logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak podłączyć wentylator 12V do Atmega8 z użyciem tranzystora?

timtom 16 Maj 2008 11:40 1133 4
REKLAMA
  • #1 5146141
    timtom
    Poziom 10  
    Witam,
    Posiadam wentylator zasilany napieciem 12V i chcialbym aby został on wlaczany poprzez nacisniecie w Atmedze8 przycisku podlaczonego do PB1.
    Zasilacz mam 12V, a napiecie dochodzace do procka stabilizowane jest na 5V, takze mysle aby zasilanie pobierac bezposrednio od zsilacza (te 12V) i jakos tranzystorem wysterowac to aby reagowal na przycisniecie przysisku.
    Prosze o dorady.
    Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #2 5146158
    Freddie Chopin
    Specjalista - Mikrokontrolery
    Ocena: 870
    dorada 1: uzyj przycisku szukaj
    dorada 2: uzyj google
    dorada 3: naucz sie jak sie pisze porada
    dorada 4: przeczytaj jakas ksiazke o elektronice, rozdzial o tranzystorach, ten akapit gdzie bedzie pisac o kluczowaniu i o otwartym kolektorze.

EDIT: zapomnialem oczywiscie o najwazniejszym:

dorada 5: nie zakladaj na forum tematow, ktore byly na nim poruszane niezliczona ilosc razy.

0x41 0x56 0x45!!
  • REKLAMA
  • #3 5146223
    timtom
    Poziom 10  
    Dzięki, teraz wiem jak szukać, ale wcześniej wpisując tranzystor, sterowanie tranzystorem nie otrzymywalem zadowalających wyników.
    Takze szanowny "fredi pedi" wybacz za zasmiecanie Twojego forum, ale kiedyś może i Ty będziesz miał za zadanie zrobić coś co nie jest Twoją dziedziną i bedziesz miał problemy. Także wydaje mi się ze w miare inteligentna osoba dała by na moje pytanie chociażby mała podpowiedz, a nie produkowała się pisząc dziesiątki bajtów zbędnego tekstu lecząc swe kompleksy i pokazując kto tu rządzi.
    Pozdrawiam.

Moderowany przez _PREDATOR_12:49 16.05.2008:

Ostrzeżenie za obrażanie innych użytkowników forum.
    Proszę w swoich wypowiedziach używać polskich znaków diakrytycznych - ą, ę, ś, ł itd.
    http://pl.wikipedia.org/wiki/Znaki_diakrytyczne
    Temat nie regulaminowy i 'wałkowany' na forum.
    Temat zamykam.

• REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 5146229
    Lysoleq
    Poziom 17  
    Ocena: 12
    timtom, ciężko udzielić Ci jakiejś porady, bo nie ma czego doradzać. Układ jest tak oczywisty że wiem co Ci powiedzieć. Użyj tranzystora PNP, NPN o prądzie 200mA (myślę że więcej wentylator nie pobiera) i musi działać, to chyba jedyna rada.

Swoją drogą jeżeli tylko takiemu załączeniu wentylatora ma służyć ten układ to nie wiem czy mikrokontroler nie jest zbędnym dodatkiem. Spróbuj zrobić taki uklad bez niego - większa wartość edukacyjna i taka sama zasada działania :)
  • #5 5146251
    kult
    Poziom 16  
    Ocena: 5
    timtom -> nie obrażaj ludzi jeśli nie masz pojęcia o głupocie swojego postępowania. Zadałeś pytanie na które po prostu nie da się inaczej odpowiedzieć niż to uczynił kolega Freddie Chopin. Wiesz co to stabilizator, widziałeś mikrokontroler, no to ciężko ci poczytać o tranzystorach? Przecież tego w internecie jest do po sru.
    Ps. zacznij od podstaw: http://www.dziecineo.prv.pl/
REKLAMA