logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Uszkodzony dysk. Odzyskanie danych. Jaki hdd jest potrzebny?

tomaszekg999 15 Paź 2007 22:53 1950 8
  • #1 4382735
    tomaszekg999
    Poziom 11  
    Ocena: 9
    Witam wszystkich. Moje pytanie dotyczy ''odrzyskiwanie danych'' czy jest potrzebny identyczny dysk aby odrzyskac dane z tego uszkodzonego? Pytam poniewaz dwa miesiące temu miałem swój slub i osobie ktura nagrywał moje wesele padł komp. Oddał dysk do firmy ''niby'' a tam mu powiedzieli ze jest potrzebny identyczny jak ten uszkodzony aby odzyskać dane. Czytałem wiele opisów i wszedzie piszą o programach takze niewiem czy on kręci coś czy....?
  • #2 4382756
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 470
    Wszystko zależy od uszkodzenia dysku , jeżeli spaliła się elektronika , to potrzebna jest płytka z elektroniką z identycznego dysku , jeżeli uszkodzeniu uległy talerze lub głowice to nic Ci nie pomoże , jeśli jednak uszkodzone są tylko dane a dysk jest sprawny to wystarczą programy do ich odzyskania . W pierwszym przypadku szansa na odzyskanie danych przez fachowców jest dość spora .
  • #3 4382761
    msthhk
    Poziom 29  
    Ocena: 46
    Co to za firma, która klientowi mówi, co jest potrzebne do odzyskania danych? Ciekawe to praktyki, nie powiem. To firma doradcza?

Podaj dokładny model dysku, opisz, co dzieje się z dyskiem, gdy podłączasz go do zasilania.
  • #4 4382839
    January
    Poziom 12  
    Ocena: 4
    Zależy co się stało.
    Jeśli to problem z danymi - to nie trzeba identycznego dysku (tylko odpowiedni program),
    a jeśli padł napęd - to może pomóc przełożenie talerzy i wówczas należy je przełożyć właśnie do identycznego dysku, który nimi zakręci.
  • #5 4382857
    Hucul
    Poziom 39  
    Ocena: 470
    January napisał:
    może pomóc przełożenie talerzy i wówczas należy je przełożyć właśnie do identycznego dysku, który nimi zakręci.

Chciałbym zobaczyć pracę takiego dysku po przełożeniu talerzy .
  • #6 4382866
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 4382886
    gsm_virus
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 191
    January napisał:
    ....
    a jeśli padł napęd - to może pomóc przełożenie talerzy i wówczas należy je przełożyć właśnie do identycznego dysku, który nimi zakręci.
    Nie wiem co ty za techniki stosujesz z tym przełożeniem talerzy dysków, ale mi się wydaje że banialuki wciskasz :D . Jestem ciekaw jak na wypowiedz January zareaguje okzo , lub Nirwanowiec i jeszcze paru speców od HDD elektrody.
    tomaszekg999 napisał:
    Oddał dysk do firmy ''niby'' a tam mu powiedzieli ze jest potrzebny identyczny jak ten uszkodzony aby odzyskać dane. Czytałem wiele opisów i wszedzie piszą o programach takze niewiem czy on kręci coś czy....?
    Podmiana samej elektroniki nie zawsze skutkuje, kiedyś o tym kolega okzo pisał , że trzeba bardzo uważnie sprawdzać dane dysku, firmware itd. i nie ma się 100% pewności że zadziała.
  • #8 4383102
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #9 4383144
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    Kolega autor , tylko zapytuje o temat odzyskiwania danych . Przecież to nie jego dysk , więc i nie wie też co i w jakim stopniu zostało uszkodzone . Przypuszczam , że także właściciel dysku tego dokładnie nie wie . Coś tam usłyszeli , ale nie potrafią tego zweryfikować . Jesli uszkodzeniu uległy głowice/preamp , to prawie taki sam dysk , będzie konieczny . Niestety nie wiemy co to za model dysku , więc nie wszystko uda się zgadnąć .

Pozdrawiam .

Podsumowanie tematu

✨ Odzyskiwanie danych z uszkodzonego dysku zależy od rodzaju uszkodzenia. Jeśli uszkodzeniu uległa elektronika, konieczna jest wymiana płytki elektronicznej na identyczną z tego samego modelu dysku. W przypadku uszkodzenia talerzy lub głowic wymagana jest ich wymiana lub przełożenie do identycznego dysku, co jest skomplikowane i nie zawsze skuteczne. Gdy dysk jest sprawny mechanicznie, a problem dotyczy jedynie danych, wystarczą programy do odzyskiwania danych. Podmiana samej elektroniki nie gwarantuje sukcesu, gdyż ważne są także dane firmware i parametry dysku. Dokładny model dysku i objawy uszkodzenia (np. czy dysk jest wykrywany przez BIOS, czy stuka, czy talerze się obracają) są kluczowe do oceny możliwości odzysku. W dyskach Maxtor z cienkimi talerzami czasem łatwiej wymienić talerze niż głowice. Firmy zajmujące się odzyskiem danych powinny dokładnie diagnozować uszkodzenia, a nie jedynie sugerować potrzebę identycznego dysku bez szczegółowej analizy.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA