logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak zdalnie skonfigurować router/modem ADSL przez internet?

lyo 17 Paź 2007 21:32 22356 12
REKLAMA
  • #1 4388735
    lyo
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam
    Gogluje już drugi dzień i nie mogę na nic natrafić w związku z łączeniem się z routerem/modemem/adsl przez internet, dlatego pytam ty, czy jest możliwość połączyć się z modemem/routerem w całkiem innym pomieszczeniu (w innej miejscowości) aby móc go konfigurować przez internet ??
  • REKLAMA
  • #2 4388894
    mbo
    VIP Zasłużony dla elektroda
    Ocena: 845
    Oczywiście, że jest - zwykle domyślnie wyłączona.
    Opcja nazywa się zazwyczaj "Remote menagement", trzeba ją włączyć aby był dostęp do strony konfiguracyjnej z Internetu.
  • REKLAMA
  • #3 4389074
    lyo
    Poziom 11  
    wiem że wyłączona ale ja mam coś takiego:
    zakładka ACCESS CONTROLL

Service Name 	WAN 	LAN group 1	LAN group 2
    Telnet
    Web
    FTP
    TFTP
    Secure Shell (SSH)
    SNMP

IP Access List:  			 Delete
    New IP:  			 Add

moge włączyć różne opcje dostępu ale nie mam pojęcia jak się zdalnie połączyć i nawet nie mam gdzie poczytać ? chciał bym abyście mnie z lekka naprowadzili jak będzie najprościej się połączyć i najbezpieczniej.
  • #4 4389100
    Jatin
    Poziom 15  
    Kolego musisz wiedziec na jakim porcie twoj router "slucha" jak juz to ustalisz wpisujesz w przegladarce (gdzie kolwiek jestes) http://adres twojej domyslnej bramy:port

i w tym miejscu wyskakuje monit o podanie loginu i hasla

Prosciej by bylo jak bys podal model routera :)

Pozdrawiam :)
  • REKLAMA
  • #5 4389115
    kjkj
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Jaki to model ?
  • REKLAMA
  • #6 4389128
    lyo
    Poziom 11  
    ASMAX AR804 GU to jest mój router ale zakładam sieć z dostępem do neta u kolesia na wsi i chciał bym właśnie u niego mieć możliwość zarządzania routerem, a u niego będzie edimax ar7084gA
  • #7 4389140
    Jatin
    Poziom 15  
    Zerkne jutro do opisu i napisze Ci gdzie to ustawic :)

Pozdrawiam :)
  • #8 4389280
    kjkj
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Po pierwsze primo ustaw sobie DDNS Adwanced->Dynamic DNS , pozwoli Ci na identyfikowanie routera ponieważ jest to ADSL zmienia swój numer IP przy każdym połączeniu , jeśli wiesz jaki ma numer IP , w tym modeli chyba można od razu wejść poprzez http ,

jest również w menu Basic->Remote Access
  • #9 4398196
    lyo
    Poziom 11  
    caneps napisał:
    edimax ar7084gA

Chodzi mi konkretnie o dostanie się do tego powyższego routera z internetu, tak jak mnie naprowadziliście że wystarczy znac adres IP routera w WAN ale jak sprawdzić na jakim porcie nasłuchuje ????
  • #10 4398368
    Platon
    Poziom 42  
    Ocena: 169
    Jak poszukasz w routerze opcje włączenia dostepu administratora ze strony WAN, to będziesz mial tam odpowiednie dane do polączenia, zapewne www.
  • #11 4438993
    norbi45
    Poziom 33  
    Ocena: 59
    Może opisał, by to ktoś kto się na tym zna?
    Ja chciałem to zrobić z Dlink G624T i 524 , i nie udało mi się.
    "zapewne www" , "trzeba ją włączyć", "musisz wiedziec na jakim porcie twoj router slucha" . Super rady, ale może ktoś napisze jak to zrobić.
  • #12 4440747
    maxservice
    Poziom 13  
    Ocena: 2
    Witam.

Kolego podaj konkretny model routera którym będziesz chciał zarządzać oraz od jakiego dostawcy będzie internet to napiszę ci później instrukcję krok po kroku.

Pozdrawiam
  • #13 4441193
    K_o_N_z_I
    Poziom 17  
    Ocena: 55
    zaznaczasz tę opcję remote managment - tam wpisujesz port z jakiego będziesz komunikował się z zewnątrz. Możliwe to będzie wtedy gdy masz zewnętrze IP.
    Także dobijać będziesz się w ten sposób: http://twoj_IP:wpisany_nr_portu

Pozdro

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości zdalnej konfiguracji routera/modemu ADSL przez internet, w szczególności z innej lokalizacji. Aby uzyskać dostęp do panelu administracyjnego zdalnie, należy włączyć opcję "Remote Management" lub podobną, która jest domyślnie wyłączona. Konieczne jest także poznanie portu, na którym router nasłuchuje połączeń z WAN, co umożliwia połączenie przez przeglądarkę pod adresem http://adres_IP_routera:port. W przypadku zmiennego adresu IP (typowe dla ADSL) zaleca się skonfigurowanie usługi Dynamic DNS (DDNS), co pozwala na łatwiejszą identyfikację routera w sieci. W panelu routera można także ustawić listę dozwolonych adresów IP, które mogą się łączyć zdalnie, co zwiększa bezpieczeństwo. Przykładowe modele omawiane w dyskusji to ASMAX AR804GU i Edimax AR7084gA. Wskazano, że szczegóły konfiguracji mogą się różnić w zależności od modelu, dlatego warto znać dokładny model routera, aby uzyskać precyzyjne instrukcje.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA