logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

TV PHILIPS 28PT4457/58 brak dźwięku - co oznacza błąd 5 3 6 10 4?

amtronic 15 Paź 2007 11:03 2445 11
REKLAMA
  • #1 4380323
    amtronic
    Poziom 8  
    Ocena: 15
    Witam,mam kłopot z tv jak w temacie ,chassis L01.1E.Brak dżwięku po AV i antenie.Pokazuje error 5 3 6 10 4 .Co ten błąd oznacza ? Bardzo będę wdzięczny za podpowiedż.
  • REKLAMA
  • #2 4382423
    Zenon Michoński
    Użytkownik obserwowany
    A czy on przypadkiem nie jest zakodowany? prawdopodobnie wykazuje ci że kod jest błędny

Moderowany przez obcy7:

Kolejna bezsensowna porada

• REKLAMA
  • #3 4382464
    amtronic
    Poziom 8  
    Co znaczy zakodowany ?
  • #4 4382523
    andrus@
    Poziom 12  
    witam! jeśli zanik foni nastąpił po auto strojeniu to pamięć do przeprogramowania (nowy wsad) i będzie ok. pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #5 4382563
    amtronic
    Poziom 8  
    Klient tywierdzi,że włączył było ok a po jakimś czasie wchodzi do pokoju ,a tu cisza.Pamięć przeprogramowywałem ,bez rezeltutatu,a może wgrałem zły wsad ? Nie wiem, a skąd ten błąd ,po wejściu w tryb serwisowy ?
  • #6 4385311
    andrus@
    Poziom 12  
    witam! 5 to jak pamiętam niewłaściwe napięcie 3,3V lub 8V pozostałe kody jak nie zapomnę to jutro podam.A po skasowaniu też się pojawiają?bo jak nie skasujesz to procesor będzie je pokazywał,czasami jest to mylne i usterka jest całkiem w innym miejscu ale sprawdzić trzeba, pozdrawiam i życzę trafnej diagnozy
  • #7 4385371
    Kruza Bolesław
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Kod:5-niewłaściwe napięcia 3,3V i 8V: 3-zadziałanie zabezpieczenia przed uszkodzenie w układzie odchylania pionowego: 6-problemy z komunikacja po szynie I2C; 10- brak odpowiedzi z głowicy: 4-brak komunikacji z procesorem fonii.
  • #8 4385529
    amtronic
    Poziom 8  
    Witam,a jak skasować te błędy? Klient coś wspominał,że zanim dzwięk zanikł,ktoś pociągnął mocno za przewód antenowy.Od początku wyglądało mi to na coś z pamięcią lub jakimś brakiem komunikacji.Powalcze jutro z nim ,na razie wielkie dzięki za pomoc z oznaczeniami błędów.
  • REKLAMA
  • #9 4386614
    Kruza Bolesław
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Kasowanie bufora błędów: wybrać i uaktywnić "CLEAR" w trybie SAM lub wyjść z trybu SDM lub SAM za pomocą stb.
  • #10 4391398
    amtronic
    Poziom 8  
    Witam po krótkiej przerwie.Wykonałem kasowanie błędów jak zalecali koledzy.Dżwięku dalej nie ma,a w trybie serwisowym pokazuje mi teraz Error 4 0 0 0 0.Przepraszam,że zawracam gitarę jeszcze raz,ale co oznacza teraz ten błąd?Nie mam od tego tv dokumentacji serwisowej stąd te być może głupie moje pytania.
  • #11 4391643
    helena
    Poziom 14  
    Ocena: 14
    Blad 4 przypisany jest dla stereo decodera MSP .
  • #12 4391652
    amtronic
    Poziom 8  
    Już wiem,kolejność cyfr oznacza,kolejność pojawiania się błędów(tv był wcześniej naprawiany na wyłączanie się po czasie), natomiast cyfry określają rejon uszkodzeń.Przyczyna braku dżwięku: uszodzona meczanicznie (pęknięta ścieżka biegnąca koło głowicy) szyna SCL łącząca procesor foni z resztą.Kobieta(właścicielka tv) wspominała,że miała sprzątanie w domu czy remont i prawdopodobnie wtedy ktoś szarpnął za przewód antenowy,co spowodowało pęknięcie druku.Wielkie dzięki wszystkim,którzy pomagali mi "rozgryzać" temat.

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy telewizora Philips 28PT4457/58 z chassis L01.1E, który po podłączeniu sygnału AV i antenowego nie ma dźwięku i wyświetla błąd serwisowy 5 3 6 10 4. Kody błędów oznaczają: 5 – niewłaściwe napięcia 3,3V lub 8V; 3 – zadziałanie zabezpieczenia w układzie odchylania pionowego; 6 – problemy z komunikacją po magistrali I2C; 10 – brak odpowiedzi z głowicy; 4 – brak komunikacji z procesorem fonii (stereo dekoder MSP). Po skasowaniu błędów pojawił się nowy błąd 4 0 0 0 0, wskazujący na problem z dekoderem stereo. Przyczyną braku dźwięku okazała się mechaniczna uszkodzona ścieżka na płytce drukowanej w okolicy głowicy, uszkodzona szyna SCL łącząca procesor fonii z resztą układu. Uszkodzenie powstało prawdopodobnie w wyniku szarpnięcia przewodu antenowego podczas remontu. Próby przeprogramowania pamięci (wgrania nowego wsadu) nie przyniosły efektu. Kasowanie błędów wykonuje się w trybie serwisowym SAM lub SDM poprzez funkcję CLEAR lub wyjście z trybu serwisowego.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA