logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Elektronika przepływomierza, 2 stany: przepływ/brak przep.

tmiv 15 Paź 2007 02:35 1217 2
REKLAMA
  • #1 4379879
    tmiv
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam!
    Potrzebuję w sposób ciągły kontrolować przepływ cieczy w układzie (dokładniej mowa o układzie chłodzenia). Mam zamiar zmajstrować przepływomierz oparty o wirnik z przytwierdzonym do łopaty magnesem w plastykowej obudowie. I teraz napotkałem na problem - nie wiem, czy lepiej zastosować jako przetwornik hallotron, czy kontaktron? Drugim problemem jest dla mnie problem układu kontrolującego przepływ i alarmującego o jego braku. Myślę, że najlepszym rozwiązaniem byłby układ włączający przekaźnik, kiedy przez np. 10s na wejściu nie pojawił się żaden impuls..
    W moim przypadku nie jest potrzebny dokładny pomiar przepływu - chodzi mi tylko o dwa stany na wyjściu - "przepływ" / "brak przepływu".
    Czy któryś z Kolegów byłby w stanie mi pomóc, sugerując jakiś prosty (i w miarę możliwości tani) układ?

Z góry bardzo dziękuję :)
    Pozdrawiam serdecznie :)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4380209
    mironsathon
    Poziom 13  
    Witam
    Proponuję zastosować tłokowy sygnalizator przepływu z wyjściem stykowym. Takie sygnalizatory stosuje się w przepływowych podgrzewaczach wody i w myjkach ciśnieniowych.
  • #3 4381825
    tmiv
    Poziom 2  
    Chyba chciałem sobie za bardzo pokomplikować rozwiązanie tego problemu :P
    Dzięki za naprowadzenie na właściwy tok rozumowania - pewnie, jest to znakomite, jak najbardziej wystarczające rozwiązanie i uzyskam te 2 stany, o których wspomniałem :)

Pozdrawiam :)
REKLAMA