logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

ricoh 1035 kreski. Wydruki są czarne, ale kopie są blade.

abcpawel 18 Paź 2007 02:29 1815 8
REKLAMA
  • #1 4389407
    abcpawel
    Poziom 20  
    Ocena: 75
    Witam. Mam problem z tą maszyną polegający na tym że po zrobieniu kilku tys kopii na kartce od góry i od dołu pojawia się mnóstwo cieniutkich, krótkich kresek. Po wyczyszczeniu modułu bębna (dokładnie wałka ładującego) jest na chwile w porządku. Co to może być? materiały są ok, bęben katun, toner oryginalny. Druga przypadłość - wydruki są ok (czarne) a kopie blade :cry:
  • REKLAMA
  • #2 4400706
    Max_3city
    Poziom 15  
    Ocena: 6
    mysle ze powinienes zaczac od podania przebiegu bebna....ale katun :) z tego co pamietam jest osobna regulacja nasycenia dla drukarki i kopiowania,musisz w kodach pozmieniac,ta maszyna ma tyle regulacji ze ciezko jest nie wyciagnac obrazu skoro mowisz ze ze wydruki ok to podciagnij kopie ,a co do kresek ile elektroda zrobila,ja mylem przy przegladach co ok 20k,jesli juz nie pomagalo to beben do wymiany
  • REKLAMA
  • #3 4401199
    bubu_24
    Poziom 11  
    Ocena: 4
    Cześć. Zakładam, że kolega wyeliminował skaner.
    Fajnie byłoby gdybyś dołączył jakiś obraz z tym uszkodzeniem bo jest ciekawe. Po pierwsze-ile kopii ma maszyna ogólnie,ile ma bęben i reszta.

Po pojawieniu się usterki otwórz maszynę i popatrz na bęben czy te kreski nie są wynikiem agonii jego lub listwy.Bęben katuna ma to do siebie że jego struktura bardzo słabo okazuje zużycie dla gołego oka w porównaniu do oryginała. A co do elektrody to mogę powiedzieć, że mam maszyny z przebiegiem ponad 500 koła i rolka pracuje bez zarzutu a bęben potrafi dojść nawet do 180 k(2 takie przypadki-reszta...no cóż trzeba z czegoś żyć :D)
    Napisz trochę więcej to pomyślimy
    Pozdrawiam.
  • #4 4406437
    abcpawel
    Poziom 20  
    Ocena: 75
    Maszyna ma 370 k.Bęben - katun ok 70k. Jak poprawić tą jakość kopii? Którym kodem? Z reguły nie mam problemów z bębnami katuna w tych maszynach i jak jestem przeciwnikiem zamienników to jeżeli chodzi o te bębny to są ok
  • REKLAMA
  • #5 4408587
    Calculus
    Poziom 25  
    Ocena: 11
    Jeżeli krótkie kreski są w poprzek kopii, to raczej trzeba wymienić wałek ładujący, jeżeli kopie są blade, to jest brudna optyka, obiektyw albo pasek kalibracyjny na szybie.
  • REKLAMA
  • #6 4434861
    zygimarley
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    Ta usterka występuje też w przypadku uszkodzonej diody lasera. Objawia sie kreskami na kopii w bardzo losowy sposób, nie ma żadnej informacji o kodzie błędu. Raczej częściej spotykane to zabrudzona rolka ładująca. Wskazane wymieniać uszczelki "filcowe" przy listwie bębna, brudzenie rolki występuje dużo rzadziej
  • #7 4434991
    pcunit
    Poziom 24  
    Ocena: 112
    to może być dioda lasera, sprawdź konektory , zimne luty na module lasera ..
  • #9 4438190
    le5ny
    Poziom 12  
    Ocena: 1
    kolega ma racje wyczyść dobrze optyke

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
W maszynie Ricoh 1035 pojawia się problem z cienkimi, krótkimi kreskami na kopiach, które występują na górze i dole kartki po wykonaniu kilku tysięcy kopii. Po wyczyszczeniu wałka ładującego bębna problem ustępuje na krótko. Wydruki natomiast są prawidłowo czarne, ale kopie wychodzą blade. Maszyna ma przebieg około 370 tys. kopii, a bęben Katun około 70 tys. Kreski mogą wskazywać na zużycie lub uszkodzenie wałka ładującego, natomiast bladość kopii najczęściej wynika z zabrudzonej optyki skanera, obiektywu lub paska kalibracyjnego na szybie. Możliwe jest także uszkodzenie diody lasera lub zimne luty na module lasera, co powoduje losowe pojawianie się kresek bez kodów błędów. Zaleca się dokładne czyszczenie optyki, sprawdzenie i ewentualną wymianę wałka ładującego oraz uszczelek filcowych przy listwie bębna. Regulacja nasycenia obrazu w kodach serwisowych może poprawić jakość kopii, gdyż maszyna posiada osobne ustawienia dla drukowania i kopiowania.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA