logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak połączyć DVD z wyjściem optycznym do wzmacniacza 5.1 z wejściami chinch?

unitral 18 Paź 2007 19:38 1023 3
REKLAMA
  • #1 4390978
    unitral
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 175
    Witam.
    Poszukuję urządzenia, które potrafi odebrać sygnał laserowy z np.odtwarzacza DVD i zdekodować go do 5 kanałów audio.
    Czyli inaczej: mam DVD z wyjściem optycznym i wzmacniacz 5.1 ale z wejściami typu chinch, potrzebuję to spiąć razem żeby grało, ale do tego celu musi być zastosowane jakieśurządzenie przetwarzające sygnał optyczny na sygnałanalogowy.

Czy coś takiego już jest w sprzedaży? A może ktoś wie jaki układ siedzi w oryginalnym wejściu optycznym dla dekodera 5.1?

Dziękuję i Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • #2 4391036
    miszkoo
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    Nie laserem a diodą LED

zwykły procesor do dźwięku przestrzennego z wejściem optycznym
  • REKLAMA
  • #3 4392317
    unitral
    Użytkownik obserwowany
    Ocena: 175
    zgadza się miszkoo, tylko wiesz ja potrzebuję samego "procesora" , układu scalonego który ten sygnało ptyczny (nawet cyfrowy sygnałelektroniczny - po tym jak zamienięoptyczny na elektryczny) zamieni na sygnałzdatny do podłączenia do weść wzmacniacza.

Pozdrawiam
  • #4 4394006
    miszkoo
    Poziom 28  
    Ocena: 25
    no doskonale Cię rozumiem tylko nie wiem czy takie coś dostaniesz z wenie mniejszej niż cały amplituner
    niektóre amplitunery do kina domowego maja wyjścia na końcówki zewnętrzne w ostateczności można z tego skorzystać. Są to po prostu 6 wyjść: centralny sub 4 efektowe.

tylko z tego co mi wiadomo to optyku leci tylko 3 kanały a możliwe że nawet 2, które są przetwarzane na sygnał cyfrowy następnie przesyłany optycznie gdzie jest odbierany przez odbiornik optyczny przetwarzany na sygnał cyfrowy (napięciowy) następnie dekodowany na 3 osobne sygnały mono następnie procesor dźwięku przestrzennego z 3 kanałów dzieli sie na 6. Czyli nie powiedziane ze jak pójdziesz oglądać przykładowy film na DVD u sąsiada wszystkie efekty będą odegrane tak samo jak u ciebie.
    tak że nie puścisz optykiem 6 niezależnych kanałów

mogę sie w tej kwestji mylić niech mnie ktoś poprawi
REKLAMA