logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Iskry w kuchence mikrofalowej Whirlpool - co może być przyczyną?

ik26 16 Paź 2007 13:38 5249 6
REKLAMA
  • #1 4383910
    ik26
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    kuchenka mikrofalowa whirpool
    Po włączeniu idą iskry z wewnątrz kuchenki z prawej strony z dolu jak jest przykręcona taka tektura czy podobny materiał. po drugim właczeniu to samo i wywala korki. Proszę o poradę co to może być i czy opłaca się naprawa
  • REKLAMA
  • #2 4384974
    rychomuch
    Poziom 29  
    Ocena: 693
    Witam.

Tekturka to płytka mikowa.

Odkręć płytkę, oczyść ( umyj ) to nadpalenie, usuń papierem ściernym
    nadpalenia również w "okienku". Farbą w spraju przeleć to Coś "zniszczył" 2 razy ( odczekaj aż wyschnie pierwsza warstwa ), wymień płytkę mikową ewentualnie obróć ją jeśli nie jest uszkodzona
    i przykręć. :wink:
  • REKLAMA
  • #3 4385173
    czuczu1910
    Poziom 12  
    Ocena: 28
    kolego jesli odpowiadasz komus to odpowiadaj do konca bo nie tylko wymiana plytki musi pomoc nalezy jeszcze sprawdzic magnetron no i oczywiscie falowod sprawdzic od srodka jesli cos to papierkiem podzialac i pomalowac

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #4 4385375
    ik26
    Poziom 11  
    wielkie dzięki za odpowiedz
    ta płytka mikowa (nie miałem pojęcja z jakiego materiału jest zrobiona) była pęknięta a ta powierzchnia blachy za tą płytką to tak jakby był ocynk tak to nie wiem czy to malować no a jeśli to falowód czy magnetron to jak rozpoznać że jast uszkodzony a jeśli tak to jakie koszty wymiany.
  • #5 4386215
    rychomuch
    Poziom 29  
    Ocena: 693
    Witam.

Do : czczu1910
    Opisuję naprawę z mojej praktyki i nie zdzrzyło się abym nie usunął uszkodzenia opisanego przez ik26 i to bez sprawdzianu magnetronu czy falowodu poprostu oczyścić, pomalować.
    Jednakże ik26 przed malowaniem sprajem zasłoń falowód ( taki kruciec w okienku pod płytką mikową ).

Pozdrawiam
  • #6 4387033
    ik26
    Poziom 11  
    Pozdrawiam
    Jestem troche zdezorientowany nie wiem sam co mam malować wnętrze kuchenki jest z blachy kajnerowej a za płytką mikową jest ocynk przynajmniej tak to wygląda na oko.
    z góry dzięki za odpowiedz
  • REKLAMA
  • #7 4522579
    ik26
    Poziom 11  
    Dzięki za wszystkie porady po dokładnym wyczyszczeniu i wymianie płytki mikowej kuchenka działa.Jest to zdobyczna kuchenka szwagra tak więc chłop się ucieszy. Jeszcze jedna prośba jak by ktoś miał instrukcję do tego modelu Whirpool MT 263 to byłbym wdzięczny.
    Pozdrawiam.

Podsumowanie tematu

✨ Iskry w kuchence mikrofalowej Whirlpool pojawiające się przy prawej dolnej części wewnątrz urządzenia, w okolicy przykręconej płytki mikowej (często mylonej z tekturą), mogą być spowodowane uszkodzeniem lub zabrudzeniem tej płytki. Zaleca się odkręcenie i dokładne oczyszczenie płytki mikowej, usunięcie nadpaleń papierem ściernym oraz pomalowanie sprayem uszkodzonych miejsc, z zachowaniem ostrożności, aby nie pomalować falowodu (kruciec pod płytką). W przypadku pękniętej płytki mikowej należy ją wymienić lub obrócić, jeśli jest nienaruszona. Dodatkowo warto sprawdzić stan magnetronu i falowodu, choć w praktyce często wystarcza oczyszczenie i malowanie. Wnętrze kuchenki wykonane jest z blachy kajnerowej lub ocynkowanej, co może wpływać na sposób konserwacji. Po wymianie i oczyszczeniu płytki mikowej urządzenie powinno działać poprawnie. W dyskusji pojawiła się także prośba o instrukcję do modelu Whirlpool MT 263.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA