logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Temat na prace dyplomową - Preskaler 3GHZz podziałem na 1000

_prusak_ 17 Paź 2007 01:50 4093 8
REKLAMA
  • #1 4386264
    _prusak_
    Poziom 23  
    Ocena: 211
    Cześć. Na prace dyplomową mam wykonać jakiś układ w.cz. Promotor zaproponował mi abym zrobił preskaler na 3 Ghz z podzialem na 1000. Czy ma ktoś jakiś pomysł / gotowy projekt na wykonanie takiego preskalera? Czy ktoś miałby propozycje na ciekawą prace dyplomową inna niż ten preskaler ale taka aby można było łatwo zakupić części oraz znaleźć schemat całego układu ?
  • REKLAMA
  • #2 4387610
    Paweł Es.
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 693
    Dałbym sobie spokój z tym tematem - problemy elementowe i uruchomieniowe (szczególnie dla niedoświadczonych)

A jeżeli już to rozłożyć podział na 2:2:2:5:5:5 ewentualnie po wstępnym obniżeniu częstotliwości na gotowych preskalerach zastosować jakiś układ z gubieniem impulsów

http://parts.digikey.com/1/parts/index14728.html

http://www.ncsd.necel.com/microwave/english/ic/prescal.html
  • #3 4387698
    electronictubes
    Poziom 21  
    Ocena: 26
    _prusak_ napisał:
    Cześć. Na prace dyplomową mam wykonać jakiś układ w.cz. Promotor zaproponował mi abym zrobił preskaler na 3 Ghz z podzialem na 1000. Czy ma ktoś jakiś pomysł / gotowy projekt na wykonanie takiego preskalera? Czy ktoś miałby propozycje na ciekawą prace dyplomową inna niż ten preskaler ale taka aby można było łatwo zakupić części oraz znaleźć schemat całego układu ?

Coś by się znalazło w tej dziedzinie, tj. z metrologii lub budowy częstościomierzy-czasomierzy liczących lub prostych analizatorów RF.
    Trzeba pomyśleć i podyskutować, ale to już na pw.
  • REKLAMA
  • #4 4594502
    _prusak_
    Poziom 23  
    Jeśli nie preskaler to co proponujecie?? Electronictubes - wysłałem ci dane kontaktowe. Chętnie porozmawiam o twoich propozycjach wykonania innego urządzenia na prace dyplomową.
    Paweł Es a ty jak byś wykonał taki preskaler czy mógłbyś mi podać jakieś rozwiązanie? Dla mnie sprawa jest trudna bo technika w.cz. przynosi różne efekty a muszę cos zaproponować promotorowi póki mam taką szanse i on nie wybrał jeszcze za mnie to co mam wykonać. Czy ktoś jeszcze ma jakieś pomysły wykonania jakiegoś układu w.cz. lub tego preskalera ??
    ===============================================

Mam ciekawy dość prosty i prosty schemat tego preskalera jednak posiadam trudności z kupieniem układu do niego. Może ktoś posiada : NEC UPB1507 lub MB506 i odsprzeda lub wskaże gdzie mogę go zakupić ??
    ===============================================

Zdobyłem taki układ z głowicy w.cz. U665B. Czy ktoś posiada może jakieś dane co ten układ robi?? Bo podobno to preskaler i być może rozwiąże mój problem.

[Posty scaliłem. Mariusz Ch.]
  • #5 4594919
    Dar.El
    Poziom 41  
    Ocena: 888
    Witam
    Musisz poszukać gotowy preskaler na co najmniej 3GHz. Może to być trudne :cry: . Ten o który się pytasz, można znaleźć w sieci bez problemu, w załączniku mały wykaz.
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic506052.html#3177782
    Być może musisz zastosować dwa preskalery, jeden na 3GHz i drugi żeby obniżyć częstotliwość do znośnej wartości. Podział przez 1000 może być bardzo trudny do zrealizowania.
  • #6 4641975
    _prusak_
    Poziom 23  
    Zdobyłem MB510. Jestem na etapie projektowania płytki do tego schematu. troche mi to stwarza trudności ale powoli do przodu. Może ktoś pomoże i zaprojektuje ją dla mnie ?
    Załączniki:
    • Temat na prace dyplomową - Preskaler 3GHZz podziałem na 1000 prescaler.png (60.78 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #7 5127017
    _prusak_
    Poziom 23  
    Cześć. Minęło troche od mojej ostatniej wizyty tutaj. Wykonałem prescaler którego schemat zamieszczam. Dla chetnych mogę wysłać projekt płytki drukowanej w eagle. Jestem obecnie na etapie kończenia opisu działania poszczególnych części tego ukladu preskalera oraz całej pracy. Mam problem z analiza działania części zaznaczonej na czerwono na schemacie. Sam układ MB510 dzieli częstotliwość wejściowa przez 128. Następnie do sygnału na wyjściu jest dodana składowa stała żeby podnieść poziom napięcia ( akceptowalnego dla stanu niskiego lub wysokiego dla dalszej czesci ukłdów TTL ) a bramka NOT zrobiona z z dwuwejściowej bramki NOR kształtuje z tego sygnału prostokt. Następnie jest część która trudno mi przeanalizować niestety. Próbowałem użyć workbench ale niestety nie ma on ukladu 74161. Prosiłbym o pomoc w jego analizie.
    Linki:
    http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/7/4/H/C/74HC161.shtml
    http://www.datasheetcatalog.com/datasheets_pdf/7/4/H/C/74HCT02.shtml
    http://f5ad.free.fr/Docs_Composants/MB510.pdf
    Załączniki:
    • Temat na prace dyplomową - Preskaler 3GHZz podziałem na 1000 elektroda_prescaler.jpg (45.99 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • #8 5127277
    Quarz
    Poziom 43  
    Ocena: 629
    Kolego, ale układ 74161 (ustawialny - programowalny - synchroniczny dzielnik 4-ro bitowy z asynchronicznym kasowaniem) jest przecież bardzo dobrze (w podanym DataSheet) opisany, więc w czym problem :?:
    Nie ma "ogłupiacza" (moja prywatna nazwa wszelkiego rodzaju symulatorów, którymi posługują się osoby nie mające przyswojonej w sposób biegły teoretycznej wiedzy z zakresy użytkowanego w danym symulatorze), to trzeba robić "na pieszo" za niego... :idea:
    Tylko w ten sposób można zrozumieć działanie wszystkich układów cyfrowych... :!: :D ... natomiast patrząc na "wyplute" przebiegi z symulatora nie analizuje się ich pod względem przyczynowo-skutkowym, co w efekcie prowadzi do przyuczania cyborga... :cry:
    Taki jest mój pogląd na te sprawy, więc ode mnie tylko podpowiedź: przeczytać i dobrze zrozumieć zasadę działania tego dzielnika, a potem zastanowić się dlaczego tak są one pomiędzy sobą połączone.
    Zadanie jest na ocenę, więc z powodu pkt. 16 Regulaminu proszę wykazać się tu swoją pracą.
  • #9 5298406
    _prusak_
    Poziom 23  
    Praca obroniona. Kto pyta nie błądzi " Quarz " Temat zamykam i dziękuje tym którzy coś pomogli a nie nabijali punktów.

Podsumowanie tematu

✨ Temat dotyczy realizacji preskalera o częstotliwości 3 GHz z podziałem na 1000 jako projektu na pracę dyplomową. Dyskusja wskazuje na trudności techniczne i elementowe związane z wykonaniem takiego układu, zwłaszcza dla osób niedoświadczonych. Proponowano rozłożenie podziału na mniejsze etapy (np. 2:2:2:5:5:5) lub zastosowanie gotowych preskalerów do wstępnego obniżenia częstotliwości, a następnie układu z gubieniem impulsów. Wskazano na problem dostępności specjalistycznych układów scalonych, takich jak NEC UPB1507 czy MB506, które są trudne do zdobycia. Autor projektu zdobył układ MB510 i pracował nad projektem płytki drukowanej oraz analizą działania układu, w tym części cyfrowej opartej na układzie 74HC161 (programowalny dzielnik częstotliwości). W dyskusji podkreślono konieczność zrozumienia działania poszczególnych elementów cyfrowych bez polegania wyłącznie na symulatorach. Ostatecznie autor wykonał preskaler i obronił pracę dyplomową, dziękując za pomoc. Wskazano również alternatywne tematy z dziedziny metrologii i budowy częstotliwościomierzy oraz analizatorów RF, które mogą być łatwiejsze do realizacji i dostępne pod względem części i schematów.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA