logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zredukować zakłócenia w układzie z silnikiem DC 6V?

bty 17 Paź 2007 14:07 1450 4
REKLAMA
  • #1 4387200
    bty
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam,

Szukam rozwiązania dla następującego problemu. Mam układ z szczotkowym silnikiem DC 6V. Silnik ten mocno sieje zakłóceniami po całej reszcie układu. Jest napędzany przez scalony driver. Silnik pracuje z różnymi prędkościami (napięcie). Czy jest możliwość podłączenia pomiędzy driver a silnik jakiejś optoizolacji żeby całkowicie odciąć silnik od układu.

A może jest jakiś inny sposób na zlikwidowanie tych zakłóceń?

Acha zakłócenia to w dużej mierze szczotki na komutatorze, a silniczek malutki od talerza w CD.
  • REKLAMA
  • #2 4387549
    Maly
    Poziom 33  
    Ocena: 336
    Kondensatory równolegle do silnika
  • REKLAMA
  • #3 4388205
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    może uda Ci się zdobyć silnik stosowany do napędu w starszych modelach magnetofonów kasetowych , w metalowej obudowie był zastosowany filtr przeciwzakłóceniowy w postaci 2 dławików na rdzeniu ferrytowym oraz 2 kondensatorów połączonych z jednej strony do zasilania silnika z drugiej do obudowy , możesz spróbować wykonać taki właśnie układ , dużo może pomóc wykonanie ekranu na silnik z cienkiej stalowej blachy
  • REKLAMA
  • #4 4389059
    bty
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Mam na silniku 0.1 uF dawać coś większego? NIe spowoduje to opóźnień przy zmianach prędkości?

Przetestowałem z dławikiem/cewką wyciągniętym z zasilacza komputerowego (walec z nawiniętą warstwą drutu o dużej średnicy) i coś to faktycznie daje.
  • #5 4390823
    bogdan_p
    Poziom 39  
    Ocena: 120
    nie jestem w stanie podać dokładnych parametrów układu filtrującego o którym pisałem , jak się nie mylę ferryt miał ok 15mm długości , średnica 2-3 mm , praktycznie nawinięty w całości drutem DNE 0,3-0,4 mm
    kondensatory 2 x 47nF ceramiczne
REKLAMA