logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Płyta główna Soltek - komputer nie uruchamia się po podłączeniu komponentów

Saint 18 Paź 2007 23:34 1103 6
REKLAMA
  • #1 4391975
    Saint
    Poziom 11  
    Ocena: 2
    Witam.
    Problem jest następujący: jakis czas temu coś mi lekko strzeliło w kompie, podczas podłączania do zasilacza komputerowego monitora. (Mam monitor lcd podłączony do zasilacza kompowego,zasilacz od monitora padł,zrobiłem prowizorke i jakis czas spokojnie dzialalo). Obecnie sytuacja wyglada tak,ze po odłączeniu wszystkiego poza płytą i RAMem zasilacz i wiatraczek na procku startuje. Jak podłącze karte graficzną, CD-ROM i dysk to zapala się czerwona dioda na płycie,a wiatraczki tak jakby chcialy wystartowac wlaczaja sie tylko na moment i koniec, i tak przez caly czas co jakies 5 sek. Na poczatku myslalem,ze to grafika (mialem na AGP) zmienilem na jakas stara na PCI,ale bez zmian. Czy plyta padla? co i jak mam sprawdzic,juz nie mam pomyslu. Pomozcie. Aha zasilacz komputerowy wymienilem.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4392662
    przemo_wielki
    Poziom 24  
    Ocena: 10
    Najlepiej jakbys mial innego dawce w postaci plyty albo procesora mozliwe ze to one sa winne sprawdzales kondensatory na plycie ?
  • REKLAMA
  • #3 4392913
    Saint
    Poziom 11  
    kondensatory sprawdzilem, sa ok. Moze sprawdze procka na innej plycie.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4397045
    czarodziej_pc
    Poziom 12  
    To raczej nie będzie wina procesora. Objawy opisane wskazuję na uszkodzoną płytę. Podłącz płytę w minimalnej konfiguracji tzn płyta,procesor,pamięć, wentylator na procesorze . Jeżeli będzie działać to uszkodzony jest inny podzespół.
  • #5 4402277
    Saint
    Poziom 11  
    tego tez probowalem,poza tym,ze zapala sie czerwona dioda wszystko odpala sie normalnie. Te problemy z wystartowaniem wentylatora zaczynaja sie w momencie w ktorym do tego zestawu(plyta,procek,RAM,wentylator) doloze grafike.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4402483
    czarodziej_pc
    Poziom 12  
    Najprawdopodobniej masz uszkodzoną kartę graficzną . Sprawdź ją jeżeli możesz na innym sprzęcie. Odłącz wentylator na grafice (jeżeli masz), zrób clear cmos na płycie może to coś da.
  • #7 16189739
    Saint
    Poziom 11  
    Problem rozwiazany.

Podsumowanie tematu

✨ Komputer z płytą główną Soltek nie uruchamia się prawidłowo po podłączeniu karty graficznej, napędu CD-ROM i dysku. Po podłączeniu tylko płyty i pamięci RAM zasilacz oraz wentylator procesora startują, jednak po dodaniu kolejnych komponentów pojawia się czerwona dioda na płycie, a wentylatory uruchamiają się tylko chwilowo i zatrzymują co kilka sekund. Sprawdzono kondensatory na płycie, które są w porządku. Minimalna konfiguracja (płyta, procesor, RAM, wentylator) działa, ale problem pojawia się po dodaniu karty graficznej. Próbowano różnych kart graficznych (AGP i PCI) bez efektu. Zasugerowano sprawdzenie karty graficznej na innym sprzęcie oraz wykonanie resetu CMOS na płycie. Ostatecznie problem został rozwiązany, choć szczegóły rozwiązania nie zostały podane.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA