logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Poszukuję schematu kabla do połączenia plc omron CPM1 z PC

mike83tm 16 Paź 2007 00:10 5898 9
  • #1 4382939
    mike83tm
    Poziom 16  
    Ocena: 3
    Witam poszukuje schamatu kabla do połączenia sterownika plc Omrom CPM1-10CDR-D z PC.
    z góry dzięki za pomoc
  • #2 4384250
    amalej
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam!
    jest to CIFO-01 lub CIFO-11 (konwerter 232/485)
    nawet jeśli posiadasz taki konwerter i znasz wyprowadzenia sterownika to i tak nie kupisz nigdzie konektora
  • #4 5770226
    kenion
    Poziom 19  
    Ocena: 56
    Witam. Właśnie dostałem sterownik omrona cpm1 i mam problemy z komunikacjią ze sterownikiem. Wszystko mam połączone z instrukcją podana przez kolege p_calka: sterownik CPM1-10CDR-A, konwerter CPM1-CIF01, kabel rs232 nr 2 z instrukcji, oprogramowanie SYSWIN. Porty com mam sprawne, kabel też ok. Na sterowniku pali się dioda PWR, przy odłączonym kablu do transmisji i ponownym wlaczeniu sterownika pali się dodatkowo dioda RUN (wykonuje zapisany wcześniej program). Co może być przyczyną błędów komunikacji ze sterownikiem, jakie muszą być ustawienia w oprogramowaniu SYSWIN? Jak ktoś spotkał się z podobną sytuacją lub wie co jest nie tak to proszę o pomoc. Pozdrawiam
  • #5 6380623
    p_calka
    Poziom 11  
    Żeby ponownie wgrać jakiś program trzeba w SYSWIN wyłączyć opcje RUN taki sygnalizator PLC mode w zakładce online zrobić upload i można programować ja się nie wyłączy RUN To PLC realizuje program zapisany
  • #6 6384981
    kenion
    Poziom 19  
    Problem już został dawno temu rozwiązany. Co się okazało to ktoś wcześniej wgrywał program z jakimiś swoimi ustawieniami komunikacji (prędkość transmisji, parzystość, bit stopu itp). Ustawienia te zostały zapisane w pamięci sterownika i już nie można było sie z nim połączyć mimo iż wszystko było ok. Metodą prób i błędów doszedłem do tych ustawień i udało mi się wgrać program. Pozdrawiam
  • #7 6436955
    Yanush
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    Witam
    Zakupiłem dość drogi :cry: interface CIF-01 i teraz mam pytanie (aby się upewnić), czy do połączenia z laptopem mam wykonać kabel wg tego schematu ?:

Poszukuję schematu kabla do połączenia plc omron CPM1 z PC

Mam wątpliwości ponieważ kabel RS-232 ma inne połączenia (2z3, 3z2, 5z5 itd...)

Dziękuję i pozdrawiam
  • #8 6441239
    kenion
    Poziom 19  
    Tak ja łączyłem się takim kablem, czyli KABEL 2 PC – PLC(CPM1-CIF01)PC
  • #9 6441411
    Yanush
    Poziom 18  
    Ocena: 25
    Czy pamiętasz może parametry połączenia ?
  • #10 6441506
    kenion
    Poziom 19  
    Nie pamiętam dokładnie parametrów połączenia, ale wiem że miałem z tym trochę zabawy. Spróbuj standardowych ustawień - prędkość 9600, 8 bit, brak parzystości, 1 bit stopu. Do połączenia ze sterownikiem oraz do programowania używałem programu Syswin 3.4. Istotnym parametrem przy komunikacji była opcja Unit (project=>communications=>unit) - ja wpisałem tam wartość 1 i nawiązałem połączenie. Myślę że miałem problemy z połączeniem z powodu wgrania przez kogoś poprzedniego programu ze zmienionymi parametrami komunikacji. Niestety niestandarowe ustawienie zostały zapisane wraz z programem w pamięci sterownika i narobiły się problemy. jak ci nie pójdzie to spróbuj róźnych kombinacji parametrów komunikacji bo kabel nr 2 jest właściwy do połaczenia się z tym sterownikiem (CPM1-10CDR-A, konwerter CPM1-CIF01, kabel rs232 nr 2 z instrukcji). Pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy schematu kabla do połączenia sterownika PLC Omron CPM1-10CDR-D z komputerem PC. Zalecanym rozwiązaniem jest użycie konwertera CPM1-CIF01 (lub CIF-01/CIFO-01) oraz kabla RS-232 nr 2 według instrukcji obsługi CPM1, dostępnej pod adresem http://www.lesron.com.pl/data/katalog/PL_CPM1.pdf. Kabel ten umożliwia komunikację między sterownikiem a PC. W trakcie konfiguracji ważne jest ustawienie parametrów transmisji w oprogramowaniu SYSWIN (prędkość 9600 bps, 8 bitów danych, brak parzystości, 1 bit stopu) oraz odpowiednia wartość parametru Unit (np. 1). Należy wyłączyć tryb RUN w SYSWIN, aby umożliwić programowanie sterownika. Problemy z komunikacją mogą wynikać z wcześniejszych, niestandardowych ustawień transmisji zapisanych w pamięci sterownika, które wymagają dostosowania parametrów lub prób różnych konfiguracji. Schemat połączenia kabla RS-232 z konwerterem CIF-01 potwierdzono jako prawidłowy, mimo różnic w standardowych połączeniach RS-232.
REKLAMA