logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Czy można zaktualizować BIOS Radeon X1950GT do wersji PRO?

RAFi X 18 Paź 2007 12:23 1670 3
REKLAMA
  • #1 4389525
    RAFi X
    Poziom 29  
    Ocena: 45
    Witam,
    Ostatnioi zakupiłem Radeon x1950gt 256/256.
    Dawniej bawiłem się w mody serii 9550 i 9800....przyszło mi do głowy czy nie dało by się wgrać do mojej karty bios wersji pro??
    Wie ktoś jaki czas dostępu mają kości pamięci montowane na x1950gt ??
    I czy da sie wogule tak zrobić ?

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4396335
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Cóż, w tym przypadku ma większego sensu bawić się w podmiany BIOSów. Dlaczego? Pomijając już to, że różni producenci kart stosują różne pamięci, to X1950GT i X1950Pro od strony logicznej różnią się tylko taktowaniem rdzenia i pamięci - czyli nie ma nic do odblokowania. Nawet jeśli któryś z BIOSów od Pro ma ostrzej ustawione timingi, to dobije się to negatywnie na maksymalnym możliwym taktowaniu pamięci (czyli zysku właściwie nie będzie).

Znacznie prościej będzie po prostu wybadać do jakiego poziomu podkręci się stabilnie GT i zapisać podkręcony profil w ATI Tray Tools / ATI Tool / Riva Tuner. Polecam ten pierwszy i instalację sterowników Catalyst bez kobylastego CCC. Swojego czasu jedynie ATI Tray Tools udało mi się podnieść taktowanie pamięci w GeCube Radeon X1950Pro.
  • REKLAMA
  • #3 4404519
    RAFi X
    Poziom 29  
    Ocena: 45
    Pamięci podkręcam bez żadnych problemów.......na sterownikach Omega 3.8.413. Atitool oczywiście.
    Rzecz w tym, że chcę by karta pracowała ma wyższych zegarach bez grzebania w softach, tylko zeby zawsze hulało jak nalezy.
    Pamięci bez problemów chodzą na 1430 MHz...więcej jeszcze nie próbowałem. GPU 624 .... więcej też nie dawałem ;)
  • #4 4437011
    wiezlak
    Poziom 35  
    Ocena: 37
    Jeśli koniecznie chcesz, by podkręcone ustawienia były narzucone przez BIOS, to lepiej zrzucić obraz BIOSu na dysk (np. z pomocą ATITool, ATI Tray Tools) i wyedytować pod kątem taktowania pamięci i rdzenia (np. programem RaBiT), niż ładować BIOSy od innych modeli kart.

Wspomnę tylko, że nie jestem zwolennikiem takiego rozwiązania. Dlaczego? Zawsze istnieje ryzyko "niewstania" karty po flashowaniu zmodyfikowanego BIOSu (zazwyczaj sytuację uratuje karta PCI, czy nawet sama dyskietka startowa z flasherem i obrazem starego BIOSu) albo okazać się może, że karta na podniesionych taktowaniach przestaje być stabilna po pewnym czasie.

Obecnie nie ma większych kłopotów z software do OC kart (wiele lat temu prościej mi było wyedytować BIOS w GF2MX, niż użerać się ze szwankującym oprogramowaniem). Zapisujesz profil z żądanymi taktowaniami i zaznaczasz, by takie zegary były ustawiane przy starcie systemu. Polecam wspomnianego wyżej ATI Tray Tools - zdaje się, że możesz weń ustawić nawet osobne taktowania dla trybu 2D i 3D.
REKLAMA