logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak ustawić bootowanie z CD w BIOS na płycie głównej AB-LX6?

dR.LasCa 26 Lis 2007 16:40 1645 10
REKLAMA
  • #1 4522987
    dR.LasCa
    Poziom 11  
    jak zrobić format tego kompa??
    nie mogę ustawić w bios by czytał najpierw z płyty...
  • REKLAMA
  • #2 4523095
    lolo56
    Poziom 22  
    Ocena: 23
    W BIOS musi być opcja butowania. Poszukaj dobrze.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #3 4523241
    dR.LasCa
    Poziom 11  
    no właśnie nie ma... tam jest bios awarta i wszystko jakoś dziwnie... niby zrobię cd- rom, zapiszę ustawienia i nie chce startować z płytki.. może jest jakiś skrót? częst było to F8 ale tutaj się nie prawdza
  • REKLAMA
  • #4 4523295
    Kolobos
    Spec od komputerów
    Ocena: 10438
    Plyte masz bootowalna?
    Zrob dyskietke z SmartBootManager i przy jego pomocy uruchom komputer z plyty.
    Zreszta wiekszosc systemow da sie zainstalowac bez bootowania z cd, wystarczy dyskietka systemowa.
  • #5 4523995
    dR.LasCa
    Poziom 11  
    na innym kompie mi startuje bez problemu. dodam że jest na nim xp i chcę też takiego wgrać. a stacje dyskietek do już 2 lata temu wyrzuciłem;]
  • #6 4524831
    Robert B
    Poziom 43  
    Ocena: 1412
    Często jest to objaw brudnego albo zużytego lasera. Podłącz CDROM do innego komputera i spróbuj wystartować. Jak się nie uda - to masz winowajcę.
  • #7 4526214
    dR.LasCa
    Poziom 11  
    właśnie cdrom jest ok, bo kiedy włączę kompa na systemie który jest już wgrany, ale się sypie to czyta bardzo ładnie.... myślę że po prostu się wcale to bootowanie z cd nie włącza, tak to wygląda. Nie mam pojęcia co jest nie tak..może ma ktoś manuala od tej płyty? ja nie mogę znaleźć, a pewnie tam jest opisane jak bootować z cd
  • #8 4526425
    lolo56
    Poziom 22  
    W starszych płytach sekwencję butowania zmieniało się klawiszami PgDn i PgUp, poszukaj dobrze na pewno jest - szukaj First Boot Device (lub podobne) w Advanced BIOS Features.
    Pozdrawiam
  • #9 4544553
    dR.LasCa
    Poziom 11  
    no tak, zaznaczam, zapisuję i nic...
  • REKLAMA
  • #10 4545421
    lolo56
    Poziom 22  
    Jeżeli zapiasłeś ustawienia w biosie to jest już OK!
    Utwórz za pomocą Nero dysk startowy win98 na płytce CD. Po włożeniu takiej płytki, komp z niej musi wystartować.
    Pozdrawiam
  • #11 4546304
    dR.LasCa
    Poziom 11  
    ale on ma XP wgranego, tyle że chcę mu wgrać lżejszą jego wersję, o mniejszych wymaganiach

Podsumowanie tematu

✨ Użytkownik ma problem z ustawieniem bootowania z płyty CD w BIOS-ie płyty głównej AB-LX6 z BIOS-em Awarta. Próby zmiany kolejności bootowania i zapisania ustawień nie skutkują uruchomieniem systemu z płyty. Dyskietka startowa nie jest dostępna, a CD-ROM działa poprawnie podczas pracy systemu. Wskazano, że w starszych płytach głównych sekwencję bootowania zmienia się klawiszami PgUp i PgDn w sekcji Advanced BIOS Features, szukając opcji First Boot Device. Zaproponowano także użycie SmartBootManager z dyskietki do wymuszenia startu z CD lub utworzenie płyty startowej Win98 za pomocą Nero. Problem może wynikać z braku prawidłowej konfiguracji BIOS lub ograniczeń BIOS-u Awarta na tej płycie. Użytkownik chce zainstalować lżejszą wersję Windows XP, ale nie może wymusić bootowania z płyty CD.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA