logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak przesłać sygnał kablówki przez LAN – serwer IPTV i odbiór na wielu klientach

gavron 19 Paź 2007 16:42 2325 8
REKLAMA
  • #1 4393609
    gavron
    Poziom 22  
    Ocena: 52
    witam!

nie wiem dokladnie gdzie tego posta napisac, wiec przepraszam jesli jest nie w tym miescu.

mam pytanko, czy istnieje mozliwosc przeslania telewizji po LANie?
    tzn. chodzi mi o cos takiego:

kablowke (kilka kanalow TV) podlaczamy jakos do serwera ktory przerabia wszystkie kanaly na jakies dane i wysyla po IP. Klient w sieci lokalnej odpala odpowiedni program i laczy sie z serwerem, a co za tym idzie ma WSZYSTKIE kanaly ktore dostarczylismy do serwera...
  • REKLAMA
  • #2 4394376
    okulik
    Poziom 28  
    Ocena: 127
    gavron napisał:

kablowke (kilka kanalow TV) podlaczamy jakos do serwera ktory przerabia wszystkie kanaly na jakies dane i wysyla po IP. Klient w sieci lokalnej odpala odpowiedni program i laczy sie z serwerem, a co za tym idzie ma WSZYSTKIE kanaly ktore dostarczylismy do serwera...

Nie.
  • #3 4394428
    meloch
    Poziom 29  
    Ocena: 61
    gavron napisał:
    witam!

Czy jesteś w posiadaniu takich programów?
  • REKLAMA
  • #4 4395366
    gavron
    Poziom 22  
    Ocena: 52
    meloch napisał:
    gavron napisał:
    witam!

Czy jesteś w posiadaniu takich programów?

tzn jako wlasciciel nie, ale nie o to chodzi aby lamac prawo, tylko o cos takiego ze mam w mieszkaniu kablowke i siec lan i teraz w pokoju corki jest tylko lan a chcialaby miec kablowke, a ja nie bede rozwalal na nowo calego przedpokoju aby jeden kabel polozyc :P

a za kablowke place legalnie jesli o to chodzi
  • #5 4402022
    Krzysiek007
    Poziom 20  
    Ocena: 53
    To może zamiast po LAN'ie może użyć transmitera TV podpiąć pod wejście karty graficznej i już sprawa załatwiona, ALE jest pewien problem, ponieważ transmitowalibyśmy tylko ten kanał, który ma włączony TV pod który jest podpięty transmiter.
    Widziałem też na alledrogo jakieś transformatorki, które transmitowały sygnał antenowy po sieci LAN (przypominam tylko, że w standardowej sieci LAN mamy wykorzystywane 4 żyły z kabla UTP a kolejne 4 są wcale niewykorzystywane niestety nie wiem jak sytuacja sie ma w sieciach 1000Mb/s szęsto jak mam potrzebę to na jednym kablu „puszczam” dwa kompy tak więc metoda przetestowana na sieciach 10/100Mb/s ).
    Pozdrawiam krzysiek007.
  • REKLAMA
  • #6 4403596
    adrena
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    Oczywiście że można TV przesłać po Lan-ie również i Kablówkę...
    Do tego jest Ci potrzebny tuner telewizji kablowej Odbierający Cyfrowe Kanały z Kartą sieciową.
    Oczywiscie to samo mozesz zrobić z Telewizją Satelitarną ..
    Pozdrawiam !
  • REKLAMA
  • #7 4403803
    okulik
    Poziom 28  
    Ocena: 127
    adrena napisał:
    Oczywiście że można TV przesłać po Lan-ie również i Kablówkę...
    Do tego jest Ci potrzebny tuner telewizji kablowej Odbierający Cyfrowe Kanały z Kartą sieciową.

Pokaż mi taki dekoder który miałby tutaj zastosowanie.
  • #8 4404226
    adrena
    Poziom 20  
    Ocena: 9
    @okulik

A czy kol. @gavron napisał że czasami nie chodzi mu np. o niemieckie Premiere ?

Dokładnie mówiąc nie napisał o jaką kablówke mu chodzi.

5 boxów i ma 5 kanałów..
    Tak za pomocą jednego box-a tego nie zrobi..

I jak Steram-a przerobi to juz jego sprawa..

Nie prawdaż ?

Pozdrawiam !
  • #9 4405669
    maxim.1
    Poziom 18  
    Ocena: 34
    Zgadzam się z przedmówcą w 100% tuner (lub mnogość) zintegrowana karta sieciowa i problem załatwiony.
    Pozdrowienia adrena .

Podsumowanie tematu

✨ Dyskusja dotyczy możliwości przesyłania sygnału telewizji kablowej przez sieć LAN do wielu klientów w lokalnej sieci. Autor pyta o rozwiązanie, które pozwoliłoby na podłączenie kablówki do serwera, który konwertowałby kanały na strumień IP dostępny dla klientów w sieci. W odpowiedziach pojawiły się różne podejścia: proste przesłanie sygnału jednego kanału za pomocą transmitera TV podłączonego do karty graficznej, co jednak ogranicza odbiór do jednego kanału na raz; wykorzystanie tunerów telewizji kablowej zintegrowanych z kartą sieciową, które umożliwiają odbiór cyfrowych kanałów i ich dystrybucję po LAN; oraz uwagi o ograniczeniach technicznych standardowych kabli UTP w sieciach 10/100 Mb/s. Podkreślono, że do realizacji takiego systemu potrzebny jest tuner kablowy lub satelitarny z funkcją sieciową, a pojedynczy dekoder nie wystarczy do dystrybucji wielu kanałów jednocześnie. Rozwiązanie jest możliwe, ale wymaga odpowiedniego sprzętu i konfiguracji serwera IPTV.
Podsumowanie AI na podstawie dyskusji. Może zawierać błędy.
REKLAMA