sensownego by chłodziło efektywniej przy niewielkim nakładzie pracy, pożyjemy zobaczymy co z tego będzie... :)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy poprawy chłodzenia procesora Pentium 3 1 GHz (socket 370), który obecnie jest chłodzony standardowym radiatorem z wentylatorem około 40x40 mm. Autor poszukuje większego radiatora i wentylatora (80x80 mm lub 120x120 mm) z niższą prędkością obrotową, aby zmniejszyć hałas i temperaturę. Wskazano problemy z montażem chłodzenia Titan TTC M1ab, które jest trudne do zamocowania na procesorze bez uszkodzenia zaczepów. Proponowano różne rozwiązania: modyfikację obudowy poprzez wycięcie otworów wentylacyjnych i zastosowanie tub kierujących powietrze bezpośrednio na radiator, przeniesienie lub wyprowadzenie zasilacza na zewnątrz obudowy, zastosowanie wentylatorów o większej średnicy (np. 12 cm) na niskich obrotach, a także poprawę cyrkulacji powietrza poprzez usunięcie przeszkód i uporządkowanie kabli. Zwrócono uwagę na ograniczenia przestrzenne w obudowie oraz konieczność ewentualnej wymiany obudowy na lepiej wentylowaną. Wskazano także na możliwość użycia radiatorów z odzysku oraz konieczność ewentualnego przedłużenia kabli zasilacza przy jego przemieszczaniu. Poruszono temat porównania Pentium 3 z procesorami Tualatin i Celeron pod względem wydajności i chłodzenia. Podsumowując, najlepszym rozwiązaniem jest wymiana obudowy na lepszą wentylowaną oraz zastosowanie większego radiatora z wentylatorem o większej średnicy i niższych obrotach, ewentualnie z modyfikacją układu chłodzenia i zasilania w celu poprawy przepływu powietrza i obniżenia temperatury oraz hałasu.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA