logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Kolumny Alton 70W - jak naprawić wykruszoną gąbkę zawieszenia basu?

Grege30 24 Lis 2003 16:10 4291 22
REKLAMA
  • #1 412266
    Grege30
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Witam wszystkich,

Ostatnio okazyjnie kupiłem kolumny Alton o mocy 70W. Wszystko super, tylko jest mały problem :( : w obydwu kolumnach jest prawie doszczętnie wykruszona gąbka , na której trzyma się głośnik niskotonowy.
    Co z tym fantem zrobić? Naprawieć samemu? Tylko jak? Czy zlecić fachowcowi? Jesli to ostatnie, to czy macie kogoś godnego polecenia?

Z góry dziękuję i pozdrawiam

Greg
  • REKLAMA
  • #2 412341
    zyraf
    Poziom 26  
    Ocena: 51
    no mysle ze da sie to samemu zrobic, chyba mozna same te zawieszenia kupic, wkleic zeby bylo rowno i chyba tyle.
    chociaz jak ktos robi taki remont pozadny to zmienia tez membrane, potem sie to wkleja tak na karkas z cewka zeby bylo na odpowiednim poziomie, ale mysle ze jak kupisz gabkowe czy gumowe zawieszenie o pasujacych wymiarach to tez bedzie dobrze grac
  • #3 412558
    dymek
    Poziom 27  
    Ocena: 30
    mozna kupic na allegro rozne rodzaje zawieszen do wszystkich rodzajow tonsili.Niestety jest to typowa wada gabkowego zawieszenie w niskotonowcach:( Na allegro wystarczy podac model itd i przysylaja ci zawieszenie gorne dolne i w zaleznosci od potrzeb membrane nawet z kevlaru ale papier do domciu lepszy:) pamietaj tylko aby dobrze wycentrowac glosnik bo jak cewka bedzie sie ocierac to nie bedzie zbyt ciekawie :).zreszta w tych zestawach naprawczych sa instrukcje.Pozdrawiam :)
  • #4 412719
    .Wiśnia
    Poziom 28  
    Ocena: 76
    zyraf napisał:
    no mysle ze da sie to samemu zrobic, chyba mozna same te zawieszenia kupic, wkleic zeby bylo rowno i chyba tyle.
    chociaz jak ktos robi taki remont pozadny to zmienia tez membrane, potem sie to wkleja tak na karkas z cewka zeby bylo na odpowiednim poziomie, ale mysle ze jak kupisz gabkowe czy gumowe zawieszenie o pasujacych wymiarach to tez bedzie dobrze grac
    hehs głosnik juz nigdy nie bedzie dobrze chodził wiem cos o tym sam kleiłem i przy 30Hz "pierdzi" niesamowicie :( niewiele sie zastanawiajac wywaliłem i kupiłem nowe .. Tobie tez to radze nie warto wydawac na rezonansowe gumy w tzw.KIT-ach .Oczywiscie to jest tylko moje zdanie ale przemysl
  • #5 412832
    dymek
    Poziom 27  
    no widzisz a czemu pierdzi ci a no temu ze albo glosnik zle wycentrowales musi ceweczka byc idealnie rownolegla do scian karkasu.Druga opcja ze juz troszke pograles rozwalonym glosnikiem i pogieles to na czym nawinieta jest cewka i przy okazji dobite jest dolne zawieszenie.Moim zdanie warto naprawic jesli nie jest nic uszkodzone oprocz pianki.wiem w doswiadczenia zrobilem juz z 10 glosnikow tak i grajanie bylo zalu do mnie ze pierdza:) podpowiem ze 1 glosnik w ktorym nie bylo zawieszenia załatałem tasma izolacyjna byl to niskotonowy z altusa 110:) skutek raczej marny ale tez nie pierdzialo raczej robilo jedno wielkie bang bang jak dzwon:)
  • REKLAMA
  • #6 412903
    Grege30
    Poziom 2  
    Ocena: 1
    Dzięki za sugestie. Zatem lecę na Allegro i montuję; postaram się aby tego dnia ręcę mi się nie trzęsły i może będzie dobrze.

Pozdrawiam wszystkich 8)
  • #8 413493
    piotrek_bak
    Poziom 22  
    Ocena: 8
    a którą część membrany najpierw kleić? dolną przy cewce a potem górne zawieszenie czy jak?
  • #9 413631
    Kuny9
    Poziom 11  
    Ja Ci proponuje zacząć od dołu a później góre, Skleiłem w życiu mase głośników i tak robie zawsze , Pamiętaj tylko żeby nie używać kleju , który po wyschnęiu robi sie twardy jak skała bo wtedy kicha, rozleci Ci sie znowu, ( co do hałasu to sprawdź jeszcze tak n wszelki wypadek kopulkę) Pozdro

Kuna :twisted:
  • #10 413936
    .Wiśnia
    Poziom 28  
    klejcie super gluu !!!! :twisted:
  • #11 413970
    dymek
    Poziom 27  
    no widze ze super odpowiedz super glue to beznadzieja najlepiej cos z klei modelarskichprzynajmniej ja mam taki jakis specjalizdyczny dosc elastyczny po zaschnieciu kiedys dostalem 2 litry tego na name kleju.nie ma bata zeby mi sie ukruszył:)
  • #12 413975
    .Wiśnia
    Poziom 28  
    żartowałem :D z super glu ... tez mam klej "no name "
    ale jest na tyle elastyczny by kleic a otrzymałem go od serwisu Vox Service w Wawie a skad oni go mieli to nie wiem :?ale wiem jedno mam juz resztki :( a rozciaga sie jak pasek z mechanizmu ładujacego w magnetowidach i innych tego typu
  • REKLAMA
  • #13 413983
    piotrek_bak
    Poziom 22  
    a powiedzcie czy dobrze pokleje:
    dół na distal a zawieszenei piankowe na butaprem??
  • #14 414001
    chaka
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    najpierw zobzcz czy butapren nie rozpusci pianki. ja bym raczej kleil na klej do kasetonow. jest taki specjalny do gabek styropianow itp. maja go w kazdym chemicznym.ja tez bede niedlugo wymienial przednie zawieszenie w gdn 20/40 bo sie calusienkie wysypalo:)) gdzie mozna znalezc dokladny opis jak to zrobic? moze ktos pochwali sie swoimi
    doswiadczeniami??. mam do wymiany tylko gorny resor, dzieki
  • #15 414045
    piotrek_bak
    Poziom 22  
    a jak sie taki kleik zwie? ten do pianki? moze to polimerowy?
  • #16 414113
    .Wiśnia
    Poziom 28  
    moze i tak serio nie mam pojecia wiem ze jest "git' :D
  • REKLAMA
  • #17 414205
    dymek
    Poziom 27  
    wlasnie polimerowy tez na polime4rowy kleilem dobry shit z tego polimerowego calkiem nieglupi bo bardzo ale to bardzo elastyczny i do pianki swietny z niego sie robi guma jakby.hehe. No ale gume to na butex kleje ostatnio taka moda na gume wiec robie gumki :P :x pśśśśśśśś a to wogole ma tak slaba dynamike ale co zrobisz buta nie zjesz :) pozdrawiam
  • #18 414681
    piotrek_bak
    Poziom 22  
    to czyli jaki klej?? bo zaplacilem 18zl za membrane i nie che teraz tego wywalić... jaki bylby dobry klej do klejenia zawieszenia piankowego z koszem?
  • #19 414754
    Dr.Zepsuj
    Poziom 20  
    Ocena: 34
    jak pianka juz sie rozpada ale jeszcze jest cała, tzn moze byc porwana ale wszystkie czesci musza być to mozna całośc pokleić butaprenem, potem po wyschnięciu przesmarować obydwie strony ze 2 razy i mamy całkiem ładne zawieszenie prawie gumowe. zrobiłem tak mase głośników i wszystkie grają :) najlepiejprzesmarować jak zaczyna sie rozpadac ale jeszcze jest cała, 2wtedy robi sie to szybko i jest bardzo skuteczne.
  • #20 414967
    tomaszo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 100
    -->DR.Zepsuj - tez tak robilem - ale trzeba pamietac, ze takie przesmarowanie zmienia jednak parametry calosci - jesli nie jest bezwzglednie konieczne, tylko ze wzgledow estetycznych bym tego nie robil. Butapren jest przyjazny dla wiekszosci pianek - jeszcze mi sie nie zdarzylo, by cos rozpuszczal, odbarwial itp...
  • #21 420560
    bezpiecznik
    Poziom 20  
    Ocena: 22
    ja kleiłem górny resor silikonem, a dolną częsc membramy wkleiłem żywicą epoksydową!!
  • #22 420595
    piotrek_bak
    Poziom 22  
    no ja pokleiłem dolna cześć na distal a góre na polimer i jak narazie sie trzyma :-)
  • #23 671208
    DJCHUCKY
    Poziom 19  
    Ocena: 32
    Naprawiałem kiedyś da głośniki Tonsila GDN 30/80 przywiezione z Niemiec na zawieszeniu piankowym. Zawieszenie rwało sie przy dotknięciu.
    Użyłem do tego celu i nadal cały czas używam butaprenu.
    Najpierw skleiłem do kupy zawieszenie.Oczywiście butapren rozmiękcza piankę więc trzeba uważać.
    Potem smarowałem na przemian raz dół raz górę całe zwieszenie lekko rozcieńczonym butaprenem w takich odstępach czasu aby nie rozpuściło pianki na amen.Nawet dobrze jak trochę butaprenu wsiąknie w piankę na początku. Głośniki po takiej kuracji były już ok i prędzej bym je spalił niż porwał zawieszenie.
    Ale nie należy dawać zbyt dużo warstw butaprenu bo głośnik może wyjść za twardy. No ja akurat przegiąłem pałę i głośniki były za twarde.
    Zmyliło mnie to że niewyschnięty butapren nie ma takiej twardości jak wyschnięty więc ta metoda wymaga czasu ale jest skuteczna. :)

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wykruszonej gąbki zawieszenia w kolumnach Alton 70W, szczególnie w głośnikach niskotonowych. Zalecane jest samodzielne naprawienie poprzez zakup odpowiednich zawieszeń (gąbkowych lub gumowych) na platformach takich jak Allegro, gdzie dostępne są zestawy naprawcze wraz z instrukcjami. Kluczowe jest precyzyjne wycentrowanie głośnika, aby uniknąć ocierania cewki i niepożądanych dźwięków. Wymiana membrany jest opcjonalna przy gruntownym remoncie. Do klejenia zawieszeń piankowych polecane są elastyczne kleje modelarskie lub polimerowe, które nie twardnieją na sztywno, co zapobiega ponownemu uszkodzeniu. Butapren jest często stosowany do sklejenia i impregnacji pianki, jednak należy stosować go ostrożnie, aby nie rozpuścić materiału i nie zmienić nadmiernie parametrów głośnika. Alternatywnie stosowano silikon i żywicę epoksydową do różnych części membrany. Ważne jest, aby klejenie rozpocząć od dolnej części membrany przy cewce, a następnie przystąpić do górnego zawieszenia. Metody te sprawdziły się również w naprawach głośników Tonsila, gdzie zawieszenia piankowe są podatne na uszkodzenia.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA