logo elektroda
logo elektroda
X
logo elektroda
REKLAMA
REKLAMA
Adblock/uBlockOrigin/AdGuard mogą powodować znikanie niektórych postów z powodu nowej reguły.

Jak sformatować dysk i zainstalować Vista Home Basic bez płyty na HP?

eRque 20 Paź 2007 11:27 948 2
REKLAMA
  • #1 4395800
    eRque
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    Witam, mam laptopa HP z wgranym od nowości systemem Vista Home Basic oraz wieloma innymi (w wielu przypadkach niepotrzebnymi) programami. Mój system jest chyba jakiś felerny ponieważ powłoka graficzna czasem zaczyna migać skakać, okienka przemieszczają się itp. Co prawda Windows znalazł przyczynę i ściągnął odpowiednią aktualizację ale nic to nie dało. Okienka "szaleją" teraz nieco bardziej wyrafinowanie, ale problem pozostał. Jeśli ktoś miał taki sam problem proszę powiedzieć jak go rozwiązać, a jeśli nie to jak mam sformatować dysk i wgrać od nowa system jeśli nie otrzymałem żadnej płyty instalacyjnej.

Platforma: Core 2 Duo 1,6 + 1 GB DDRII + 160GB HDD
    Załączniki:
    • 1.jpg (81.22 KB) Musisz być zalogowany, aby pobrać ten załącznik.
  • REKLAMA
  • Pomocny post
    #2 4395861
    NegativeONE
    Poziom 15  
    Pierwsze moje pytanie : ile masz RAMu ? 512mb czy wiecej ? ostatnio widzialem dzialanie Visty na Asusie z 512mb ramu i tez wystepowaly podobne rzeczy w GUI. Co do okienek to sie same przemieszczaja ? czy skacza jak chcesz je przeciagnac ?

Odinstaluj tez wszystkie zbedne oprogramowanie ktore dostales od HP jezeli go nie uzywasz - mniejsze obciazenie dla systemu.

Reinstalacja Visty na HP : zrob kopie systemu z partycji recovery na plyte DVD uzywajac oprogramowania HP Recovery Menager (instrukcje znajdziesz w pudelku). Przywracasz system z partycji recovery podczas startu notebooka ktory klawisz musisz zobaczyc w instrukcji bo niepamietam (UWAGA utracisz wszystkie dane na HDD). Pozniej skontaktuj sie z HP np poprzez czat na stronie i oni ci powiedza gdzie wyslac tak zrobiona plyte aby otrzymac plytke recovery opatrzona logiem HP ;)
  • #3 4395914
    eRque
    Poziom 10  
    Ocena: 1
    1 GB RAM, okienka (a w szczególności pasek systemowy) po najechaniu na niego kursorem miga, zmienia kolor na jednolicie szary, ikony na pasku tak jakby przesuwają się w lewo i nic nie jest na swoim miejscu. Kiedy kliknę w Menu Start tło okna jest jednolicie szare i choć nie widać poszczególnych ikon to są one nadal aktywne, jak gdyby ukryte pod tym szarym tłem. Jedyne skojarzenie jakie przychodzi mi namyśl chcąc Wam zobrazować jak to wygląda to: wyobraźcie sobie, że gracie w grę 3D na karcie graficznej 2D :)
REKLAMA