logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

::System określający współrzędne poruszającego się punktu

foxiu 15 Paź 2007 22:39 1255 4
  • #1 4382683
    foxiu
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Witam.

Interesuje mnie ostatnio zagadnienie określania współrzędnych poruszającego się punktu. Kabała polega na tym, aby na przestrzeni[prostokątnej] 8-10 m^2 za pomocą łatwych w montażu[i demontażu - czyli raczej zasilanych bateryjnie] czujek określać położenie elementu namierzanego[który powinien być jak najmniejszy].

Do głowy przyszedł mi mechanizm różnicowy - powiedzmy jednostka centralna układu non-stop odbiera z czujek informacje o natężeniu sygnału z elementu namierzanego[nazwijmy go emiterem] i na podstawie różnic w rzeczonym natężeniu ustala współrzędne. Jako wyjście podaje dwie jednobajtowe współrzędne.

Istotnym czynnikiem jest fakt, że system w założeniu ma namierzać tylko emiter.

Medium - zdroworozsądkowo przychodzą cztery: światło[poza spektrum], radio, pole magnetyczne i dźwięk. Pierwsze dwa umożliwią transmisję cyfrową z emitera, ostatnie upraszczają całość.
    Największym problemem są tu szumy tła - w każdym przypadku. Najsensowniej prezentuje się radio i magnetyzm.

Zapraszam do dyskusji :)

Pozdrawiam.
  • #2 4383382
    robson24-78
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Nasuwa się tu jedno pytanie - jaka rozdzielczość (dokładność odczytu) Cię interesuje... Jeśli stosunkowo duża, to w grę wchodzi raczej podczerwień lub laser... Pole magnetyczne i dźwięk raczej odpadają (promieniowanie nie jest tutaj zbyt spójne i ukierunkowane)...
  • #3 4383692
    foxiu
    Poziom 15  
    Ocena: 5
    Przy powierzchni 10m^2 +/- 1m^2 - czyli mała dokładność.

Jeżeli dźwięk to tylko ponad pasmem słyszalnym, a ultradźwiękowe zabawki do najtańszych nie należą. Magnetyzm kusi z powodu pasywności 'emitera'.

Radio jest sensowne - wystarczy bardzo[względnie] mała moc.

Światło - ja myślałem o podczerwieni. Możesz rozwinąć koncepcję z laserem?

Pozdrawiam.
  • #4 4386477
    robson24-78
    Poziom 20  
    Ocena: 15
    Myślałem o rozpięciu na badanej powierzchni siatki nadajników i odbiorników (podczerwień czy laser, w zasadzie bez różnicy)... Poruszający się obiekt, przecinając promień lasera czy podczerwieni między konkretnym nadajnikiem a odbiornikiem w płaszczyźnie x oraz y, mógłby być z dość dużą dokładnością lokalizowany...
    Jeśli rozdzielczość nie musi być duża, równie dobrze mogłyby spisywać się ultradźwięki...
    Co do radia i magnetyzmu, jakoś nie widzę przydatności, ale mogę się mylić...
  • #5 4387244
    qrdel
    Poziom 28  
    Ocena: 70
    Jeżeli możesz wyposażyć obekt w nadajnik nośnej (moc minimalna bo i zasięg niewielki) to dwa zestawy tyu Radi Direction Finder powinny sprawę załatwić. Więcej, system z pewnością będzie równie dobrze pracował w zasięgu jakichś 100m.
    Jedyny problem (nietrudny) to spełnienie Twoich założeń, żeby było zasilane bateryjnie i jak rozumiem kontaktowało się z operatorem czy centralą zdalnie, ale to po prostu dwa tory radiowe do przekazania wartości kąta obserwacji.
    Jeden zestaw RDF zawiera: odbiornik FM, zespół antenowy z przełącznikiem, system mikroprocesorowy i dla Twoich zastosowań tor łączności do przekazania azymutu obiektu.
    Zestawy przy powiedzmy kwadracie 4x4m stoją po 4 m od krawędzi i mają kąt widzenia najdalszej krawędzi ok. 28°. Dokładność rzędu 5° jest podobno do uzyskania. (systemy VOR mają dokładność rzędu 1°)
    Dla polepszenia rozdzielczości moźna użyć 3 lub więcej zestawów.
    ---
    W celu miniaturyzacji można na obiekcie zastosować coś w rodzaju przemiennika, który pobudzany/zasilany falą o jednej częstotliwości wypromieniowuje sygnał w innym zakresie (zmodyfikowany mikrofon bezprzewodowy zasilany ze strojonej antenki z prostownikiem). Pewnie wystarczą jakieś 2 tranzystory (1?) i do 10 elementów dyskretnych, wszystko w SMD no i pętelka odbiorcza i pręcik nadawczy. Oszczędzamy na noszeniu baterii, ale trzeba obok postawić nadajnik zasilający.
REKLAMA