logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Matlab, Symulink. Jak symulować opóźnienie skoku jednostkowego?

anusek 14 Sty 2007 09:26 4481 6
REKLAMA
  • #1 3443995
    anusek
    Poziom 16  
    Ocena: 150
    Czy wie ktoś może jak w simulinku zasymulować opoznienie ?? Chodzi mo dokladnie o opoznienei skoku jednostkowego. Wiem ze można w elemencie skoku ustawic czas skoku ale czy da sie to zrobić jakos inaczej?? z gory dzieki

Może ktoś wie jeszcze jak zamodelować człon różniczkujący rzeczywisty, bo w bloku transformatu funkcji stopień licznika nie może być wiekszy niż mianownika
  • REKLAMA
  • #2 3444518
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Witam,
    anusek napisał:
    Czy wie ktoś może jak w simulinku zasymulować opoznienie ?? Chodzi mo dokladnie o opoznienei skoku jednostkowego. Wiem ze można w elemencie skoku ustawic czas skoku ale czy da sie to zrobić jakos inaczej?? z gory dzieki

zgodnie opisem pseudofunkcji skoku jednostkowego opóźnionego:
    k(t) = 1(t - τ), która opisywana jest nierównościami:
    k(t) = 0; dla t ≤ τ,
    k(t) = 1; dla t > τ.

anusek napisał:
    Może ktoś wie jeszcze jak zamodelować człon różniczkujący rzeczywisty, bo w bloku transformatu funkcji stopień licznika nie może być wiekszy niż mianownika

Tak być musi, gdyż w przypadku gdy stopień licznika ułamka wymiernego transformaty funkcji przenoszenia jest większy od stopnia mianownika, to ta funkcja przenoszenia jest niestabilna.
    Opis tego przecież jest banalny i wynika ze schematu rzeczywistego (z dodatkowym rezystorem) członu różniczkującego.

Podpowiem na koniec; na nic Tobie te narzędzia do badań, skoro Teorii u Ciebie brakuje, więc najpierw zabierz się za poznanie teorii automatycznej regulacji.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 3444851
    anusek
    Poziom 16  
    hmm... generalnie bardoz dziekuje ze udzielenie informacji na temat podstaw tego co robie :), ale generalnie w moim pytaniu niee chodzilo mi o to co to jest skok jednostkowy czy też nie pytalem o to czym jest człon różniczkowy. Chodziło mi bardziej o jesne wskazanie na to gdzie i w jaki sposob moge to zrobic w Simulinku?? Gdyby znalazł się ktoś kto udzieliłby mi takowej informacji byłbym bardzo wdzięczny.
  • REKLAMA
  • #4 3444901
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    anusek napisał:
    hmm... generalnie bardoz dziekuje ze udzielenie informacji na temat podstaw tego co robie :), ale generalnie w moim pytaniu niee chodzilo mi o to co to jest skok jednostkowy czy też nie pytalem o to czym jest człon różniczkowy.

nie "odwaracj kota ogonem", gdybyś znał teorię i ją rozumiał, to nie zadałbyś tych pytań... :cry:

anusek napisał:
    Chodziło mi bardziej o jesne wskazanie na to gdzie i w jaki sposob moge to zrobic w Simulinku?? Gdyby znalazł się ktoś kto udzieliłby mi takowej informacji byłbym bardzo wdzięczny.

Simuling to narzędzie aparatu matematycznego do badania Twojego problemu i Twom zadaniem jest tam zrobić opis, a nie szukać gotowca... przecież to tylko kwestia równań operatorowych...

Pozdrawiam
  • #5 3444917
    anusek
    Poziom 16  
    Kurcze nie odwracam kota ogonem i nie mam na celu sie przezbywac z Panem. Z ilości pkt widac ze Pańska wiedza na te temeaty jest szeroka, ale moje pytanie bylo proste i gdybym wiedzial o co w tym wszystkim chodzi to bym nie pytal, a co teorii automatycznej regulacji to nie bardzo mam czas zeby sie z tym zapoznac prace musze ukonczyc w najblizszym czasie pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #6 3444999
    Quarz
    Poziom 43  
    Witam,
    anusek napisał:

[ ... ]
    ale moje pytanie bylo proste i gdybym wiedzial o co w tym wszystkim chodzi to bym nie pytal, a co teorii automatycznej regulacji to nie bardzo mam czas zeby sie z tym zapoznac prace musze ukonczyc w najblizszym czasie pozdrawiam.

typowe zachowanie osobnika z rodziny Lenivius Vulgaris.
    Na mnie możesz już nie liczyć... żegnam i żełaju bolszich us'piechov... :D

Pozdrawiam
  • #7 3445058
    anusek
    Poziom 16  
    Wiec moje pytanie brzmiało :

Jak zasymulować jakiś tam człon a nie co to jest ten człon i podkreślam jeszcze raz nie chodziło mi o to czym dana rzecz jest tylko jak ja wykonać.

Mogę to prównać do prostej sprawy na pytanie jak ugotować ziemniaki ( przykładowo ) otrzymuje sie wywod na temat tego skad się wzięły ziemniaki.

Bardzo Pana przepraszam ale piękny język i jakaś tam wiedza to nie wszystko, pewnie gdyby Pan zdawał matruę i na pytanie ile to jest kiedy była bitwa pod grunwaldem odpowiedziałby Pan wszystko oprocz tej daty egzamin nie zostałby Panu zaliczony. Pozdrawiam i proszę wybaczyć ale chyba Pan nei zrozumiał mojego pytania .

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy symulacji opóźnienia skoku jednostkowego w środowisku Simulink oraz modelowania rzeczywistego członu różniczkującego. Użytkownik pyta o alternatywne metody symulacji opóźnienia poza ustawieniem czasu skoku w bloku skoku jednostkowego. Poruszono definicję opóźnionego skoku jednostkowego k(t) = 0 dla t ≤ τ oraz k(t) = 1 dla t > τ. Wskazano, że modelowanie rzeczywistego członu różniczkującego wymaga, aby stopień licznika transmitancji nie był większy niż stopień mianownika, co wynika z warunków stabilności. W odpowiedziach podkreślano znaczenie znajomości teorii automatycznej regulacji i operatorowych równań różniczkowych do prawidłowego modelowania w Simulinku, jednak nie udzielono bezpośrednich wskazówek dotyczących implementacji w Simulinku. Dyskusja zawierała również nieporozumienia dotyczące oczekiwań co do formy odpowiedzi – użytkownik oczekiwał praktycznych wskazówek, a odpowiedzi skupiały się na teoretycznych podstawach i krytyce braku wiedzy teoretycznej.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA