logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Programowanie 27C4001, 27C040, AT29C010A, AT27C256R programatorem Willem – czy możliwe?

Brzoza 24 Lis 2003 14:58 2494 6
REKLAMA
  • #1 412195
    Brzoza
    Poziom 14  
    Ocena: 8
    Witam wszystkich, czy udało się komuś zaprogramować willemem takie pamiątki: 27C4001, 27C040, AT29C010A lub AT27C256R??
    Staram się jak mogę ale nic z tego nie wychodzi, słyszałem już parę opini że tego się nie da zrobić, jeżeli ktoś wie że się da to proszę o pomoc.
    Dzięki.
  • REKLAMA
  • #2 414747
    Brzoza
    Poziom 14  
    Może w takim razie ktoś wie jakim tanim i w miarę prostym programatorem można to zrobić, chodzi mi szczególnie o 27C4001 lub 27C040.
  • REKLAMA
  • #3 414810
    ggrunge
    Poziom 17  
    Ocena: 25
    A co sie dzieje takiego ze sie nie chca programowac??
    Jakies konkrety napisz

A ta pamiec 27C040 to miales nowke czysta?? bo jesli nie to sie rzeczywiscie nie da zaprogramowac, bo ona jest jeden raz programowalna.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 414929
    Robewit
    Poziom 26  
    Ocena: 102
    Mam ten programator i z programowaniem EPROM - ów nie miałem kłopotów. Jeśli są to układy z okienkiem to po skasowaniu ich ultrafioletem można je jeszcze zapisać. Można spróbować zapis samych 00 do nie skasowanej pamięci, bo innej wartości przed skasowaniem się nie zapisze.
  • REKLAMA
  • #5 415079
    Brzoza
    Poziom 14  
    Witam ponownie, jeżeli chodzi o pamiątkę 27C040 ggrunge to wydaje mi się że jest wielokrotnie kasowalna, to jest właściwie ta sama pamięć co 27C4001, a wiem że da się ją programować wielokrotnie bo kumpel wysyła te pamięci do jakiejś firmy w Warszawie żeby mu je przeprogramowali więc jakoś musi się dać. Jeśli chodzi o objawy to tak: odczyt z pamięci przebiega OK, weryfikacja również, natomiast gdy chcę ją zaprogramować (na 100% jest czysta bo ją kasowarką potraktowałem i test czy jest pusta wypadł OK) to wysypuje się zaraz na początku i wyskakuje komunikat: Error at 0x000000 Chip = 0xFF buffer 0x00. No i teraz najlepsze jest to że podobno zawsze jak się tą pamięć wyskakuje identyczny komunikat, rozmawiałem z paroma kolesiami którzy mają ten sam problem i wszyscy mieli ten sam błąd.
    Robewit- jeśli chodzi o sam programator to wydaje mi się że jest OK, inne kostki programuje tylko tego typu nie chce. Zastanawia mnie to co napisałeś, że 00 można zaprogramawać, sprawdziłem, udało się ale jak już wstawię w plik jakąś inną wartość to kapa, sypie się i już a skasowałem to kostkę na 100% bo tak jak napisałem sprawdziłem ją potem na komendzie blank test i jest pusta. Jak macie jakiś pomysł to dajcie znać. Dzięki, pozdrawiam.

PS. Robewit, a próbowałeś może te kości programować?
  • #6 415325
    Samuraj
    Poziom 35  
    Ocena: 617
    Sprwadz jakim napięciem programuje sie tę pamięc, zapewne problem w przetwornicy napięcia.
    Zaznacze ze tez mam problemyz Epromami w Willemie, na szęście robiłem go do innych pamięci, a do Epromów mam drugi :D
  • #7 415856
    Robewit
    Poziom 26  
    Ocena: 102
    Programowałem pamięci 27C010, Samuraj napisał o napięciu programowania, warto sprawdzić powinno być 12,75V +/- 0,25V. Spróbuj na czas programowania podnieść napięcie zasilania, zamiast 5V daj 5,6V. Z raportu o błędzie wynika że to odrazu w pierwszej komórce jest źle, może jest uszkodzona, spróbuj zapisać inny fragment tej pamięci.
    Zwróć uwagę na ustawienie zworek, jeśli masz płytkę z AVT to problem może wynikać z błędów na niej.
    8)

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości programowania pamięci EPROM i EEPROM: 27C4001, 27C040, AT29C010A oraz AT27C256R za pomocą programatora Willem. Użytkownicy zgłaszają problemy z programowaniem szczególnie pamięci 27C040 i 27C4001, które są często uważane za jednorazowo programowalne lub trudne do ponownego zapisu. Wskazano, że pamięci EPROM z okienkiem można skasować promieniowaniem UV i ponownie zaprogramować, jednak w przypadku 27C040 pojawia się błąd weryfikacji (Error at 0x000000 Chip = 0xFF buffer 0x00), mimo poprawnego odczytu i skasowania. Sugerowano sprawdzenie napięcia programowania (około 12,75 V ± 0,25 V) oraz ewentualne podniesienie napięcia zasilania programatora z 5 V do 5,6 V. Zwrócono uwagę na możliwe uszkodzenie pierwszej komórki pamięci lub błędy w ustawieniu zworek na płytce programatora. Wskazano, że programator Willem może mieć problemy z niektórymi typami pamięci EPROM, dlatego niektórzy użytkownicy korzystają z innych programatorów do tych układów. Pojawiła się także prośba o rekomendację prostego i taniego programatora zdolnego do obsługi pamięci 27C4001 i 27C040.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA