logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak stworzyć przebieg trójkątny w MatLAB/Simulink?

jonbrawo 16 Paź 2007 21:18 7760 6
REKLAMA
  • #1 4385593
    jonbrawo
    Poziom 10  
    Ocena: 10
    Witam
    Jak w Simulinku albo w samym MatLAB'ie stworzyć trójkątny? Są bloczki z przebiegami piłokształtnymi (można mieć piłę z lewej albo prawej strony) ale nie ma trójkątnych, czy ktoś może mi w tym pomóc? pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4387398
    tronics
    Poziom 38  
    Ocena: 840
    Jest tam bodajże źródło SEQUENCE czy jakoś tak...trzeba zrobić model jednego pulsu i matlab będzie to wykorzystywał (czyli charakterystyczne punkty...w zasadzie całość składałaby się z 3 charakterystycznych punktów, ewentualnie 5).
  • REKLAMA
  • #3 4388988
    jonbrawo
    Poziom 10  
    Chyba chodzi Ci o bloczek "Repeating Sequence". Na bazie tego bloczku właśnie chciałem zbudować sobie trójkąt, niestety nie dało się. Standardowo jest tam ustawiona piła z lewym zboczem narastającym równym 0 wiec mamy skok z poziomu 0 do 1 w czasie równym zero a potem opadanie w czasie ustawionym. Można potem zmienić punkty że narasta w czasie różnym od zera a potem opada w czasie = 0. A ja potrzebuję zbudować trójkąt, czyli czas zbocza narastającego i opadającego są równe i różne od zera.

Są tam dwie zmienne do ustawiania. Time Values oraz Output Values.
    Time -> wiadomo... ustawiam czas jednego pulsu
    Outpu -> tu kształtuje przebieg. Standardowo jest [0 2]. Czyli startuje z "0" narasta do "2" i przeskok do 0. Chciałem dać np. [0 2 0] to sprawa była by bardzo prosta ale nie działa.. a może ja coś źle robię?
    Więc jeśli da się zrobić to na tym bloczku a ja coś popsułem, to proszę o poprawienie mnie :)
    z góry dziękuję
  • #4 4389247
    jdjan1
    Poziom 26  
    Ocena: 169
    Witam!
    Kolega tronics myślał (jak sądzę) o bloku Repeating Sequence Interpolated.
    Moim zdaniem wystarczą trzy charakterystyczne punkty.

Pozdrawiam

Jan
  • REKLAMA
  • #5 4389309
    dex
    Poziom 27  
    Ocena: 100
    Analitycznie to całkując przebieg prostokątny(od - do +) uzyskujesz trójkąt. Potem sumowaniem możesz podnieść sobie np składową stałą takiego trójkąta, wzmocnić gainem itd.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4389434
    tronics
    Poziom 38  
    Ocena: 840
    Ogółem to wygląda to tak:
    Time: 0 1 2
    Output: 0 2 0
    czyli w chwili t=0 masz na wyjściu 0, w t=1 masz na wyjściu 2, w t=2 masz na wyjściu znowu zero. Przebieg wyjściowy to trójkąt...jakby nie było. Dzięki temu bloczkowi można nawet bardziej skomplikowane przebiegi generować.
  • #7 4389567
    jonbrawo
    Poziom 10  
    tronics - WIELKIE DZIEKI :)
    Wiedziałem że gdzieś dzwonią tylko nie wiedziałem w którym kościele :)))
    Nie wpadłem na to, że każdy punkt charakterystyczny musi mieć dokładnie przypisany czas :)
    Wcześniej kombinowałem z tym bloczkiem na różne sposoby ale to nie przyszło mi do głowy :)
    Teraz jak wiedząc jak to działa zgadzam się w 100% że można tym bloczkiem stworzyć bardziej skomplikowane sygnały okresowe :) Dzięki jeszcze raz - o to mi chodziło :) pozdrawiam

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono sposób generowania przebiegu trójkątnego w środowisku MATLAB/Simulink. Standardowe bloczki z przebiegami piłokształtnymi nie umożliwiają bezpośredniego uzyskania trójkąta o równych czasach narastania i opadania. Proponowanym rozwiązaniem jest użycie bloczku "Repeating Sequence Interpolated", w którym definiuje się charakterystyczne punkty czasowe i wartości wyjściowe, np. Time: [0 1 2] oraz Output: [0 2 0], co pozwala na uzyskanie przebiegu trójkątnego. Alternatywnie można uzyskać przebieg trójkątny analitycznie przez całkowanie przebiegu prostokątnego. Kluczowe jest przypisanie dokładnych czasów do każdego punktu charakterystycznego, co umożliwia modelowanie bardziej złożonych sygnałów okresowych.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA