no właśnie nie ma... tam jest bios awarta i wszystko jakoś dziwnie... niby zrobię cd- rom, zapiszę ustawienia i nie chce startować z płytki.. może jest jakiś skrót? częst było to F8 ale tutaj się nie prawdza
Plyte masz bootowalna?
Zrob dyskietke z SmartBootManager i przy jego pomocy uruchom komputer z plyty.
Zreszta wiekszosc systemow da sie zainstalowac bez bootowania z cd, wystarczy dyskietka systemowa.
właśnie cdrom jest ok, bo kiedy włączę kompa na systemie który jest już wgrany, ale się sypie to czyta bardzo ładnie.... myślę że po prostu się wcale to bootowanie z cd nie włącza, tak to wygląda. Nie mam pojęcia co jest nie tak..może ma ktoś manuala od tej płyty? ja nie mogę znaleźć, a pewnie tam jest opisane jak bootować z cd
W starszych płytach sekwencję butowania zmieniało się klawiszami PgDn i PgUp, poszukaj dobrze na pewno jest - szukaj First Boot Device (lub podobne) w Advanced BIOS Features.
Pozdrawiam
Jeżeli zapiasłeś ustawienia w biosie to jest już OK!
Utwórz za pomocą Nero dysk startowy win98 na płytce CD. Po włożeniu takiej płytki, komp z niej musi wystartować.
Pozdrawiam
✨ Użytkownik ma problem z ustawieniem bootowania z płyty CD w BIOS-ie płyty głównej AB-LX6 z BIOS-em Awarta. Próby zmiany kolejności bootowania i zapisania ustawień nie skutkują uruchomieniem systemu z płyty. Dyskietka startowa nie jest dostępna, a CD-ROM działa poprawnie podczas pracy systemu. Wskazano, że w starszych płytach głównych sekwencję bootowania zmienia się klawiszami PgUp i PgDn w sekcji Advanced BIOS Features, szukając opcji First Boot Device. Zaproponowano także użycie SmartBootManager z dyskietki do wymuszenia startu z CD lub utworzenie płyty startowej Win98 za pomocą Nero. Problem może wynikać z braku prawidłowej konfiguracji BIOS lub ograniczeń BIOS-u Awarta na tej płycie. Użytkownik chce zainstalować lżejszą wersję Windows XP, ale nie może wymusić bootowania z płyty CD. Wygenerowane przez model językowy.