Dziękuję raz jeszcze wszystkim za zainteresowanie.
Co do korekcji rodzaju taśmy, to i owszem zgodzę się, że dla Cr (Type II) oraz Metal (Type IV) cięta jest góra, ale chyba nie aż tak bardzo. Nie mam oscyloskopu ale na ucho napewno nie przenosi więcej niż 10kHz, podczas gdy w instrukcji napisano, że dla tego rodzaju taśm pasmo przenoszenia mieści się w zakresie 30÷16000Hz. Zgodnie ze wskazówkami Malas1984 postaram się jeszcze sprawdzić elementy R i C w gałęziach odpowiedzialnych za korekcję, choć wydaje się to dość dziwne, że w obydwu kanałach jest tak samo.
Posiadam również MDS702, który gra bardzo dobrze również z wykorzystaniem ww. taśm, choć jest on z n-tej ręki, więc nie mam pewności, czy tam ta korekcja działa w ogóle czy nie. Fakt faktem, że jak zakleję otwory w kasecie, odpowiadające za rodzaj używanej taśmy to omawiany MDS706 gra całkiem dobrze. Mam także wyrób ZRK M9201. Tam korekcję charakterystyki odczytu dla taśm chromowych zrealizowano bardzo podobnie jak w MDS706, i ten również gra całkiem ładnie (tutaj mam całkowitą pewność, że korekcja ta działa).
Jak tylko to sprawdzę postaram się napisać co i jak.
Pozdrawiam serdecznie.