logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Diora MDS 706 - pogorszenie jakości dźwięku z Dolby B/C na taśmach chromowych

zmudek1 05 Paź 2007 08:35 3012 5
REKLAMA
  • #1 4349788
    zmudek1
    Poziom 11  
    Ocena: 3
    Witam,

Ostatnio nabyłem ww. magnetofon i w związku z nim mam pytanie czy to normalne, że przy włączeniu któregokolwiek układu redukcji szumów w znaczący sposób pogarsza się jakość odsłuchu? Zaznaczam, że kasety nagrane z Dolby C za pomocą Technicsa RS373 brzmią bardzo dobrze na tymże Technicsie, zaś na naszej Diorze brzmią poprostu źle (bardzo mocno stłumione wysokie częstotliwości).
    Problem ten dotyczy przedewszystkim taśm chromowych typ II.
    Kasety orginalne (ZAIKS'owane), czyli najczęściej żelazowe brzmią całkiem dobrze również z włączonym układem Dolby B. Proszę o odpowiedź oraz ewentualne sugestie co do usterki.

Pozdrawiam serdecznie
  • REKLAMA
  • #2 4349843
    glurak
    Poziom 25  
    Ocena: 72
    Odczucie pogorszenia jakosci jest subiektywne, poprostu nagle jest mniej wysokich tonow. Przyczyna moze byc rozregulowany skos glowicy uniwersalnej, zabrudzona glowica i tor przesuwu tasmy, namagnesowana glowica, zuzyta, a nawet zle ustawiony poziom odtwarzania nagran.
  • REKLAMA
  • #3 4349887
    zmudek1
    Poziom 11  
    Owszem, wszystko się zgadza tylko, że regulacja skosu głowicy została przeprowadzona w pierwszej kolejności, następnie sprawdziłem poziom odtwarzania i skorygowałem nieznacznie do wartości podanej przez producenta tj. do około 245mV dla sygnału Dolby tj 400Hz. Co prawda kaseta spreparowana na moim "referencyjnym" deck'u - Technicsie RS 373, nigdy nie naprawianym i nie kręconym).
    Elementy w Diorze mniej/więcej sprawdzone i wygląda, że są OK. Stąd moje pytanie - czy to normalne w tych deck'ach?
    Zauważyłem jeszcze jedną prawdiłowośc - problem kiepskiego odczytu (barku wysokich częstotliwości) dotyczy taśm chromowych. Nagrywanie na nich jest OK.

Wydaje mi się, że problem dotyczy prądu podkładu dla taśm chromowych, ale nawet w serwisówce nie piszą czym go wyregulować.

Pozdrawiam
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #4 4350940
    junan
    Poziom 19  
    Ocena: 16
    Cytat:
    problem kiepskiego odczytu (barku wysokich częstotliwości) dotyczy taśm chromowych. Nagrywanie na nich jest OK.
    Wydaje mi się, że problem dotyczy prądu podkładu dla taśm chromowych

Jeśli problem dotyczy tylko odczytu, NIE ruszaj prądu podkładu. Prąd podkładu występuje tylko przy zapisie.
    Procedura regulacji magnetofonu rozpoczyna się od toru odczytu. Dopiero gdy jest OK, koryguje się ewentualnie zapis.
  • REKLAMA
  • #5 4351832
    zmudek1
    Poziom 11  
    Doprowadziłem do używalności ww. sprzęt.
    Niestety z powodu kiepskiej jakości odsłuchu olałem wszelakie mierniki i taśmy z częstotliwościami regulacyjnymi.
    Jako taśmy regulacyjne posłużyły mi orginalny Rage Against The Machine taśma (Fe) oraz Music Instructor (taśma Cr) zgrany na Technicsie z orginalnego CD (oczywiście dla celów regulacyjnych, juz go kasuje ;)). Peerkami R130 oraz R230 dla mechanizmu 1 przy włączonym układzie Dolby, raz B, raz C, ustawiłem zadowalający mnie efekt na taśmie RATM (Fe) a potem efekty regulacji sprawdziłem przy pomocy MI (Cr). Podobnie postąpiłem z mechanizmem 2 regulując przy pomocy R133 oraz R233. Narazie jest OK.

Dziękuję wszystkim za pomoc, a w szczególności junan za powstrzymanie mnie od kręcenia peerami od prądu podkładu.

Pozdrawiam
  • #6 4470958
    zmudek1
    Poziom 11  
    Witam po dłuższej przerwie,

Nie dający mi spać układ korekcji dla taśm Cr wymusił na mnie dokładne przyjrzenie się całemu torowi wyjściowemu audio ww. magnetofonu. Mierząc poszczególne elementy i porównując je ze schematem znalazłem rezystory: R129, R229 oraz R131 których wartość wg. schematu powinna mieć 5K1. Jakież było moje zdziwienie, gdy zamiast tej wartości miernik wyświetlił 25K.
    Wygląda na to, że Diora przykładała mniej więcej taką samą uwagę do jakości swoich produktów, jak niektórzy z naszych szanownych polityków do polityki zagranicznej ;). Cóż, grunt ze chociaż magnetofon działa jak należy, z czego bardzo się cieszę.
    Podkreślę, że deck którego dostałem nie był naprawiany pod względem elektronicznym, co było widać po lutach płyty głównej. Stąd wniosek, że złe rezystory musiały być wlutowane fabrycznie.

Mimo to pozdrawiam wszystkich fanów audio rodzimej produkcji.
REKLAMA