logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Polar PS663P BIo – pralka nie grzeje wody, programator zatrzymuje się na cyklu

lukyyy 04 Maj 2006 08:12 3553 14
REKLAMA
  • #1 2589898
    lukyyy
    Poziom 2  
    Mam problem z w/w pralką.Chodzi o fakt iż nie podgrzewa wody.Sądziłem że uszkodzona jest grzałka i ją wymieniłem na nową,a tu bez zmian.Programator stoi w miejscu choć by pranie ustawione było od 1 lub któregoś innego programu.Po przekręceniu np do miejsca gdzie następuje płukanie wszystko ok.Programator zaczyna działać i pralka pracuje.Coś jest chyba odpowiedzialne za włączenie grzałki nie tylko sam programator? Co robić? Proszę o pomoc.
    Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 2589954
    mietex
    Poziom 25  
    Ocena: 23
    Witam !
    Zacznij jednak od programatora, a konkretnie sprawdź silniczek. Programator załącza wszystkie funkcje łącznie z grzaniem wody.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 2589981
    Topolski Mirosław
    Moderator Elektrotechnika
    Ocena: 1606
    Sprawdż czy przekażnik RU-60 lub R-10(w zależności jaki masz zastosowany)podaje napięcie na grzałkę i czy w momencie gdy grzałka powinna grzać przychodzi napięcie na cewkę przekażnika.
    :arrow: Jeśli nie masz doświadczenia w pomiarach pod napięciem-zawołaj serwisanta,Twoje życie i zdrowie jest wiecej warte niż pralka
    :arrow: mietex
    Przecież silnik programatora pracuje-na płukaniu pralka pracuje normalnie.
  • Pomocny post
    #4 2589984
    staszekf
    Poziom 33  
    Ocena: 498
    Przy tej pralce programator steruje przekażnikiem a przekaznik włancza grzałke,sprawdż przekażnik znajduje się on przy wejsciu przewodu sieciowego do pralki po podniesieniu pokrywy jest widoczny w tylnej części pralki.
  • #5 2590098
    radek68
    Poziom 20  
    Ocena: 20
    staszekf napisał:
    Przy tej pralce programator steruje przekażnikiem a przekaznik włącza grzałke,sprawdż przekażnik znajduje się on przy wejsciu przewodu sieciowego do pralki po podniesieniu pokrywy jest widoczny w tylnej części pralki.

Niekoniecznie. Ten typ pralki steruje grzałką bezpośrednio przez styki programatora (około 10 A niestety). Dopiero w dużo późniejszych egzemplarzach były montowane przekaźniki.
    Powodem może też być uszkodzony termostat. Ten typ ma 2 termostaty: niskich i wysokich temeratur oraz średniej temperatury. Sprawdź czy nie grzeje w ogóle, czy tylko po ustawieniu konkretnej temperatury.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 2590173
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #7 2590248
    staszekf
    Poziom 33  
    PS663P BIO ----P oznacza że jest z przekaźnikiem., a swoją drogą kol.Bleble ma racje.
  • #8 2590269
    lukyyy
    Poziom 2  
    Chciałem uzupełnić swój opis,Pralka posiada przekaźniki jeden to R-10 na drugim nie ma co prawda oznaczenia R-60 jest cylindryczny.
  • #9 2590319
    staszekf
    Poziom 33  
    To jest filtr przeciwzakłóceniowy tego nie ruszaj. Sprawdż dokładnie przekażnik i przewody dochodzące do niego .
  • Pomocny post
    #10 2592657
    Paw_el

Specjalista AGD
    Ocena: 1547
    lukyyy napisał:
    Chciałem uzupełnić swój opis,Pralka posiada przekaźniki jeden to R-10 na drugim nie ma co prawda oznaczenia R-60 jest cylindryczny.

Witam.
    Prawdopodobnie to ten "R-10" będzie przyczyną niedomagania Twojej pralki zamień go na dostępny przekaźnik RU-60 lub go całkiem pomiń (czyt. wyeliminuj).
    Konto firmowe:
    Naprawa Pralek Automatycznych Zmywarek
    Poznańska 46, Kalisz, 62-800 | Tel.: 62 XXXXXXX (Pokaż)
  • REKLAMA
  • #11 2592813
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #13 2593936
    lukyyy
    Poziom 2  
    Widzę że ciężko jest dostać stary typ przekaźnika R10,dlatego też biorę sie za przeróbkę przekaźnika R15.O wynikach dam wam znać.Pozdrawiam.

Dodano po 4 [godziny] 31 [minuty]:
    Panowie,Pralka działa po wymianie przekaźnika tzn. Programator znów pracuje,obraca się a grzałka grzeje.Jak już wspomniałem wcześniej zamiast R-10 po małej przeróbce zastosowałem przekaźnik R-15.Wszystkim którzy pozytywnie z diagnozowali usterkę serdeczne dzięki.

Mam jeszcze jedno pytanko odnośnie programatora , jak jest prawidłowo?

Ustawić program do prania przekręcając kółkiem a następnie odciągnąć do siebie? czy też jak widziałem jak to inni robią w pierwszej kolejności odciągają kółko a następnie na włączonej pralce ustawiają wybrany przez siebie program do prania.

W/g mnie ta pierwsza opcja powinna być prawidłowa ale to jest tylko moja intuicja.

Co Wy na to ?
  • #14 2595332
    staszekf
    Poziom 33  
    Pierwsza obcja prawidłowa, druga nie do przyjęcia.

Podsumowanie tematu

✨ Pralka Polar PS663P BIO nie podgrzewa wody, a programator zatrzymuje się na cyklu prania. Wymiana grzałki nie rozwiązała problemu. Dyskusja wskazuje, że programator steruje przekaźnikiem, który załącza grzałkę. W modelu PS663P BIO obecny jest przekaźnik R-10, który może być uszkodzony i powodować zatrzymanie programatora oraz brak podgrzewania wody. Zaleca się sprawdzenie silniczka programatora, przekaźnika (R-10 lub RU-60) oraz przewodów do niego dochodzących. Termostaty w tym modelu nie sterują bezpośrednio grzałką, lecz blokują programator do czasu nagrzania wody. Wymiana przekaźnika R-10 na R-15 po niewielkiej przeróbce przywróciła prawidłową pracę programatora i grzałki. Prawidłowa obsługa programatora polega na ustawieniu programu przez przekręcenie pokrętła, a następnie jego odciągnięciu. Dostępna jest również instrukcja obsługi pralki PS663P BIO na stronie producenta.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA