Witam.
Chcialbym stuningowac moja Diora WS504B.
Oczekuje od niej:
-pracy ciaglej z pelna moca, minimum 24h w pomieszczeniu 34stC.
-mniejsze znieksztalcenia nieliniowe i THD
-mniejsze szumy.
Moja filozofia jest taka, ze wzmacniacz to jest glownie zasilacz, cala reszta to tylko dodatek ktory ma przepuszczac prad staly kondensatorow na wyjscie w takt wejscia robiac zmienny.
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic694749.html
Prosze spojrzec na powyzszy topic.
Wzmacniacz ma okolo 2x100W, czyli powinien pobierac z sieci conajmniej 2x400W.
Tymczasem moc tego trafa to 150VA (W praktycznie), jest w stanie dac 250W przez 10minut, potem sie nagrzewa i dziala zabezpieczenie i przechodzi do standby (uzwojenie wtorne komputera nie jest odpinane termostatem).
To trafo to znacznie zamalo jak na moje potrzeby. Mam drugie takie samo.
Czy uwazacie ze polaczenie 2ch identycznych trafo rownolegle ma sens?
Mozna by bylo sie pokusic o uklad ze kazde trafo napedza swoj kanal, polepszyloby to przesluch miedzy kanalami.
---------------------------------
Zasilacz - chyba najslabszy element tego wzmacniacza. Kondensatory juz wymienilem. Jakie polecacie?
Nie ma sensu dawac szybkich diod bo beda bardzo waskie szpilki, a te wg fuoriera zawieraja wszystkie czestotliwosci, stad szumy trzaski itp. Niech zostana te co sa.
Pozatym ten pasek od diod do kondensatorow na plytce z STKami, porazka....., i tak dziala zaskakujaco swietnie z taka profanacja.
--------------------------------
Czy wedlug Was jest sens dodawac stabilizator napiecia?
Czy jest sens przelozyc zasilacz tam gdzie jest transformator?
PRzedwzmacniacz.
Te tranzystory to jest chyba jakis zart dlnoprzepustowy. Caly uklad bardzo zmienia widmo fazowe i nie jest to zbyt nowoczesne.
Dysponuje wzmacniaczami operacyjnymi OPA 4228 PA firmy burr brown. Czy jest wg Was sens wkladac to do tego (przed)wzmacniacza?
------------------------------
Stk 4044 V.
Wymienilem na IX bo maja 10x mniejsze znieksztalcenia. Brzmi troszke sterylnie.
Prosze o porady ludzi ktorzy sie znaja na rzeczy.
dziekuje
Chcialbym stuningowac moja Diora WS504B.
Oczekuje od niej:
-pracy ciaglej z pelna moca, minimum 24h w pomieszczeniu 34stC.
-mniejsze znieksztalcenia nieliniowe i THD
-mniejsze szumy.
Moja filozofia jest taka, ze wzmacniacz to jest glownie zasilacz, cala reszta to tylko dodatek ktory ma przepuszczac prad staly kondensatorow na wyjscie w takt wejscia robiac zmienny.
https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic694749.html
Prosze spojrzec na powyzszy topic.
Wzmacniacz ma okolo 2x100W, czyli powinien pobierac z sieci conajmniej 2x400W.
Tymczasem moc tego trafa to 150VA (W praktycznie), jest w stanie dac 250W przez 10minut, potem sie nagrzewa i dziala zabezpieczenie i przechodzi do standby (uzwojenie wtorne komputera nie jest odpinane termostatem).
To trafo to znacznie zamalo jak na moje potrzeby. Mam drugie takie samo.
Czy uwazacie ze polaczenie 2ch identycznych trafo rownolegle ma sens?
Mozna by bylo sie pokusic o uklad ze kazde trafo napedza swoj kanal, polepszyloby to przesluch miedzy kanalami.
---------------------------------
Zasilacz - chyba najslabszy element tego wzmacniacza. Kondensatory juz wymienilem. Jakie polecacie?
Nie ma sensu dawac szybkich diod bo beda bardzo waskie szpilki, a te wg fuoriera zawieraja wszystkie czestotliwosci, stad szumy trzaski itp. Niech zostana te co sa.
Pozatym ten pasek od diod do kondensatorow na plytce z STKami, porazka....., i tak dziala zaskakujaco swietnie z taka profanacja.
Czy wedlug Was jest sens dodawac stabilizator napiecia?
Czy jest sens przelozyc zasilacz tam gdzie jest transformator?
PRzedwzmacniacz.
Te tranzystory to jest chyba jakis zart dlnoprzepustowy. Caly uklad bardzo zmienia widmo fazowe i nie jest to zbyt nowoczesne.
Dysponuje wzmacniaczami operacyjnymi OPA 4228 PA firmy burr brown. Czy jest wg Was sens wkladac to do tego (przed)wzmacniacza?
------------------------------
Stk 4044 V.
Wymienilem na IX bo maja 10x mniejsze znieksztalcenia. Brzmi troszke sterylnie.
Prosze o porady ludzi ktorzy sie znaja na rzeczy.
dziekuje