Witam próbuję się połączyć za pomocą kabla rs232 z plc Omron CQM1H-CPU21
W necie znalazłem 4 schematy kabla,
Lecz z żadnym połączenie się nie udało.
Pytanie, z który jest prawidłowy ?
Ten pierwszy schemat jest zły - on jest do połączenia dwóch PLC.
Pozostałe są dobre - są identyczne.
Nie można stosować konwertera na TTL ponieważ z obu stron powinny być poziomy RS232.
@leszek44 W sterownikach CJ1M aby programować za pomocą RS232 jak dobrze pamiętam należało przestawić zworki pod klapką PLC. Nie wiem jak jest w twojej serii, patrzyłeś tam?
Mój błąd, przy lutowaniu końcówek przewodu piny liczyłem jednakowo dla obu, w ten sposób wychodził przeplot a nie 1 na 1.
Przy prawidłowo połączonych wtyczkach komunikacja ruszyła.
Mój błąd, przy lutowaniu końcówek przewodu piny liczyłem jednakowo dla obu, w ten sposób wychodził przeplot a nie 1 na 1.
Przy prawidłowo połączonych wtyczkach komunikacja ruszyła.
Dodano po 2 [minuty]:
Prawidłowe połączenie końcówek przewodu.
Zarejestruj konto, Zaloguj się i bądź aktywny na forum, a wtedy reklamy nie będą się pojawiać. Otrzymaj punkty za rejestrację oraz odpowiedzi.
Użytkownik próbował połączyć się z PLC Omron CQM1H-CPU21 za pomocą kabla RS232, jednak napotkał problemy z komunikacją. W internecie znalazł cztery różne schematy kabli, ale żaden z nich nie działał. W dyskusji poruszono kwestie dotyczące używanego sprzętu, w tym konwerterów USB-RS232 oraz konieczności zmiany sygnałów na poziomy TTL. Użytkownik dowiedział się, że pierwszy schemat jest błędny, a pozostałe są poprawne. Ostatecznie, po poprawnym połączeniu pinów, komunikacja została nawiązana. Wskazano również na możliwość konieczności przestawienia zworki w PLC oraz sprawdzenia ustawień portu RS w komputerze. Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.