logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ATmega16 PWM – prosty schemat sterowania wentylatorem 12V z regulacją 4–12V

nolab 17 Paź 2007 17:25 2650 7
REKLAMA
  • #1 4387760
    nolab
    Poziom 13  
    Ocena: 9
    przeglądałem forum pod kontem PWM i jego obsługi w ATmega.
    Ale nie znalazłem nic co by mi pomogło ...

Potrzebował bym przykład (jak najprostszy ;) ) obsługi PWM w ATmega16 oraz jakiś prosty schemat co i jak połączyć ....

Chcę sterować za pomocą PWM wiatraczkiem do kompa co jest oryginalnie na 12 V . Chciał bym mieć regulację od 4 do 12 V
  • REKLAMA
  • #2 4387811
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    jak byś miał np pod ręką przypadkowo książkę Marcina Wiązani "Programowanie mikrokontrolerów AVR w BASCOM" to polecam ci ją z tego względu że masz tam nie dość że dobrze opisany PWM i jego naprawdę prostą obsługę w BASCOM to jeszcze jako jeden z wielu przykładów jest pokazane właśnie takie sterowanie wiatraczkiem na 12V

pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4387827
    nolab
    Poziom 13  
    akurat osobiście wolę C ...
  • REKLAMA
  • #4 4387839
    mirekk36
    Poziom 42  
    Ocena: 2289
    ok nic nie napisałeś nt języka ;) więc podpowiedziałem w Bascom'ie. Sam do niedawna wszystko robiłem w asemblerze ale gdy okazało się że np wysterowanie diody LED za pomocą PWM czy innego urządzenia w Bascomie to naprawdę ze 2-3 linijki kodu to odrazu polubiłem go do zrobienia czegoś tak na szybko ....

schemat ? - podłączasz do jednego z wyjść sprzętowych PWM procka tranzystor i nim bezpośrednio sterujesz wentylka za pomocą tegoż właśnie PWMa

a co do przykładu w C to może ktoś inny pomoże bo ja jeszcze nie znam na tyle C

pozdrówka
  • REKLAMA
  • #5 4388803
    nolab
    Poziom 13  
    a może mógł byś podać jakiś link do opisu i jakiegoś przykładu PWM w C dla AVR ?
  • #7 4392455
    Ch.M.
    Poziom 27  
    Ocena: 15
    A ja proponuję przeszukać to forum...kilka razy sam podawałem przykładowy kawałek kodu...
    mam nadzieję, że nie boli wpisanie PWM w okienku i wciśnięcie "szukaj"
    Pozdrawiam leniucha :)
  • #8 4424257
    zbv
    Poziom 20  
    Ocena: 12
    A może AVR442 (sterowanie wentylatorem w C przez attiny13) przełożenie na ATmega16 to prosta sprawa.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Dyskusja dotyczy prostego sterowania wentylatorem 12V za pomocą PWM w mikrokontrolerze ATmega16 z regulacją napięcia od 4 do 12 V. Zalecane jest wykorzystanie sprzętowego PWM dostępnego w ATmega16, sterującego tranzystorem, który bezpośrednio reguluje napięcie zasilania wentylatora. Przykłady implementacji PWM podano w języku BASCOM, gdzie kod jest bardzo prosty, oraz w C, do którego podano link z opisem i przykładem. Wskazano również na dokumentację AVR442, dotyczącą sterowania wentylatorem przez mikrokontroler ATTiny13 w C, którą można łatwo zaadaptować do ATmega16. Podkreślono, że schemat polega na podłączeniu wyjścia PWM do bazy tranzystora sterującego wentylatorem, co umożliwia regulację prędkości obrotowej poprzez zmianę wypełnienia sygnału PWM.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA