logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Wpływ zamiany tranzystora BC238 na BC550C w torze zapisu MDS706

zmudek1 19 Paź 2007 22:50 3466 11
REKLAMA
  • #1 4395010
    zmudek1
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam,

Jak wpłynie zamiana trazystora BC238 tranzystorem BC550C w torze zapisu audio (T109, T209) ww. magnetofonu na zapisywany sygnal, i czy w ogóle wpłynie?

Pozdrawiam i z góry dziękuję za odpowiedź.
  • REKLAMA
  • #2 4396050
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #3 4396229
    Artur G.
    Poziom 17  
    Ocena: 6
    Witam,
    BC550 jest NPN jak najbardziej (od 546 do 550), pnp są 556 do 560.

Wg danych katalogowych mają znacznie mniejsze szumy niż BC238, niemniej jednak różnicy najprawdopodobniej nie da się zauważyć w tym układzie.

Pozdrawiam

Artur G.
  • Pomocny post
    #4 4396245
    Malas1984
    Poziom 29  
    Ocena: 85
    Tez mi sie tak wydaje i jak dobrze pamietam to BC550 jest tranzystorem NPN-tak jak BC238 ;-)
  • #5 4396356
    zmudek1
    Poziom 11  
    Dziękuję wszystkim za odpowiedzi. Czyli spokojnie mogę zostawić te tranzystory i ich współczynnik wzmocnienia prądowego nie powinien mieć znaczenia w tym układzie? No może poza tym, że będę musiał wyregulować poziom zapisu? Dobrze to rozumiem?

Pozdrawiam

P.S. Aha i mam jeszcze jedno pytanie, a mianowicie chodzi o to, że we wzmacniaczu odczytu siedzi sobie kolejna para BC238 (T107, T207) załączana w momencie włożenia do napędu kasety z taśmą chromową. Działanie tego układu bardzo mocno ogranicza pasmo przenoszenia magnetofonu w zakresie górnych częstotliwości. Czy ta korekcja jest prawidłowa? Jeśli nie to w jaki sposób ją zmodyfikować, aby pasmo przenoszenia było prawidłowe dla taśm Cr?
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #6 4396371
    Malas1984
    Poziom 29  
    Tak. Ok. Moze tak byc,ale niekoniecznie. Napewno sa lepsze niz BC238-mniej szumia. Postaraj sie znalezc schemat od tego i przestudiowac-tak na pamiec to Ci nic nie stwierdze ;-) a ja i tak bym ta pare wymienil na mniej szumowe trzanzystory zastepcze. Na to moga miec jeszcze wplyw jakies kondensatory i rezystory a czasem nawet i cewki/dlawiki. Powiem tez ze moze to byc specjalnie dla takich tasm zrobione-bo tasmy sie roznily od siebie jak wiesz-chromowe,zelazne itp...
  • Pomocny post
    #7 4397071
    janusz27
    Poziom 30  
    Ocena: 73
    To, że jest cięta góra dla taśm Cr i METAL to jest normalne. Zobacz sobie w instrukcję jakie jest pasmo przenoszenia dla danych kaset. Co to BC-ków to nawwt nie masz się co zastanawiać - bierz i wymieniaj, napewno to nie zaszkodzi
  • Pomocny post
    #8 4397247
    Malas1984
    Poziom 29  
    Jak widzisz wyzej-janusz27 ma tez takie zdanie-czyli mozesz smialo uderzac z lutownica i trazystorami ;-)
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #9 4397728
    Konto nie istnieje
    Konto nie istnieje  
  • #10 4397859
    zmudek1
    Poziom 11  
    Dziękuję raz jeszcze wszystkim za zainteresowanie.
    Co do korekcji rodzaju taśmy, to i owszem zgodzę się, że dla Cr (Type II) oraz Metal (Type IV) cięta jest góra, ale chyba nie aż tak bardzo. Nie mam oscyloskopu ale na ucho napewno nie przenosi więcej niż 10kHz, podczas gdy w instrukcji napisano, że dla tego rodzaju taśm pasmo przenoszenia mieści się w zakresie 30÷16000Hz. Zgodnie ze wskazówkami Malas1984 postaram się jeszcze sprawdzić elementy R i C w gałęziach odpowiedzialnych za korekcję, choć wydaje się to dość dziwne, że w obydwu kanałach jest tak samo.
    Posiadam również MDS702, który gra bardzo dobrze również z wykorzystaniem ww. taśm, choć jest on z n-tej ręki, więc nie mam pewności, czy tam ta korekcja działa w ogóle czy nie. Fakt faktem, że jak zakleję otwory w kasecie, odpowiadające za rodzaj używanej taśmy to omawiany MDS706 gra całkiem dobrze. Mam także wyrób ZRK M9201. Tam korekcję charakterystyki odczytu dla taśm chromowych zrealizowano bardzo podobnie jak w MDS706, i ten również gra całkiem ładnie (tutaj mam całkowitą pewność, że korekcja ta działa).
    Jak tylko to sprawdzę postaram się napisać co i jak.

Pozdrawiam serdecznie.
  • #11 4397886
    Malas1984
    Poziom 29  
    Prosze bardzo ;-) Pozdro.

Podsumowanie tematu

✨ W dyskusji omówiono wpływ zamiany tranzystora BC238 na BC550C w torze zapisu magnetofonu MDS706. BC550C jest tranzystorem NPN, podobnie jak BC238, i stanowi jego zamiennik o niższym poziomie szumów, choć różnice w sygnale zapisu mogą być niezauważalne w tym układzie. Zalecano również rozważenie wymiany na BC546C jako alternatywę. Współczynnik wzmocnienia prądowego tranzystorów nie powinien znacząco wpływać na działanie toru zapisu, choć może wymagać regulacji poziomu zapisu. Poruszono także temat korekcji pasma przenoszenia w torze odczytu, gdzie para tranzystorów BC238 (T107, T207) ogranicza górne pasmo dla taśm chromowych (Type II), co jest zgodne z charakterystyką tych taśm, choć użytkownik zauważył, że ograniczenie może być zbyt duże (około 10 kHz zamiast deklarowanych 16 kHz). Sugerowano sprawdzenie elementów R i C w układzie korekcji oraz porównanie z innymi modelami magnetofonów, takimi jak MDS702 i ZRK M9201, które mają podobne rozwiązania korekcyjne. Wskazano, że cięcie góry pasma dla taśm Cr i Metal jest normalne i zgodne z instrukcjami producenta.
Wygenerowane przez model językowy.
REKLAMA