logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

MANTA DVD 007 Emperor 2 - nie włącza się do pracy

kloncd 17 Paź 2007 23:23 6656 10
REKLAMA
  • #1 4389217
    kloncd
    Poziom 11  
    Ocena: 5
    Mam 3 odtwarzacze z tej serii i po jakims 1,5 roku w kazdym z nich wystepuje ten sam problem. Gdy dvd jest wlaczone w stan czuwania i chce go wlaczyc nie chce "zaskoczyc". Po dluzszym czasie zaskakuje (wszystkie tak mialy) ale teraz tylko 1 zaskakuje.
    Klapka tez nie za bardzo chce wyjezdzac tak jakby nie miala MOCY;)
    Czy ktos mial taki problem i gdzie lezy przyczyna?
    Prosze o pomoc
  • REKLAMA
  • #2 4389353
    elek77
    Poziom 24  
    Ocena: 40
    1. Wymień elektrolity w zasilaczu po wtórnej stronie.
    2. Wymień pasek odpowiadający za wysuwanie tacki.
    3. Sprawdź silniki, szczególnie napędzający płytę (spindle) oraz wysuwający tackę.
  • #3 4389399
    Godmaker
    Poziom 19  
    Ocena: 19
    Ad.2 Czasem wystarczy tylko oczyscic ze smarowidla, ktorym zwykle jest upaćkany i najzwyczajniej sie ślizga.
  • REKLAMA
  • #4 4390999
    elek77
    Poziom 24  
    Jeśli wiesz jaki wpływ na konsystencję gumy ma kontakt smaru z gumowym paskiem (żeby to chociaż była guma :)), to zgodzisz się ze mną, że na dłuższą metę tylko wymiana. Oczywiście trzeba dokładnie wyczyścić plastikowe koła na których jest ten pasek. A i cena paska (1-2zł) zachęca do trwałego pozbycia się problemu.
  • #5 4391110
    SONIK1
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    Wymień C14, D11, D12, jeśli nie pomoże to wymień silnik płyty.
  • REKLAMA
  • #6 4391952
    kloncd
    Poziom 11  
    Najbardziej zalezy mi na tym zeby on sie wlaczal.
    Czy to wina na pewno tych elektrolitow ? ( a jak tak to moze wiecie jakie zmienic, ktore ?)
  • #7 4392292
    SONIK1
    Poziom 24  
    Ocena: 25
    Nigdy nie ma 100% pewności ale w większości są te elementy co ci pisałem
  • REKLAMA
  • #8 4395343
    kloncd
    Poziom 11  
    Ty pisales odnosnie klapki a ja pytam odnosnie wlaczania dvd.
  • #9 4397808
    elek77
    Poziom 24  
    Jeśli informacje które tu otrzymałeś ci nie wystarczają, to znaczy że powinieneś ten temat założyć w dziale dla początkujących. Jeśli problemem jest dla ciebie wymiana elektrolitów za ok. 5zł i paska napędowego (czyli razem poniżej 10zł), to nie wiem jak ci pomóc. Usterka cię chyba po prostu zaskoczyła "złożonością" problemu :).
    Ale dość sarkazmu, popatrz może tu
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic635221.html
    i tu
    https://www.elektroda.pl/rtvforum/topic574790.html
    może ci to pomoże. Sądzę że na temat tego dvd jest sporo wątków, tylko szukać się pewnie nie chce.
  • #10 4498243
    drivers
    Poziom 2  
    Panowie, ja miałem podobny przypadek, poza tym wałkował się na forum, czyli skaczące napięcia. Zaczęło się od tego, że wysadziło kondensator 33/400 na pierwotnym, więc wymieniłem. Przy okazji wymieniłem wszystkie elektrolity. Po tygodniu to samo - martwe. Męczyłem je dość długo, wymieniłem wszystko co było sugerowane na było na forum i to co nie było ;-). okazało się to banalne - kondensator c14 2200 , który był wymieniany poprzednio (jak wszystkie wymieniałem) został trafiony (wszystkie elektrolity były nowe). Po wymianie wszystko śmiga, tylko problem w tym, że nie które kondensatory się troszkę grzeją, co może być przyczyną????
  • #11 4502940
    elek77
    Poziom 24  
    Grzeją się, bo zazwyczaj są kiepskiej jakości. Używaj markowych (najlepiej na 105°C), albo Low SR (typ używany w płytach głównych komputerów).

Podsumowanie tematu

✨ W odtwarzaczach DVD MANTA DVD 007 Emperor 2 po około 1,5 roku użytkowania pojawia się problem z uruchamianiem urządzenia z trybu czuwania – odtwarzacz długo nie reaguje, a klapka wysuwająca tackę działa słabo, jakby brakowało mocy. Zalecane jest wymienienie elektrolitów na wtórnej stronie zasilacza, szczególnie kondensatorów C14, D11, D12, które często są przyczyną problemów z uruchomieniem. Warto również sprawdzić i ewentualnie wymienić pasek napędowy tacki, który może być zużyty lub zabrudzony smarem, co powoduje ślizganie się i problemy z wysuwaniem klapki. Silniki napędzające płytę (spindle) i wysuwanie tacki również powinny być kontrolowane. Wymiana kondensatorów elektrolitycznych powinna być wykonana na markowe, o wyższej jakości i wytrzymałości temperaturowej (np. 105°C lub Low ESR), gdyż tanie kondensatory mogą się przegrzewać i szybko ulegać uszkodzeniu. Wymiana tych elementów jest stosunkowo tania (około 10 zł za kondensatory i pasek), a często rozwiązuje problem. W przypadku dalszych trudności warto poszukać dodatkowych informacji na forach technicznych specjalizujących się w naprawach RTV.
Podsumowanie wygenerowane przez AI na podstawie treści dyskusji.
REKLAMA