logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Komunikat vpp pin is not connected przy zczytywaniu BB5 mt-boxem

powis 16 Paź 2007 17:02 3063 14
REKLAMA
  • #1 4384533
    powis
    Poziom 18  
    Ocena: 5
    Witam
    Zczytuje mt-boxem z telefonów bb5 i mam komunikat jak w temacie.
    Moze mi ktoś powiedzieć co to jest? jak mam to naprawić, a moze mam sie tym nie przejmowac? Nie wazne czy zczytuje go po Dku-2 czy po kablu serwisowym.
    Załączniki:
    • Komunikat vpp pin is not connected przy zczytywaniu BB5 mt-boxem mt-box.JPG (96.3 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #2 4384568
    onrad18
    Poziom 22  
    Ocena: 10
    odznacz w opcjach VPP
  • REKLAMA
  • #3 4385576
    Multi_COM
    Spec od GSM
    Ocena: 59
    Na 100% podlaczyles zwykly kabel 8 pinowy bezposrednio do gniazda Boxa a nie przez adapter - popatrz teraz na gniazdo i wygnij skrajne piny do prawidlowej pozycji

P.S
    Tylko radze na odlaczonym Boxie - mielismy juz przypadek wykonania tego na podlaczonym Boxie ;) w srodku nie za ladnie wygladal ;)
  • #4 4385672
    entertel
    Poziom 12  
    Może trochę offtopic ale przy okazji - czy posiada może ktoś takie gniazda 10 - pinowe? właśnie jak w MT. (może MULTI-COM :) )
  • #5 4386825
    powis
    Poziom 18  
    onrad18 napisał:
    odznacz w opcjach VPP

nic nie pomogło

Cytat:
    Na 100% podlaczyles zwykly kabel 8 pinowy bezposrednio do gniazda Boxa a nie przez adapter - popatrz teraz na gniazdo i wygnij skrajne piny do prawidlowej pozycji

Probowałem z adapterem i bez adaptera. Kabel jest nowiutki i w idealnym stanie jeżeli chodzi o piny.
    Ten komunikat pojawia mi się niezależnie czy sczytuje np. N73 z mt-box lite po dcu-2 czy np. 6300 z kabla serwisowego.
    Z pozycji samego mt-boxa nie mogę w ogóle sczytać N73. Probowałem na 3 sztukach, na obydwu kablach :(. Wychodzi to dopiero pod lite po dcu.
  • #6 4386880
    Stokłosy
    Spec od GSM
    Ocena: 72
    Dokladnie uszkodziles RJtke w boxie, poprzez podłaczenie kabla 8 pin bezposrednio do boxa bez przejsciowki 8/10. Zauwaz ze rjtka w boxie ma 10 pin. A kable od UFS 8. Wiec po to jest MT-Box adapter.
  • REKLAMA
  • #7 4387077
    powis
    Poziom 18  
    Stokłosy napisał:
    Dokladnie uszkodziles RJtke w boxie, poprzez podłaczenie kabla 8 pin bezposrednio do boxa bez przejsciowki 8/10. Zauwaz ze rjtka w boxie ma 10 pin. A kable od UFS 8. Wiec po to jest MT-Box adapter.

Inne telefony zczytuje. Wątpie żeby się coś uszkodziło od Rjtki.

Dodano po 21 [minuty]:

Ewentualnie mogło się wydarzyć to co pisze Multi-com

Cytat:
    ="Multi_COM"]Na 100% podlaczyles zwykly kabel 8 pinowy bezposrednio do gniazda Boxa a nie przez adapter - popatrz teraz na gniazdo i wygnij skrajne piny do prawidlowej pozycji

Piny były minimalnie wygięte. Ale naprostowałem je. Zero rezultatu :(
    Cały czas problem VPP

Przglądam kabel do n73 ze schematem z supportu i albo nie umiem czytać schematów albo ten boksik jest zupełnie zle podłaczony.
    Np. dwa kable idą do nikąd. wogóle nie są podłączone.
    Np. na schemacie jest rezystor a w boxie umieścili diode.
    Zaraz zrobie zdjęcie i dołącze.
    Załączniki:
    • Komunikat vpp pin is not connected przy zczytywaniu BB5 mt-boxem PA172001.JPG (74.75 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #9 4387376
    powis
    Poziom 18  
    arturbajerski napisał:
    http://forum.pasjagsm.pl/tematy87/kable-i-rezystory-vt15142

Witam kolego ten link powinien ci pomoc

Niestety ten link nie działa :(
  • #11 4387492
    powis
    Poziom 18  
    Przerobienie kabla zgodnie ze schematem z supportu w sumie nic nie pomogło.
    W tym momencie telefon po podłączeniu do boxa można uruchomić. Wtedy nie było takiej możliwści.
    Niestety N73 nie wchodzi w local mode i nie moge go przeflashować :(

Mam MT-box lite od kilku dni i jak na razie to męcze się z jakimiś błedami i duperelami zamiast zacząc normalną prace. Troche jestem zawiedzony na tym sprzęcie.
  • #12 4389225
    Multi_COM
    Spec od GSM
    Ocena: 59
    we wtyczce BSI 68K i z automatu wejdzie w Local mode o ile zasilanie jest na Boxie wystawiane

RJtki 10 pinowe gniazda jak ktos bedzie chcial to niech pisze na technika(_at_)multi-com.pl ale powinno sie dac kupic w elektronikach bez problemu

P.S
    Odgieta RJka juz nigy nie bedzie pracowac jak powinna - mozna to zobaczyc jezeli mialbys gniazdo na zewnatrz...katy fabrycznego wygiecia i pracy materialu juz nie beda takie same - dlatego trzeba czasami dociskac, wciskac i kombinowac
  • #13 4389607
    powis
    Poziom 18  
    Multi_COM napisał:
    we wtyczce BSI 68K i z automatu wejdzie w Local mode o ile zasilanie jest na Boxie wystawiane

Niestety tak jak pisałem wczesniej telefon można załączyc pod kablem ale nie wchodzi w local mode. Oczywiście po zamontowaniu BSI 68k.
    Jezeli chodzi o piny w Rj45 to czyściłem wyginałem dmuchałem i co tylko się dało i przyszło mi na myśl. Oczywiście nic nie pomogło. Inne telefony DC4 zczytuje.
    Zamówiłem kolejny kabel do n73 bo juz nie mam siły, a już 4 sztuki lezą. Niestety świece oczami przed klientami i obniżam ceny za zwłoke :(

[/quote]
  • #14 4832696
    balar
    Poziom 16  
    Ocena: 9
    Dokladnie 1 i ostatrni pin masz wygienty od wsadzania do gniazda 10pinowego kabli 8pinowych!! Wymiana gniazda powinna pomoc!

Te gniazda widzalem chyba na allegro!! RJ48
    Pozdrawiam
  • #15 5019129
    rdopieralski
    Poziom 12  
    Ocena: 7
    Witam.Mam ten sam problem .Gniazdo niby dobre w mt-boxsie.Czy poradziłeś sobie z tym problemem?Jeśli tak to proszę o rady.Dziękuje

Podsumowanie tematu

✨ Problem dotyczy komunikatu "vpp pin is not connected" pojawiającego się podczas zczytywania telefonów z serii BB5 za pomocą MT-Boxa. Komunikat występuje niezależnie od używanego kabla (Dku-2 lub kabel serwisowy) oraz modelu telefonu (np. Nokia N73, 6300). Przyczyną najczęściej jest nieprawidłowe podłączenie kabla 8-pinowego do 10-pinowego gniazda RJ w MT-Boxie bez użycia odpowiedniego adaptera, co może prowadzić do uszkodzenia pinów w gnieździe. Próby prostowania pinów i stosowania adapterów nie zawsze rozwiązują problem. Schematy kabli z supportu wskazują na różnice w elementach (np. dioda zamiast rezystora), co może utrudniać prawidłowe podłączenie. Telefon N73 nie wchodzi w tryb local mode, co uniemożliwia jego flashowanie. Zalecane jest użycie adaptera 8/10 pin oraz ewentualna wymiana uszkodzonego gniazda RJ48. Wskazano również, że piny BSI 68k powinny umożliwić wejście w local mode, jeśli zasilanie jest poprawne. Problem jest powszechny i opisywany na forach technicznych, jednak rozwiązanie wymaga precyzyjnego podłączenia i sprawnego sprzętu.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA