Witam. Chcę zreinstalować Windowsa ale jak wchodzedo BIOSU Wyżej wymienionej lyty to niewiem jak włączyć uruchamianie systemy z plytki cd.(nie mam instrukcji do plyty)
Tak robie ale nic sie nie dziejhe.Dopiero jak ustawie wszystkie 4 punkty na cd/dvd to gdy sie wlancza kom to pod tabelka pisze cos o ready to cdrom czy cos takiego.naciskam klawisz i to sie powtarza bez konaca.PROSZE POMÓŻCIE MI!!!!!!!!!
Skoro tak, to może wina nie leży po stronie biosu.
Płytka może nie być bootowalna, lub masz napę DVD z którego bios nie potrafi zastartować.
Wypróbuj inną płytę, a jak to nie pomoże to pożycz zwykły CR-Rom od kumpla.
Napisz dokładnie co ci wypisuje komputer.
To tylko dwie linijki tekstu, można jakoś zapamiętać lub zapisać na kartce.
✨ Użytkownik chce ustawić bootowanie z płyty CD w BIOSie płyty głównej Asrock X533, aby zainstalować system Windows. Problem polega na tym, że mimo ustawienia w BIOSie w sekcji Advanced CMOS Setup > Boot Device Priority napędu CD/DVD jako pierwszego urządzenia startowego, komputer nie uruchamia się z płyty. Po ustawieniu wszystkich czterech pozycji bootowania na CD/DVD pojawia się komunikat o gotowości do bootowania z napędu, jednak proces się powtarza bez końca. Sugerowano sprawdzenie, czy płyta jest bootowalna oraz czy napęd CD jest sprawny. Zalecano także wypróbowanie innej płyty lub innego nośnika CD-ROM. Dodatkowo podano, że podczas POST można użyć klawiszy F10 lub F11, aby wywołać Boot Menu i ręcznie wybrać napęd do uruchomienia systemu. Wygenerowane przez model językowy.