logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Dysk 2,5 – czy można podłączyć zasilanie z zasilacza zamiast drugiego USB?

cyta 17 Paź 2007 19:03 1356 6
REKLAMA
  • #1 4388072
    cyta
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    Mam taki problem kupiłen dysk 2,5 cala ale trzeba go do kompa łączyc 2 przewodami.A jak bym do drugiego przewodu dołaczył zasilanie z zasilacza czyto by załatwiło sprawe.Zależy mi na połaczeni 1 przewodem.
  • REKLAMA
  • #2 4388150
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 4388463
    cyta
    Poziom 14  
    Ocena: 29
    Możę źle zadałem pytanie, jest to dysk zewnętrzny USB . W jednym przewodzie idzie zasilanie i komunikacja z komputerem a drugi to dodatkowe zasilanie. I do tego drugiego chciałem podłączyć zasilanie, bo w moim odtwarzaczu Divx jest tylko jedno złącze USB. A na jednym dysk nie działa.
  • REKLAMA
  • #4 4388547
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #6 4388618
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  

Podsumowanie tematu

✨ Dysk zewnętrzny 2,5 cala wymaga podłączenia dwoma przewodami USB – jednym do transmisji danych i zasilania, a drugim do dodatkowego zasilania, ponieważ pojedyncze złącze USB w urządzeniu (np. odtwarzaczu DivX) nie dostarcza wystarczającej mocy. Możliwe jest podłączenie drugiego przewodu zasilającego bezpośrednio do zasilacza, pamiętając, że standardowe USB dostarcza napięcie 5V. Zaleca się użycie ładowarki sieciowej z portem USB jako źródła zasilania. USB posiada cztery przewody: plus (5V), minus (masa) oraz dwa przewody sygnałowe. W przypadku chęci ograniczenia liczby kabli do jednego, można rozważyć zakup przejściówki IDE>USB, jednak w przypadku dysków zasilanych przez USB problem zasilania może pozostać, gdyż dysk wymaga dwóch przewodów do prawidłowego działania.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA