Ja też mam problem z VDP.
W odbiorniku Panasonic TX25-MD1P był układ VDP3108A. Zamiast niego wstawiłem VDP3108A-A1 i eprom. Odbiornik działa lecz problem występuje w momancie włączenia. Po włączeniu kineskop powinien być ciemny do momentu nagrzania katod, a następnie powinien pojawić się obraz. W moim przypadku jest tak, że obraz pojawia się natychmiast wraz z rozgrzewaniem katod. Stopniowo się rozjaśniając później jest za jasny, żeby po dwuch minutach od włączenia się ustabilizować. Póżniej jest w zasadzie dobry. W zasadzie bo VDP nie wysyła i nie sprawdza impulsów pomiarowych. Płytka kineskopu jest sprawdzona i nawet zwarcie do masy wyjścia tych impulsów z płytki kineskopu nie powoduje wyciemnienia kineskopu. Wygląda to na ponowne uszkodzenie VDP, ale podstawiałem w jego miejsce drugi tym razem VDP3108A-PP-A1 i jest to samo. Czy ten odbiornik jest w jakimś dziwnym trybie pracy w którym są wyłączone zabezpieczenia i jednocześnie pomiar prądu kineskopu, czy należy coś przestawić w trybie serwisowym?
Jego pierwotne uszkodzenie polegało na tym, że uszkodzony był VDP. Telewizor próbował się włączyć lecz z powodu braku pionu wyłączał go procesor. Wymieniłem VDP i EPROM oraz dodałem dwa kondensatory po 4pF do wyprowadzeń kwarcu i jest tak jak jest.
Może ktoś już walczył z taką usterką