logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MOC3041 czy można sterować bezpośrednio ociązeniem 230V ?

jareks91 13 Paź 2007 17:28 2810 7
REKLAMA
  • #1 4375169
    jareks91
    Poziom 21  
    Ocena: 58
    Witam,
    Mam następujace pytanie...
    Chcialbym na triaku MOC3041 włączać i wyłączać zarówkę maxymalnie 100W 230V
    CZy sam moc3041 wystarczy do tego celu sam bez dodatkowego triaka na wyjściu ? W nocie aplikacyjnej niestety nic na ten temat nie napisali jaki może być maksymalny prąd I na triaku :(

z góry dziękuje za pomoc.
  • REKLAMA
  • #2 4375221
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 461
    Witam.

Maksymalna obciążalność MOC 3041 wynosi 60mA. Bez dodatkowego triaka nie załączy żarówki o mocy 100W.

Pzdr.
  • REKLAMA
  • #3 4375602
    jareks91
    Poziom 21  
    Mariusz Ch. napisał:
    Witam.

Maksymalna obciążalność MOC 3041 wynosi 60mA. Bez dodatkowego triaka nie załączy żarówki o mocy 100W.

Pzdr.

Jesteś tego pewien w katalogu pisze tylko If (forward current) = 60mA , a to nie dotyczy prądu diody w optotriaku?

Zamieszczam strone z noty:

MOC3041 czy można sterować bezpośrednio ociązeniem 230V ?
  • Pomocny post
    #4 4375759
    Mariusz Ch.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 461
    Witam.

Są inne noty, które podają prąd szczytowy optotriaka 1amper.

Wartość 60mA wynika bezpośrednio z możliwości rozpraszania mocy traconej, równej 150mW. Tego parametru nie możesz przekroczyć. Spadek napięcia na przewodzącym triaku jest około 2V.

Pzdr.
  • REKLAMA
  • #5 4375774
    WojtasJD
    Poziom 43  
    Ocena: 1577
    Dodam że pare stron dalej w nocie z której została podana strona:

Note: This optoisolator should not be used to drive a load directly. It is intended to be a trigger device only.
  • #6 4376179
    jareks91
    Poziom 21  
    WojtasJD napisał:
    Dodam że pare stron dalej w nocie z której została podana strona:

Note: This optoisolator should not be used to drive a load directly. It is intended to be a trigger device only.

Oczywiscie ja to widziałem. Ale ja to rozumiem tak że : optoizolator nie powinien być używany do bezpośredniego podłączenia obciążenia. Jest przeznaczony do sterowania innym urządzeniem.
    Ale to zdanie wyżej nie wyklucza że nie można bezpośrednio, tylko niepowinno. Patrząc na moc to sie zgadza, ale glupio że nie napisali dokladniej w tej nocie stąd moje wątpliwości.
    z góry dziekuje za pomoc :)
  • REKLAMA
  • #7 4376474
    Andy74
    Poziom 25  
    Ocena: 24
    Cytat:
    Patrząc na moc to sie zgadza, ale glupio że nie napisali dokladniej w tej nocie stąd moje wątpliwości.

Napisali, że ten optotriak nie jest przeznaczony do bezpośredniego sterowania obciążeniem i to powinno Ci wystarczyć.
    Też miałem kiedyś taki pomysł, i niedowierzając temu co piszą w dokumentacji (z natury jestem dociekliwy :) ), postanowiłem podłączyć i sprawdzić. Jako obciążenia użyłem żarówki 25W. Optotriak spalił się w momencie podania napięcia na jego diodę LED. Tyle tylko, że testowałem na MOC3020, a on nie ma (w odróżnieniu od 3041) detekcji zera sieci, więc mogłem trafić akurat w szczyt sinusoidy + zimne włókno żarówki = spory udar prądowy... Nie powtarzałem eksperymentu, bo w końcu dodatkowy triak to groszowa sprawa w porównaniu z optotriakiem (no przynajmniej wtedy była).
    Wniosek: Najlepiej podłącz i sprawdź, skoro dokumentacja Cię nie przekonuje ;)
    Pozdrawiam
    Andy
  • #8 14625828
    JarekPrzybyl
    Poziom 15  
    Ocena: 216
    Dla uzupełnienia dyskusji sprzed lat i ku przestrodze dla kolejnych takich mądrych dodam, że właśnie zniszczyłem w ten sposób dwie sztuki MOC3043 z detekcją zera. Co ciekawe przez jakiś czas działały (malutkie obciążenie indukcyjne, dosłownie kilka watów, stąd pomysł, że ja se to bezpośrednio optotriakiem pociągnę), ale wyzwalały się regularnie same, wyzwolone nie chciały się wyłączyć, aż w końcu jeden po drugim wyłączyły się na amen.

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości bezpośredniego sterowania obciążeniem 230V (żarówką do 100W) za pomocą optotriaka MOC3041 bez użycia dodatkowego triaka. W dokumentacji MOC3041 podano maksymalny prąd przewodzenia diody LED (If) na poziomie 60mA, co nie odnosi się do prądu obciążenia. Inne źródła wskazują, że optotriak może wytrzymać prąd szczytowy do 1A, jednak jego moc strat wynosi około 150mW, co ogranicza bezpośrednie sterowanie większym obciążeniem. W notach katalogowych wyraźnie zaznaczono, że MOC3041 jest przeznaczony wyłącznie do wyzwalania zewnętrznego triaka, a nie do bezpośredniego zasilania obciążenia. Praktyczne testy potwierdziły, że bezpośrednie podłączenie żarówki (nawet 25W) może spowodować uszkodzenie optotriaka, mimo że MOC3041 posiada detekcję zera sieci. Dodatkowo, użytkownik zgłosił uszkodzenie dwóch egzemplarzy MOC3043 przy próbie bezpośredniego sterowania małym obciążeniem indukcyjnym. Wniosek jest taki, że do sterowania obciążeniem 230V należy stosować MOC3041 jako element wyzwalający zewnętrzny triak, a nie jako bezpośredni przełącznik obciążenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA