logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Zastosowanie syntezy DDS jako heterodyny – na co zwrócić uwagę?

helios 18 Paź 2007 22:20 1763 7
REKLAMA
  • #1 4391722
    helios
    Poziom 12  
    Ocena: 16
    Czy można użyć syntezy DDS w heterodynie i jeśli tak to o czym powinienem wiedzieć i może jakieś dodatkowe rady.

Interesuje mnie dokładnie DDS (niestety).
  • REKLAMA
  • #2 4394017
    qrdel
    Poziom 28  
    Ocena: 71
    Oczywiście że można.
    Jako literaturę polecam dokumentację Analog Device do ich iukładów. Mają nawet gotowe aplikacje.
    Ważne żeby użyć stabilnego kwarca, i żeby dobrze odfiltrować wyjściowy sygnał.
  • REKLAMA
  • #3 4394100
    Tomasz.W
    Poziom 35  
    Ocena: 161
    helios napisał:
    ....Interesuje mnie dokładnie DDS (niestety).
    A dlaczego niestety :?: To bardzo sympatyczne układy. Wpisz w Google "DDS" i oprócz opisu samego układu znajdziesz dokładne informacje o sposobie tworzenia sygnału wyjściowego aż po gotowe rozwiązania układowe.
  • #4 4394559
    helios
    Poziom 12  
    Tzn samo sterowanie, obliczanie, dobry kwarc to nie jest akurat problem. Zasadę działania też znam. Tylko miałem wątpliwości jak to się będzie sprawować.

Czyli co, normalna aplikacja z filtrem na wyjściu i pojechali (heterodyna gotowa), tak?

A który polecacie na częstotliwość do 35MHz?
  • REKLAMA
  • #5 4394588
    SP5ANJ
    Spoczywaj w Pokoju
    Ocena: 658
    helios napisał:
    Czyli co, normalna aplikacja z filtrem na wyjściu i pojechali (heterodyna gotowa), tak?...

Dokładnie tak.
    Heterodyna jak sie masz.

U mnie pracuje jako dodatkowe VFO w TRCVR i działa wręcz wspaniale.

Pozdrawiam.
  • REKLAMA
  • #7 4394672
    helios
    Poziom 12  
    Chyba ad9851 :)

I mówicie że to takie "proste". No to pocieszające, bo szukałem i tam różne rzeczy widziałem, opisy raczej zniechęcające, no ale może źle szukałem.

No i rozumiem że regulacja częstotliwości standardowa, bez udziwnień, żadnego nie wiem grzebania w fazach itp?

A i jak to jest ze skanowaniem? Nie będzie problemu? Bo rozumiem, że analogowo to mogłem płynnie, tutaj pewnie będę musiał "skakać". Coś tutaj w tym temacie powienienem jeszcze wiedzieć. Czy też pójdzie "gładko" mimo skoków?

A znacie jakiegoś DDSa przewlekanego? :) Nie jestem zwolennikiem całkowitej miniaturyzacji.

No i ostatnie pytanie... gdzie zaopatrujecie się w takie scalaczki? Nie chodzi mi o próbki. Gdzie można dostać tanio a poza allegro?

Dodano po 3 [minuty]:

Przyszło mi jeszcze jedno do głowy.
    Czy filtry te na wyjściu jakoś ładniej wygładzą ten sinus czy będzie posiekany? A może jak będzie posiekany to nic się nie stanie?

Sorki, za taki niski poziom pytań, ale geniuszem nie jestem, a chciałem sobie zrobić heterodynę na bazie DDSa.
  • #8 4394744
    c2h5oh
    Moderator
    Ocena: 753
    Cześć.

helios napisał:
    Tzn samo sterowanie, obliczanie, dobry kwarc to nie jest akurat problem. Zasadę działania też znam. Tylko miałem wątpliwości jak to się będzie sprawować.

Pomimo tego, że deklarujesz, że zasadę działania znasz, to temat DDS-ów jest Ci całkowicie obcy.
    Proponuję odwiedzić stronę kolegi Jarka:
    http://www.sp2swj.sp-qrp.pl/DDS_DL4JAL/INDEX.htm
    Na tej stronie jest wszystko.

Wpisz w wyszukiwarce elektrody zwrot DDS. Zobaczysz, ioe już o DDS-ach było pisane na elektrodzie.

Podsumowanie tematu

LABEL_AI_GENERATED
Synteza DDS może być skutecznie wykorzystana jako heterodyna, pod warunkiem zastosowania stabilnego kwarcu oraz odpowiedniego filtrowania sygnału wyjściowego. Układy DDS, takie jak AD9850 i AD9851, są polecane do pracy w zakresie częstotliwości do około 35 MHz i sprawdzają się jako dodatkowe VFO w transceiverach. Regulacja częstotliwości jest standardowa, bez konieczności skomplikowanego sterowania fazą. W przypadku skanowania częstotliwości, DDS generuje skoki częstotliwości, co różni się od płynnej regulacji analogowej, jednak w praktyce nie stanowi to większego problemu. Filtry na wyjściu wygładzają sygnał sinusoidalny, eliminując zniekształcenia wynikające z cyfrowej syntezy. Dodatkowe informacje i przykładowe aplikacje można znaleźć w dokumentacji Analog Devices oraz na stronach internetowych poświęconych DDS, np. sp2swj.sp-qrp.pl/DDS_DL4JAL. Zakup układów DDS możliwy jest poza platformami aukcyjnymi, w dystrybucji elektronicznej.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA