logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy oznaczenia na końcu VDP3108A-PP-A1 są istotne przy wymianie układu?

stimoroll 24 Lis 2003 14:44 4684 6
REKLAMA
  • #1 412176
    stimoroll
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    chodzi mi o ten układ - czy te oznaczenia na końcu sa istotne czy moge wstawić jaki kolwiek z oznaczony VDP3108 ??
  • REKLAMA
  • #2 412202
    szabatb
    Poziom 12  
    czesc
    panasonic wycofal vdp3108a-pp-a1
    w jego miejsce przychodzi vdp3108a1
    ale po wstawieniu tego scalaka musisz zmodyfikowac uklad
    (wymiana rom dodanie dwoch kondensatorow -drgania obrazu w pionie)
    troche to koszrtuje. najlepiej dostac dokladnie taki sam uklad
    np ze starego chassis
    pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 412370
    stimoroll
    Poziom 20  
    Ocena: 11
    dziękuje za bardzo precyzyjna poradę.
  • #4 413737
    rae0113
    Serwisant RTV
    Ocena: 25
    nie do końca jest tak.najpierw był VDP3108A i VDP3108-25.Po pewnym czasie Panasonic wycofał je z produkcji i wprowadził za nie VDP3108APPA1.Ten ma jednak inaczej ustawione synchro pionu więc trzeba wymienić eprom na taki z właściwie ustawionym parametrem synchro.VDP3108A-A1 jest kolejną wersją produkcyjną.Reasumując-za VDP3108A lub VDP3108-25 trzeba wstawić kit VDP3108A-A1+eprom , za VDP3108APPA1 wstawiamy sam VDP3108A-A1 bez żadnych przeróbek.
  • REKLAMA
  • #5 1724474
    KW
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    Ja też mam problem z VDP.
    W odbiorniku Panasonic TX25-MD1P był układ VDP3108A. Zamiast niego wstawiłem VDP3108A-A1 i eprom. Odbiornik działa lecz problem występuje w momancie włączenia. Po włączeniu kineskop powinien być ciemny do momentu nagrzania katod, a następnie powinien pojawić się obraz. W moim przypadku jest tak, że obraz pojawia się natychmiast wraz z rozgrzewaniem katod. Stopniowo się rozjaśniając później jest za jasny, żeby po dwuch minutach od włączenia się ustabilizować. Póżniej jest w zasadzie dobry. W zasadzie bo VDP nie wysyła i nie sprawdza impulsów pomiarowych. Płytka kineskopu jest sprawdzona i nawet zwarcie do masy wyjścia tych impulsów z płytki kineskopu nie powoduje wyciemnienia kineskopu. Wygląda to na ponowne uszkodzenie VDP, ale podstawiałem w jego miejsce drugi tym razem VDP3108A-PP-A1 i jest to samo. Czy ten odbiornik jest w jakimś dziwnym trybie pracy w którym są wyłączone zabezpieczenia i jednocześnie pomiar prądu kineskopu, czy należy coś przestawić w trybie serwisowym?
    Jego pierwotne uszkodzenie polegało na tym, że uszkodzony był VDP. Telewizor próbował się włączyć lecz z powodu braku pionu wyłączał go procesor. Wymieniłem VDP i EPROM oraz dodałem dwa kondensatory po 4pF do wyprowadzeń kwarcu i jest tak jak jest.
    Może ktoś już walczył z taką usterką
  • REKLAMA
  • #7 1724995
    KW
    Poziom 21  
    Ocena: 56
    Przyznam szczerze, że US2 nie ustawiałem w trybie serwisowym, bo nie było ono ruszane i wydawało mi się, że nie muszę tego robić. Ale sprawdzę to później i napiszę o efektach. Za to ustawiałem inne parametry w tym trybie.

Podsumowanie tematu

✨ Oznaczenia na końcu układu VDP3108 mają istotne znaczenie przy wymianie. Panasonic wycofał model VDP3108A-PP-A1 i zastąpił go VDP3108A1, który wymaga modyfikacji układu (wymiana EPROM, dodanie kondensatorów) ze względu na drgania obrazu w pionie. Wcześniejsze wersje to VDP3108A i VDP3108-25, które zastępuje się zestawem VDP3108A-A1 wraz z odpowiednim EPROM. Model VDP3108APPA1 ma inne ustawienia synchronizacji pionu i wymaga wymiany na VDP3108A-A1 bez przeróbek. W praktyce stosowanie niewłaściwego modelu lub brak ustawienia parametrów w trybie serwisowym (np. US2) może powodować problemy z jasnością obrazu i działaniem zabezpieczeń kineskopu, jak w przypadku odbiornika Panasonic TX25-MD1P.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA