logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak odzyskać dane z uszkodzonego dysku twardego? Przełożenie talerzy?

mateuszqq 03 Lut 2007 18:32 29944 22
REKLAMA
  • #1 3523856
    mateuszqq
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam!
    Jak w tytule spalil mi sie dysk twardy w komputerze, a mialem tam bardzo wazne dokumenty.
    W zwiazku z tym mam pytanie czy jet jakaś mozliwoć odzyskania tych danych np przelozenie talerzy do innego dyku.
    Za odpowiedzi serdecznie dziekuje
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 3523877
    Miechonet
    Poziom 20  
    Ocena: 13
    Spróbuj podstawić lepiej elektronike z tego samego dysku. Zależy co sie spaliło. Z talerzami bym nie kombinował. Są jeszcze punkty które odzyskują dane z takich dysków. (nawet po zalaniu, spaleniu)
  • #3 3524008
    psychoarti
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Talerzy nie ruszaj bo w domowych warunkach nic nie wskórasz. Proponuję kupić taki sam dysk tylko ze sprawną elekoniką i przełozyć elektroniki.
    Napisz jeszcze dokładnie co to za dysk i przepisz wszystkie parametry z jego naklejki.
  • REKLAMA
  • #4 3524368
    slawo1
    Poziom 14  
    Miałem kiedys podobny problem. Rozwiazałem go podmianą elektroniki. Musisz zwrócić uwagę aby elektronika posiadała taką sama wersję oprogramowania. Mechaniki nie dotykaj w domowych warunkach nic nie zrobisz. Są firmy które wypozyczają elektronikę możesz też skożystać z takiej opcji. Zobacz http://www.odzyskiwaniedanych.net/
  • #5 3524478
    carl02
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    Pod żadnym pozorem nie otwieraj dysku! W przeciwnym przypadku możesz niemal być 100% pewny, że żegnasz się z danymi. Polecam www.ontrack.pl - możliwe wypełnienie formularza i wysłanie dysku kurierem. Jeżeli jednak nie, to radzę poszukać, jak napisali wyżej inni użytkownicy, poszukać gdzieś identycznego dysku i przełożyć od niego elektronikę.
  • #6 3524984
    jankolo
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 586
    carl02 napisał:
    Polecam www.ontrack.pl - możliwe wypełnienie formularza i wysłanie dysku kurierem

Jeżeli kolega poleca tę firmę, to oznacza, że korzystał z ich usług i jest zadowolony tak technicznie, jak i finansowo. Prosiłbym kolegę o podanie również informacji o wysokości opłat pobieranych przez firmę Ontrack za swoje usługi.
  • REKLAMA
  • #7 3525113
    oleq_30
    Poziom 30  
    Ocena: 63
    jesli kolega carl02 poleca ich uslugi znaczy nigdy z nich nie korzystal lub nie zna ich cennika .j/w sproboj podnienic elektronike .
    drugie pytanie na jakiej podstawie sadzisz ze padl dysk
    ?
    znam przypadki ze padajacy zasilacz go wylaczal i dysk byll 100 procent sprawny . opisz dokladnie co sie z nim dzieje
  • #8 3526145
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    Ocena: 45
    jankolo napisał:
    Prosiłbym kolegę o podanie również informacji o wysokości opłat pobieranych przez firmę Ontrack za swoje usługi.

Obawiam się , że to niemożliwe . Ta firma nigdy jeszcze nie podała oficjalnego cennika swoich usług . Może on podac tylko to , co faktycznie sam zapłacił , jeśli kiedykolwiek zapłacił . W co niestety śmiem wątpić . Sporo ludzi powiela informacje , o których coś słyszeli , ale nie bardzo wiedzą co i o czy mówią . Stąd to takie , a nie inne teksty .

Pozdrawiam .
  • #9 3526351
    mateuszqq
    Poziom 13  
    Ocena: 5
    Witam
    Jest to dysk samsung 80GB sv0812h. Podejrzewam ze jest spalony poniewaz probowalem go na 3 roznych komputerach i na zadnym nie daje znaku zycia. jezeli spalony jest silniczek co napedza talerze to i tak musze go otworzyc zeby wymienic.
    pozdrawiam
  • #10 3528508
    psychoarti
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    Nie chciałbym robić ontrackowi antyreklamy, jednak z tego co się zorientowałem to chyba najdroższa firma zajmująca się odzyskiem danych. Przynajmniej póki co droższej nie widziałem. Na pewno robią to fachowo ... ale niech już każdy sam zdecyduje czy skórka warta wyprawki
  • #11 3528709
    carl02
    Poziom 14  
    Ocena: 7
    jankolo napisał:
    carl02 napisał:
    Polecam www.ontrack.pl - możliwe wypełnienie formularza i wysłanie dysku kurierem

Jeżeli kolega poleca tę firmę, to oznacza, że korzystał z ich usług i jest zadowolony tak technicznie, jak i finansowo. Prosiłbym kolegę o podanie również informacji o wysokości opłat pobieranych przez firmę Ontrack za swoje usługi.

To, co ja powiedziałem, można zinterpretować inaczej :)
    Wnioskuję, że to doskonała do tego celu firma, ponieważ czytałem na ich stronie statystyki - w niemal wszystkich przypadkach dane udało się odzyskać w 100%, choć owszem, jak wspomina kolega wyżej, "kasują" za to sporo :)
  • #12 3528815
    agere
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    psychoarti napisał:
    Nie chciałbym robić ontrackowi antyreklamy, jednak z tego co się zorientowałem to chyba najdroższa firma zajmująca się odzyskiem danych. Przynajmniej póki co droższej nie widziałem. Na pewno robią to fachowo ... ale niech już każdy sam zdecyduje czy skórka warta wyprawki

Skąd taka pewność, że najdrożej to jest równoznaczne z fachowością?

Moim zdaniem nie ma to nic wspólnego z fachowością tylko z żerowaniem na ludzkim nieszczęściu. Są firmy i pojedyńczy fachowcy co robią to 100 razy lepiej i 5-razy taniej. Ludzie jednak o nich nie wiedzą ale w dobie szerokiego dostępu do informacji wkrótce się to zmieni i nie będą skazani na tych "fachowców".

Swiadomość społeczna coraz bardziej się podnosi. Wiedząc o tym "fachowcy" zaczeli robić sobie furtkę i piszą takie artykuły jak np. ten
    http://forum.idg.pl/index.php?showtopic=63627

Nie ma przecież konkurencji w polsce poza firmami wskazanymi przez "fachowców". A co to znaczy tak naprawde "fachowo".

A co do statystyk to jak to mówią to wolny kraj i każdy może mówić co mu się podoba a czy tak jest faktycznie to i tak nikt nigdy się nie dowie.

agere
  • #13 3529887
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #14 3751368
    jacks_pl
    Poziom 13  
    Ocena: 21
    Witam. Ja mam WD 80 GB i napewno mam spalony silniczek, bo widac oznaki spalenia na scalaku tego silniczka. Nie zalezy mi zeby odzyskac z niego dane,ale na tym zeby nadawal sie do uzytku. Czy moge wymienic silniczek ? Jesli tak,to jak to zrobic dokladnie

Z gory dziekuje za pomoc

POZDRAWIAM
  • REKLAMA
  • #15 3752148
    Miechonet
    Poziom 20  
    Torxem 10 chyba go rozkręcisz za silniczkiem patrz na allegro. Musisz robić tą operacje w dość sterylnym pomieszczeniu, aby go nie zakurzyć...
  • #16 3752247
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    jacks_pl napisał:
    Witam. Ja mam WD 80 GB i napewno mam spalony silniczek, bo widac oznaki spalenia na scalaku tego silniczka.

Z tego co tu opisujesz rozumiem , że spalił ci się kontroler silnika na elektronice - Smooth . Sam silnik prawdopodobnie jest sprawny . Aby to sprawdzić wystarczy podpiąć sprawną elektronikę do silnika . Na wszelki wypadek odizoluj styki preampa na czas tego testu od elektroniki , tak by się z nią nie stykały .
    Nie wiadomo też , czy uszkodzeniu nie uległ właśnie preamp . Wtedy naprawa jest raczej bezcelowa . No chyba , że dla własnej satysfakcji .

Pozdrawiam .
  • #17 3752998
    jacks_pl
    Poziom 13  
    nie....spalil sie scalak, ktory jest umieszczony (przyklejony) na silniczku. Ten z czterema sciezkami. Elektronika w duzym scalaku jest ok
  • #18 3753234
    -MP-
    Poziom 13  
    jacks_pl napisał:
    Witam. Ja mam WD 80 GB i napewno mam spalony silniczek, bo widac oznaki spalenia na scalaku tego silniczka...

Torx - T9
    Jaki to dokładnie model dysku?
    Silnik jest sterowny z układu SMOOTH!
    Uszkodzenie silnika w WD wprawdzie może się zdarzyć, ale nie są to częste przypadki...

-MP-
  • #19 3753831
    jacks_pl
    Poziom 13  
    Dokładny model to WD800BB-00DKA0

W zalaczniku zdjecie tego co ma oznaki spalenia
    Jak odzyskać dane z uszkodzonego dysku twardego? Przełożenie talerzy?
    Moderowany przez TONI_2003:

Proszę tylko zamieszczać fotki tak jak w linku poniżej.
    Sądzę że jest to zrozumiale dla wszystkich, a przynajmniej powinno być.
    Choć jakoś nie mogę się przekonać do tego obserwując co poniektórych ...
    Ogłoszenie: Wklejanie zdjęć.

• #20 3756066
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    jacks_pl napisał:
    W zalaczniku zdjecie tego co ma oznaki spalenia

To twoje zdjęcie jest bardzo mało czytelne . To co pokazuje , to tylko styki uzwojenia silnika . Tam nie ma żadnego scalaka . Zwykle są zalane czymś , jakby kalafonią . Chyba , że stopiły/upaliły się te przewody ? Sprawdź oczyt rezystancji tych uzwojeń . Sprawdzałeś , czy silnik kręci pod inną elektroniką . Możesz podpiąć też tę samą . Tylko odizoluj preampa .

Pozdrawiam .
  • #21 3757495
    jacks_pl
    Poziom 13  
    No wlasnie te uzwojenia silnika sa spalone. Na zdjeciu tego nie widac,ale widac czarna plamke, czyli objaw spalenia, bo wczesniej bylo przezroczyste
  • #22 3757935
    BIGOLSEN
    Poziom 31  
    jacks_pl napisał:
    No wlasnie te uzwojenia silnika sa spalone. Na zdjeciu tego nie widac,ale widac czarna plamke, czyli objaw spalenia, bo wczesniej bylo przezroczyste

Taki stan zmienia postać rzeczy . Naprawa , jak to bywa w podobnych wypadkach jest nieopłacalna . Konieczne będzie otwarcie dysku , a to wiąże się z przedostaniem kurzu/pyłu do wnętrza . Wskutek czego dysk i tak wkrotce padnie znowu . Póki możesz odsprzedaj go na części . Chyba , że musisz z niego odzyskać dane , to już inna sprawa i trzeba to wykonać .

Pozdrawiam .
  • #23 3768149
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ W przypadku uszkodzonego dysku twardego, zwłaszcza gdy podejrzewa się spalenie elektroniki, zaleca się wymianę elektroniki na identyczną z tego samego modelu dysku, zwracając uwagę na wersję oprogramowania. Przełożenie talerzy jest ryzykowne i niezalecane w warunkach domowych ze względu na konieczność pracy w sterylnym środowisku i wysokie ryzyko utraty danych. W sytuacji uszkodzenia silnika napędzającego talerze, jak w przypadku dysku WD z uszkodzonym silniczkiem, naprawa jest trudna i często nieopłacalna, zwłaszcza gdy uzwojenia silnika są spalone. Otwarcie dysku niesie ryzyko zanieczyszczenia i dalszej utraty danych. W takich przypadkach rekomendowane jest skorzystanie z profesjonalnych firm zajmujących się odzyskiem danych, np. Ontrack, choć ich usługi bywają kosztowne. Warto dokładnie opisać model dysku i objawy uszkodzenia, aby dobrać odpowiednią metodę naprawy lub odzysku danych. Przykładowo, w dysku Samsung SV0812H można próbować wymienić elektronikę, a w WD800BB-00DKA0 uszkodzenie może dotyczyć scalaka na silniku, co komplikuje naprawę.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA