logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wymiana programatora i podłączenie grzałki w POLAR SP 663 S BIO

tygryssssss 25 Lis 2003 07:31 2946 6
REKLAMA
  • #1 413141
    tygryssssss
    Poziom 11  
    Mam problem naprawiam babci starego POLARA, a właściwie wymieniam programator (stary się spalił i większość przewodów również nadawała się do regeneracji), ściągnołem z donalds schemat ale ku mojemu zdziwieniu okazało się że gżałka ma aż 5 mostków natomiast na tym schemacie są tylko po 3 może już ktoś coś z tym schematem działał czy on jest OKI i gdzie powinienem "wetknąć" te pozostałe przewody ??
  • REKLAMA
  • #2 413161
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • #3 413247
    tygryssssss
    Poziom 11  
    Zgadzam się Rycho T suma sumarum jest 5 połączeń z gżałki ale chodzi o to że w w/w pralce z jednej stron i z drugiej strony w okablowaniu jest po 5 mostków co zrobić z pozostającymi mostkami (uciąć :wink: ) :?:
    Czy styk "nr 8" obok styku 9 spełnia taką samą funkcję jak styk "nr 8" obok styku D :?:
    W fabrycznym okablowaniu nie stwierdziłem mostków między Z-N oraz
    5-D co z tym fantem zrobić :?:
    Logicznie myśląc silnik od programatora zależnie od połączenia fazy i zera może działać w dwie różne strony a programator obraca się tylko w jedną czy ma to jakieś znaczenie a jeśli tak to jak to zlokalizować ?
  • REKLAMA
  • #4 413424
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #5 413429
    tygryssssss
    Poziom 11  
    Nie nie wymieniałem wiązki. TAK też myślałem o tych mostkach dlatego je dołożyłem. Uspokoiłeś mnie na temat silniczka ale co z tymi mostkami wystającymi z gżałki :?:
  • REKLAMA
  • #6 413445
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 414494
    tygryssssss
    Poziom 11  
    Wielkie podziękowania - Richo T -"PRALKA BABCI" działa ;)))

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji poruszono problem wymiany programatora i podłączenia grzałki w pralce POLAR SP 663 S BIO. Użytkownik zauważył, że grzałka posiada 5 mostków, podczas gdy schemat dostępny w serwisie Donald's pokazuje tylko 3. Potwierdzono, że schemat jest poprawny i faktycznie grzałka ma 5 mostków rozmieszczonych na stykach nr 8, między 8 i 13, styk 7 obok 21, między stykami 7 (obok C) oraz między 7 (obok C) a 14. Wskazano, że mostki między stykami Z-N oraz 5-D są konieczne i należy je uwzględnić w okablowaniu. Silnik programatora obraca się zawsze w prawo niezależnie od podłączenia fazy i zera. Zalecano sprawdzenie połączeń na styku 13, gdzie mogą być połączone przewody z wyłącznika BIO, termostatu NT oraz mostek do styku 8. Po zastosowaniu tych wskazówek pralka została uruchomiona i działa poprawnie.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA